Hyggetur endte i tragedie

LYNGDAL (Dagbladet): De kosovoalbanske flyktningene var på vei hjem til flyktningmottaket på Lista etter en hyggelig tur i Dyreparken i Kristiansand, da bussen veltet. En kvinne på 33 år ble drept og 16 andre er lagt inn på Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre av dem er alvorlig skadd. Bussen veltet på E39 ved Lenefjorden ved Lyngdal i går kveld.

- Bussen foran oss skar ut av veien uten forvarsel og knuste sjøhuset før den tippet over på siden. Det er nesten ikke til å tro, her har vi kommet oss unna massakrene i Kosovo og i sikkerhet i Norge, og så skjer dette, sier Luljeta Vedju til Dagbladet.

Det ble brukt to busser til utflukten og Luljeta Vedju (32) var blant de heldige som ikke hadde plass i ulykkesbussen.

Bussen med 37 flyktninger, hvorav 12 barn, veltet ved 19-tida i går kveld. Alle kommer fra den utbombede hovedstaden Pristina i Kosovo. De kom til flyktningemottaket på Lista 21. april.

- Kvinnen som døde var ugift, men hadde slektninger med i bussen. Tre andre er innlagt med alvorlige skader på kirurgisk avdeling på Vest-Agder sentralsykehus (VAS). VAS har også tatt hånd om 13 passasjerer som er innlagt til observasjon.

Krisepsykiatri

De med lettere fysiske skader, er dimittert fra sykehuset i Mandal og er nå på vei tilbake til mottaket på Lista. Der vil de få krisepsykiatrisk bistand, sier stabsjef Bjart Gabrielsen i Mandal til Dagbladet.

I et forsøk på å få flyktningene til å glemme krigens redsler for en stakket stund, hadde Dyreparken i Kristiansand invitert kosovoalbanerne til det de håpet skulle bli en hyggelig opplevelse. Men den fine dagen i Dyreparken endte altså i den tragiske bussvelten. Bussen, som knuste en sjøbu, ble liggende på tvers og sperret veien i flere timer i går kveld. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Politiet opplyser imidlertid at det ikke var andre biler i veibanen på ulykkestidspunktet.

Erfaren sjåfør

- Men vi ønsker ikke å gå ut med spekulasjoner om hva som kan være årsaken til ulykken, sier stabsjef Gabrielsen.

Det var busselskapet Høvågruta fra Lillesand som skulle transportere flyktningene Lista/Kristiansand tur-retur.

- Sjåføren hadde lang erfaring, og har kjørt for ulike selskaper i mange år, sier daglig leder Odd Magne Olsen til NTB.

Sjåføren, som har vært ansatt i Høvågruta i to år, kom fra ulykken uten fysiske skader.

- Han er en sindig person og en dyktig sjåfør, sier Olsen.

DØDSULYKKE: Ifølge øyenvitner kom bussen med flyktningene fra Kosovo over i motsatt kjørefelt, knuste deler av en sjøbod og veltet på tvers av veien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer