«Hydroil» vil rasere oljemiljøet

En fusjon mellom Norsk Hydro og Statoil kan rasere flere tusen norske arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO(Dagbladet): Den kan også gi dramatiske følger for de oljerelaterte virksomhetene langs kysten. Det mener professor Jan Erik Karlsen ved Høgskolen i Stavanger og de ansatte i oljeindustrien.

Fusjonssamtalene mellom de to toppsjefene Eivind Reiten i Norsk Hydro og Inge K. Hansen i Statoil, har så langt stilnet. Men de færreste tror at siste ord er sagt.

- Det er vanskelig å tallfeste en reduksjon i antall ansatte som følge av en fusjon. Vi ser for oss en reduksjon på 500- 1000 ansatte. Minst like viktig er det at en fusjon vil kunne føre til en betydelig kompetanseforringing av oljemiljøene i Bergen og Stavanger, sier professoren.

De ansatte i oljeindustrien frykter et dramatisk jobbras:

- Jeg ser for meg en massakre av arbeidsplasser. Tusener vil bli satt på dør, og vi vil oppleve en rasering av oljemiljøet langs kysten, sier forbundsleder Leif Sande i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF).

Store besparelser

Dagbladet er kjent med at tidligere konsernsjef Olav Fjell for to år siden skal ha antydet i interne Statoil-møter at en fusjon kunne redusere bemanningen med om lag 2000 personer. Analytikere snakket om en kostnadsbesparelse på rundt tre milliarder kroner.

- Her er det snakk om å bygge et større slagkraftig selskap og øke verdiskapningen til beste for det norske samfunnet, kommenterer oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i Enskilda Securities.

- Jeg blir ikke overrasket om de to sjefene snakker sammen igjen, sier han.

- Livredde

I tillegg til reduksjoner i arbeidsstokken vil en fusjon medføre mindre behov for leverandørtjenester.

- Vi er livredde for en slik fusjon. Hvis Statoil og Hydro blir et stort selskap, vil de måtte selge seg ut fra mange felt i Nordsjøen for å sikre konkurransen. Utenlandske selskaper vil overta mye i Nordsjøen, sier Leif Sande.

Jan Erik Karlsen sier at så store finansielle kjemper som Statoil og Hydro bør ha råd til å opprettholde en del dobbeltfunksjoner i et sammenslått oljeselskap.

- Enkelte typer kompetanse kan ha godt av å utfordre hverandre, sier Karlsen.

Han mener en fusjon også kan ha positive konsekvenser. F.eks. vil et sammenslått selskap kunne trekke ekspertise til seg.

- JOBBRAS: Professor Jan Erik Karlsen ved Høgskolen i Stavanger advarer mot et mulig ekteskap mellom Statoil og Norsk Hydro. Følgene kan bli dramatiske.