Hydros slaver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Hydro skal ha ros fordi de omsider har åpnet sine arkiver og dokumentsamlinger for historikerne som nå har skrevet bedriftens hundreårige historie i tre bind. Men generaldirektør Eivind Reiten takler fortsatt dårlig å bli konfrontert med bedriftens stripete holdning under den andre verdenskrigen. Han vil ikke ta ansvar for at bedriften brukte slavearbeidere i kraftutbygging i Telemark og i lettmetallprosjektet på Herøya. Fortsatt finnes det ingen god oversikt over hvor mange de var, og hvilken skjebne de led. Hydro har hatt seksti år på seg til å ta ansvaret for dette. I stedet for å finne ut alt om hva som skjedde den gangen, har bedriften i seks tiår nektet for det som historikerne nå legger fram hver gang journalister, forskere eller andre har reist spørsmålene.

Generaldirektør Reiten må nå ete i seg igjen de uttalelsene han kom med tidligere i år, da Dagens Næringsliv avdekket Hydros samarbeid med IG Farben. Da sa Reiten at avisas hensikt var å skade Hydros renommé, og at han så fram til at «selskapets historiske rolle kan vurderes ut fra en helhetlig historisk analyse, fremfor tabloide overskrifter basert på ufullstendig kildemateriale». Nå foreligger historikernes funn basert på det fullstendige kildematerialet, og det gjør historien bare verre for Norsk Hydro.

Fram til krigslykken snudde etter nederlaget ved Stalingrad i 1943, samarbeidet Norsk Hydro villig og entusiastisk med tyskerne som hadde hærtatt Norge og jaget kongemakten og landets lovlige politiske myndigheter på flukt. Selskapet tilpasset seg nazistenes primitive slaveøkonomi, og et stort, men ukjent, antall slavearbeidere mistet livet.

Generaldirektør Eivind Reiten vil ikke be om unnskyldning for dette. Det er ikke hans rolle, sier han. Nei vel, men vi håper at noen av slavearbeidernes etterkommere går til sak mot Hydro og krever erstatning og kompensasjon på vegne av sine døde. Hydro har hittil latt som de ikke kjente denne delen av sin bedriftshistorie, og har ikke gjort noe aktivt for å gjøre bot for det som skjedde under krigen. Det er et sunt prinsipp at profitt tilegnet ved ulovligheter skal inndras.