- Hyggelig å ha noen å prate og se på TV med

Etter et halvt år i isolasjon setter Breivik pris på å bli observert at psykiatrisk helsepersonell.

FØLGES DØGNET RUNDT:  Seks helsearbeidere fra Dikemark Sykehus ankommer Ila Fengsel og forvaringsanstalt for observasjon av Anders Behring Breivik tidlig på morgenen den 29. februar. Helsepersonellet har nå fulgt Breivik i to uker. 
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
FØLGES DØGNET RUNDT: Seks helsearbeidere fra Dikemark Sykehus ankommer Ila Fengsel og forvaringsanstalt for observasjon av Anders Behring Breivik tidlig på morgenen den 29. februar. Helsepersonellet har nå fulgt Breivik i to uker. Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Personell fra Dikemark sykehus har nå observert Anders Behring Breiviks dagligliv på Ila fengsel i to uker.

Breivik nektet først å la seg tvangsobservere, men gikk til slutt med på ordningen. Nå sier han til sine forsvarere at han synes det er hyggelig.

- Han sier det fungerer veldig bra. Han opplever at de opptrer profesjonelt og riktig, og har ikke noe å utsette på det, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Ifølge forsvareren har Breivik vært noe mer sliten etter at observasjonen startet, men han trives med situasjonen etter over et halvt år i isolasjon.

- Han opplever det som sosialt og at det er hyggelig å ha noen å prate med og for eksempel se på TV med, sier Bæra.

Spesiell sal Breivik følges av ti syke- og vernepleiere og en til to psykiatere som går i en skiftordning hvor to lag på fire følger ham på dagtid og to på natten.

Mens han observeres, hentes Breivik ut av cella si og inn i en spesiell sal på nærmere 60 kvadratmeter. Rommet er innredet med en sofagruppe, et arbeidsbord og en TV som er montert på veggen. Av sikkerhetshensyn er det ingen kabler eller liknende i rommet.

- Han hentes inn i dette rommet på morgenen. Helsepersonellet er sammen med ham og samhandler med ham under måltider og det som skjer, opplyser en av de to rettspsykiatrisk sakkyndige, Terje Tørrisen til Dagbladet.

De sakkyndige deltar ikke selv i selve observasjonen, men har hatt en rekke samtaler med Breivik.

- Noen av disse samtalene har foregått i dette rommet hvor han og helsepersonellet er, sier Tørrissen.

Møte i dag Observasjonsperioden er på forhånd varslet å vare opp til fire uker. De sakkyndige skal ha ukentlige evalueringer underveis for å se hvor lenge de skal holde på.

I dag møter de sakkyndige partene i saken for å drøfte situasjonen og framdriften.

Tørrissen vil ikke si noe om hvordan han synes undersøkelsene går.

- Vi har hatt et evalueringsmøte, men jeg kan ikke kommentere hvordan det går og våre vurderinger. Det kommer i rapporten, sier han.

Breiviks samtaler med de sakkyndige blir denne gangen tatt opp på bånd. Massedrapsmannen har hevdet at 80 prosent av samtalene som er referert i den første rapporten, som konkluderte med at han var utilregnelig, ikke hadde funnet sted.