Hydro vil bygge gasskraftverk på Karmøy

STAVANGER (NTB): Norsk Hydro skal bygge et gasskraftverk til 10 milliarder kroner ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland. Anleggsarbeidene skal etter planen starte om to år og kraftverket kan stå ferdig i år 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assisterende informasjonsdirektør Tor Steinum i Hydro sier at selskapet nå er sikre på at teknologien og økonomien i prosjektet er god, og at selskapet vil søke konsesjon i løpet av året. Han sier at det ikke er aktuelt å bygge gasskraftverk verken på Kollsnes eller Kårstø nå.

  - I løpet av høsten vil vi ta den endelige avgjørelsen om vi velger naturkraftverk eller hydrogenkraftverk, sier Steinum til NTB.

Renere

CO

2

-utslippene skal reduseres med 90 prosent i det planlagte gasskraftverket på Karmøy. Dersom et hydrogenkraftverk viser seg å være driftverdig, vil det derfor være mye å tjene miljømessig, ifølge Steinum.

  I april varslet Hydro om sine planer om et hydrogenkraftverk. Resultatene så langt kan tyde på at dette blir foretrukket framfor naturkraft.

  - Avfallet vil være vann. Vi har dermed fjernet problemet med klimagassen, sier Steinum.

  Dersom planene settes ut i livet, skal det nye kraftverket plasseres på tomta til Hydro Aluminium på Karmøy. Her er gassrørsystemet på plass, dessuten er aluminiumsverket en storforbruker av kraft.

Dobbel effekt

Når CO

2

er skilt ut fra gassen, vil den bli fraktet tilbake til feltet i Nordsjøen. Der vil CO

2

erstatte naturgassen i utvinningen av oljen. Dermed vil effekten av et hydrogenkraftverk være enda større enn av et naturkraftverk, opplyser Steinum.

  Foreløpig jobber Hydro parallelt med de to alternative kraftverkene. Men når konsesjonsøknaden sendes inn i slutten av året, vil selskapet ha gjort sitt valg.

  Faller valget på hydrogenkraftverk, kan byggearbeidene komme i gang allerede i år 2000.