Hyggelig oppmuntring for SV

Hvis Øystein Djupedal tillater det, kan Jens Stoltenberg og hans statsråder synge «du rødgrønne glitrende tre god dag» i jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene kan nemlig ta juleferie med en knallmåling for Ap på MMIs partibarometer for desember, og har styrket det rødgrønne mandatforspranget i forhold til opposisjonen .

Ap går fram med 3,7 prosentpoeng til 35,2 prosent, en oppslutning som nærmer seg det en gang så fatale lavmål på 36,9. Tidene har forandret seg.

Har forstått

-  Jeg tar resultatet som en tillitserklæring til regjeringen og regjeringens arbeid, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han mener folk har forstått hva regjeringen gjør «og ikke latt seg villede av den støyen opposisjonen forsøker å skape».

-  Vi har gjort mye på kort tid med eldreomsorg, skole, arbeid og billigere barnehager mens debatten har gått om ikke-saker som bordbønn, barneoppdragelse og juleavslutninger hvor det ikke er foreslått noen endringer, sier Stoltenberg som for sikkerhets skyld vil fastslå følgende:

-  Jeg mener det samme om bordbønn som Kjell Magne Bondevik, og Øystein Djupedal mener det samme om bordbønn som Kristin Clemet. Vi står alle på retningslinjene fra 1969.

-  Samme rørende enighet om juleavslutningene?

-  Juleavslutninger er også helt utmerket. Den enkelte skole og rektor må utøve klokskap i nært samarbeid med foreldrene, sier statsministeren som nå føler julefreden senke seg.

Hyggelig oppmuntring for SV

Jula skal han feire sammen med sin familie, sine foreldre og sine søstre og deres familie. Og i romjula drar ekteparet Stoltenberg til fjells for å gå på ski i betryggende selskap med bl.a. FNs nødhjelpskoordinator - og nesten-utenriksminister i regjeringen, Jan Egeland, og hans familie.

Tre grunner

Ap\'s løft på desembermålingen skyldes ifølge bakgrunnstallene tre tydelige forhold:  

Partiet har fått et solid tilsig fra Frp. Hjemmesittergruppa som først og fremst Ap og Frp kniver om, går denne gang i favør av Ap.  Ap nyter godt av en formidabel velgerlojalitet. Ni av ti som stemte Ap ved valget sier at de fortsatt vil stemme Ap.

På borgerlig side er Frp\'s vekst nå snudd til et markant fall, mens Høyre omsider ser ut til å ha fått litt vind i seilene. Et hopp nå på 2,8 prosentpoeng bringer partiet over 16 prosent og opp mot det nivå partiet hadde gjennom hele 2004. Framgangen skyldes at partiet tar velgere både fra Frp og juniorpartnerne KrF og Venstre.

Frp\'s tilbakegang er nok en naturlig korreksjon etter høstens sterke valgresultat.

- Hyggelig oppmuntring

SV-lederen forklarer SVs oppslutning med at partiet har arbeidet godt i regjering.

- Partiet har også tidligere fått gjennomslag for mange viktige saker, men nå sitter vi i regjering og har direkte innflytelse over de vedtak som fattes. Vi har fått til mye bare i løpet av denne korte høsten. Og nå gleder jeg meg veldig til neste år, sier en offensiv SV-leder.

Hun medgir at MMIs ferske måling er en kraftig oppmuntring etter en del dårlige målinger.

- Dette er en hyggelig oppmuntring på tampen av året. Nå er det bare å ta juleferie, sier hun.


-Høyre-velgere vender hjem

- Det er vanskelig å komme med en bastant konklusjon, men kanskje ser vi begynnelsen på at Høyres gamle velgere vender hjem igjen. Et Høyre med mer enn 16 prosents oppslutning er uansett en god julegave, sier Solberg.

Hun ser heller ikke bort fra at folk etter hvert begynner å se behovet for et sterkt Høyre i et borgerlig regjeringssamarbeid.

- Stadig flere kommer til å savne Høyres skolepolitikk. Den rød-grønne regjeringen har ikke akkurat fulgt opp den forrige regjeringen her. I tillegg ligger det renteøkninger i lufta. Det kan føre til et viktig stemningsskifte, sier Erna Solberg.