Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydrogentank eksploderte på bensinstasjon i Sandvika

E18 stengt på grunn av eksplosjonsfare.

EKSPLOSJON: Nødetatene er på Uno X ved Sandvika Storsenter etter melding om eksplosjon. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødetatene rykket ved 17.30-tida ut til Uno X ved Sandvika storsenter, etter at de hadde fått inn melding om en stor eksplosjon.

Setter inn fjernstyrt enhet

Politiet bekreftet etter hvert at det dreide seg om en eksplosjon i en hydrogentank ved Uno X-stasjonen.

Det ble satt opp en sikkerhetsavstand på 300 meter på grunn av faren for nye eksplosjoner. E18 og E16 ble også stengt.

To personer skal ha pådratt seg lettere skader som følge av trykket fra eksplosjonene, som blant annet har medført at airbager i bilene deres ble utløst.

I flere timer fryktet nødetatene at det skulle eksplodere på nytt, men i 21-tida kunne de opplyse at eksplosjonsfaren var så godt som over.

- Brannvesenet har trykk på området, det vil si slanger som kjøler ned anlegget ganske kraftig. Vi får nå IR-bilder fra brannen som tilsier at det begynner å bli vesentlig kaldere enn det har vært, så eksplosjonsfaren er nå i ferd med å gå drastisk ned, sa innsatsleder i politiet, Magnus Strande, til Dagbladet.

EKSPLOSJON: Innsatseleder Magnus Strande med siste nytt fra Sandvika. Reporter/video: Mina Janssen / Mariann Habbestad / Dagbladet Vis mer

Søndag kveld var også røykdykkere på plass i Sandvika.

«Vi har god kontroll på brannen, men jobber fortsatt med å få totaloversikt på eventuelle lekkasjer», skriver 110-sentralen på Twitter.

Like før klokka 22.30 kunne brannvesenet melde at de trapper ned innsatsen, men at området vil være avsperret gjennom natta.

«Høyteknologisk brannmann»

Brannvesenet tok også i bruk høyteknologisk utstyr for å få stoppet brannen. De sendte blant annet inn en fjernstyrt enhet, som bidrar i slukkearbeidet.

- Denne kjører på hjul med slanger og kan kjøres med fjernstyring og kjøre vannstråler mot der den brenner, sier Sverre Junker, innsatsleder i brannvesenet.

Målet med enheten var å få stabilisert situasjonen og slokke hele brannen. Og den «høyteknologiske brannmannen» var til god hjelp.

«Vi har god effekt av slokkeroboten», meldte brannvesenet på Twitter.

E18 og E16 ble stengt som følge av eksplosjonen.

- Her står trafikken bom stille. Det har vært såpass lenge nå og det er altså enormt med biler bak. På vei sørover går det fra Stabekk til Sandvika, og nordover går trafikken nesten fra Asker, sa Mari Aarrestad, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen til Dagbladet, klokka 19.20.

Rundt klokka 20.15 ble E18 åpnet igjen. E16 er også i stor grad åpen, men er stengt like ved brannstedet.

- Alt rista

Eksplosjonen var svært kraftig og kunne høres flere kilometer unna.

Tilla Charlotte Viken bor cirka en kilometer unna Uno-X-stasjonen, men kjente den kraftige eksplosjonen veldig godt.

- Jeg satt og spiste middag da det smalt. Stoler, terrasser og alt ristet. Vi skjønte ingenting, vi tenkte at det var ei bombe, så da skyndet vi oss ned. Det røyk veldig mye. Det første som skjedde var at sivilpoliti kjørte i gatene. Det virket ikke som politiet skjønte så mye heller. Det sto i fyr og flamme. Alt er sperret, og det er fullstendig kaos i Sandvika, forteller Viken til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Som en flammekaster

Karl Oscar Strøm var på vei ned fra fjellet med familien, og kom kjørende vestfra mot Sandvika.

- Vi så noe røyk, men det var ikke så veldig svart røyk. Det var ikke som når hus brenner. Vi reagerte ikke så voldsomt på det før vi svingte av mot Kjørbo og så at den hydrogenstasjonen brant, sier Strøm til Dagbladet.

Han så tydelig tegn til at det hadde vært en kraftig eksplosjon på stasjonen.

- Deler av den siden som ligger mot veien hadde eksplodert. Det sto tre-fire meter lange flammer, som brant som når du har en gassflamme. Det sto egentlig som en flammekaster mot veien, sier Strøm.

Det lå også vrakrester i kjørebanen. I tillegg sto det to biler like ved der airbagen var utløst. Strøm og familien lurte på om de skulle stoppe eller kjøre videre.

- Det var rimelig panikk i bilen en stund. Ungene var ikke happy, forteller Strøm.

De bestemte seg for å kjøre videre og komme seg hjem. Vel hjemme, to–tre km fra stasjonen, sto alle naboene ute og kikka på røyken.

- De hadde hørt smellet. Det var et smell de aldri hadde hørt før, sier Strøm.

Det lukter sterkt av svidd gummi i området ved brannen.

EKSPLOSJON: Stian Karlsen var 200 meter unna eksplosjonen i Sandvika og har vært en tur hos legevakten. Video: Dagbladet. Vis mer

- Gjort kjent med eksplosjonen

110-sentralen for brannvesenet i Asker, Bærum og Oslo opplyste på Twitter at de sendte totalt 9 brannbiler til stedet. I tillegg rekvirerte de en drone og den omtalte slukkeroboten.

Uno X sendte sine egne eksperter til stasjonen for å bistå brannvesenet i slukkearbeidet.

- Vi har nettopp blitt gjort kjent med at det har vært en eksplosjon på Uno X på Kjørbo. Uno X har satt krisestab. Nødetatene er på stedet og vi følger de rådene de gir oss, sa Jens Haugland, leder i Uno-X Norge til Dagbladet like over klokka 18.

EKSPLOSJON: En tank ved hydrogenstasjonen til Uno X i Sandvika har eksplodert. Foto: Trine Høklie Jonassen
EKSPLOSJON: En tank ved hydrogenstasjonen til Uno X i Sandvika har eksplodert. Foto: Trine Høklie Jonassen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!