PAKKER SAKENE: Norsk Hydros nedstenging av aluminiumraffineri i Brasil kan gi stor økonomiske konsekvenser. REUTERS/Ricardo Moraes/File Photo
PAKKER SAKENE: Norsk Hydros nedstenging av aluminiumraffineri i Brasil kan gi stor økonomiske konsekvenser. REUTERS/Ricardo Moraes/File PhotoVis mer

Hydro varsler nedstenging av nok et raffineri i Brasil

Varslet nedstenging av ett raffineri. Så kom ringvirkningene.

Hydros aluminaraffineri Alunorte i Brasil annonserte i dag at raffineriet klargjør for full nedstenging av produksjonen. I kveld kommer det fram at det norske selskapet stenger nok et anlegg i Brasil. Årsaken skal være manglende forsyninger etter Alunorte-nedstengingen, skriver E24.

Ifølge nettstedet har verket ikke har noen alternativer til å få alumina fra Alunorte. Dermed må begge anleggene stenges.

Ekstremvær ga utslipp

I begynnelsen av mars påla brasilianske myndigheter Hydro å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri Alunorte. Det skjedde etter at selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet for hundrevis av familier i delstaten Pará i forbindelse med et kraftig regnskyll i februar.

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte, rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer, hvorpå Hydros anlegg skal ha stått bak skadelige lekkasjer.

Etter de første meldingene om skadelige utslipp har Hydro jobbet hardt med å etablere et annet syn på saken. I dagens børsmelding hevdet selskapet at det ble gjennomført både interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet

Miljøskadelige utslipp

Alunorte-anlegget har vært svært kontroversielt, og lokalbefolkningen har i lang tid rast mot store miljøskadelige utslipp fra anlegget. Hydro har bestridt dette, men brasilianske myndigheter har ilagt selskapet pålegg som konsekvens av funnene.

Etter påleggene har anlegget produsert på 50 prosent kapasitet siden mars.

I august sendte brasilianske myndigheter et løsningsforslag til Hydro, og selskapet og myndighetene undertegnet i august på en teknisk og en sosial avtale. Nå velger likevel Hydro å stenge anlegget.

Aksjestup

Nyheten om Alunorte sendte tidligere i dag Hydro-aksjen ned rundt syv prosent fra åpningen på Oslo Børs.

- Beslutningen ble tatt på bakgrunn av at det gamle deponiet for bauksittrester (DRS1) nærmer seg full kapasitet som følge av pålegg fra brasilianske myndigheter om å ikke bruke en ny og moderne pressfilter-teknologi og det nye deponiet for bauksittrester (DRS2), skrev selskapet i en børsmelding.