- Hyklere

Mens miljøvernminister Børge Brende arbeider for å stanse atom-utslippene fra Sellafield, får regjeringskkollega og handelsminister Ansgar Gabrielsen regjeringens velsignelse til å fortsette forskningsvirksomheten ved Halden-reaktoren i enda tre nye år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslag til nytt statsbudsjett går regjeringen inn for å bevilge 90 millioner kroner fordelt over en treårs-periode til den gamle atomreaktoren i Halden. Dermed vil de kontroversielle eksperimentene med såkalt Mixed Oxide Fuel (MOX) også fortsette.

- Dette viser at regjeringen er en gjeng hyklere, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Sammen med Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin er Hauge på befaring i nord-vest-Russland for å vurdere tiltak mot atom-forurensing.

- Regjeringens satsing på Halden-reaktoren er politisk og miljømessig galskap, sier Nikitin til Dagbladet.

Både han og Frederic Hauge mener den norske regjeringen mister mye av sin troverdighet når de satser så sterkt i kampen mot atom-forurensing i andre land.

Sellafield

En av Halden-reaktorens kunder kan bli nettopp Sellafield-anleggets eier, British Nuclear Fuel (BNFL). Det er enda uvisst når de nye MOX-eksperimentene i Halden vil finne sted, men sansynligvis vil atombrenselet transporteres med skip til Gøteborg, for så å bli transportert til Halden med lastebil.

MOX er et type atombrensel som i hovedsak produseres ved reprosesseringsverkene i Sellafield og franske La Hague. Protestene mot denne type atombrensel har vært store.

En fersk evaluering av Halden-reaktoren, gjennomført av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), viste at eksperimentene i Halden sansynligivs bidrar til å øke forurensingen fra Sellafield-anlegget.

Dessuten påpekte NUPI at testene ved anlegget også var i strid med en rekke norske miljø- og ikke-spredningshensyn.

- Mange av oss trodde at Børge Brende ville stanse MOX-eksperimentene. Det har han ikke gjort. Det er svært skuffende at Brende taper de viktige debattene i regjeringen, sier Hauge til Dagbladet.

per.ellingsen@dagbladet.no

KRASS KRITIKK: Fredrik Hauge retter kraftig kritikk mot miljøvernminister Børge Brende.