Hyggetur endte i tragedie

LYNGDAL (Dagbladet): De kosovoalbanske flyktningene var på vei hjem til flyktningmottaket på Lista etter en hyggelig tur i Dyreparken i Kristiansand, da bussen veltet. En kvinne på 33 år ble drept og 16 andre er lagt inn på Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre av dem er alvorlig skadd. Bussen veltet på E39 ved Lenefjorden ved Lyngdal i går kveld.

- Bussen foran oss skar ut av veien uten forvarsel og knuste sjøhuset før den tippet over på siden. Det er nesten ikke til å tro, her har vi kommet oss unna massakrene i Kosovo og i sikkerhet i Norge, og så skjer dette, sier Luljeta Vedju til Dagbladet.

Det ble brukt to busser til utflukten og Luljeta Vedju (32) var blant de heldige som ikke hadde plass i ulykkesbussen.

Bussen med 37 flyktninger, hvorav 12 barn, veltet ved 19-tida i går kveld. Alle kommer fra den utbombede hovedstaden Pristina i Kosovo. De kom til flyktningemottaket på Lista 21. april.

- Kvinnen som døde var ugift, men hadde slektninger med i bussen. Tre andre er innlagt med alvorlige skader på kirurgisk avdeling på Vest-Agder sentralsykehus (VAS). VAS har også tatt hånd om 13 passasjerer som er innlagt til observasjon.

Krisepsykiatri

De med lettere fysiske skader, er dimittert fra sykehuset i Mandal og er nå på vei tilbake til mottaket på Lista. Der vil de få krisepsykiatrisk bistand, sier stabsjef Bjart Gabrielsen i Mandal til Dagbladet.

I et forsøk på å få flyktningene til å glemme krigens redsler for en stakket stund, hadde Dyreparken i Kristiansand invitert kosovoalbanerne til det de håpet skulle bli en hyggelig opplevelse. Men den fine dagen i Dyreparken endte altså i den tragiske bussvelten. Bussen, som knuste en sjøbu, ble liggende på tvers og sperret veien i flere timer i går kveld. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Politiet opplyser imidlertid at det ikke var andre biler i veibanen på ulykkestidspunktet.

Erfaren sjåfør

- Men vi ønsker ikke å gå ut med spekulasjoner om hva som kan være årsaken til ulykken, sier stabsjef Gabrielsen.

Det var busselskapet Høvågruta fra Lillesand som skulle transportere flyktningene Lista/Kristiansand tur-retur.

- Sjåføren hadde lang erfaring, og har kjørt for ulike selskaper i mange år, sier daglig leder Odd Magne Olsen til NTB.

Sjåføren, som har vært ansatt i Høvågruta i to år, kom fra ulykken uten fysiske skader.

- Han er en sindig person og en dyktig sjåfør, sier Olsen.

DØDSULYKKE: Ifølge øyenvitner kom bussen med flyktningene fra Kosovo over i motsatt kjørefelt, knuste deler av en sjøbod og veltet på tvers av veien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer