- Hyggelig lesning

Erna Solberg fryder seg over at Krf sine tillitsvalgte mener Høyre vil være den beste regjeringspartner.

FORNØYD: Høyre-leder Erna Solberg er storfornøyd med at tillitsvalgte i Krf omfavner Høyre.   
Foto: Berit Roald / Scanpix
FORNØYD: Høyre-leder Erna Solberg er storfornøyd med at tillitsvalgte i Krf omfavner Høyre. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:)  I helgen kunne Dagbladet skrive at KrFs tillitvalgte mener Høyre er den beste regjeringspartneren for partiet i 2013.

Fornøyd Erna
Det blir Høyre-leder Erna Solberg glad for å lese.

- Det er hyggelig å lese at KrF sine tillitsvalgte er positive til å samarbeide med Høyre, sier Solberg til Dagbladet.

85 prosent mener KrF hører hjemme i en regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, mens 15 prosent mener det ville vært bedre å bli regjeringspartner med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti.

Høyre er også det partiet KrF mener passer aller best som samarbeidspartner i en regjering. Bedre enn noen av sentrumspartiene.  

Høyre vil likevel avvente med å kommentere ytterligere før Krf-ledelsen har tatt en endelig avgjørelse på partiets landsstyremøte i september.

Ap taper terreng

Da partileder Knut Arild Hareide åpnet sitt første landsstyremøte i fjor var kravlisten lang til eventuelle regjeringspartnere. Da sa nestleder Helga Pedersen at Ap og KrF hadde mange felles mål.

- Listen består av saker vi allerede har oppfattet at er viktige for KrF, og som i det store og hele er lett å forene med de målene vi har i Ap, sier Pedersen i 2011.

Men nå har altså både Krfs tillitsvalgte og velgere gitt uttrykk for at Høyre er partiet som står dem nærmest. 
Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen mener fortsatt at Ap har mye å tilby, og at KrF vil få problemer med å få gjennomslag for en restriktiv alkoholpolitikk i en Høyre-Frp-regjering.

 - Krf og Frp er langt fra hverandre når det gjelder alkoholpolitikk, og historisk sett har KrF og Arbeiderpartiet stått sammen i viktige samfunnsspørsmål, som handler om fordeling og de som trenger hjelp fra samfunnet mest. Det håper jeg vi vil gjøre også i fremtiden, sier Pedersen til Dagbladet.

Klare uenigheter

Dagbladets undersøkelse viser at kampen mot sorteringssamfunnet, tidlig ultralyd og rusproblematikk er noen av de viktigste sakene for KrF sine tillitsvalgte. Partileder Knut Arild Hareide sier også at tidlig ultralyd og kampen mot sorteringssamfunnet er en av de viktigste for KrF framover.

 -  Det er helt klart saker der KrF og Arbeiderpartiet er uenige. Ultralyd er et eksempel på en slik sak. Men i de store spørsmålene er vi enige i mye, sier Pedersen.

ENIGE OM MYE
Arbeiderpartiets  nestleder Helga Pedersen mener Arbeiderpartiet fortsatt står Krf nært i de store politiske sakene.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENIGE OM MYE Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener Arbeiderpartiet fortsatt står Krf nært i de store politiske sakene. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer