Hykleri om oljeprisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For tredje gang på kort tid har den amerikanske energiministeren Bill Richardson vært i Norge. Den samme intense reiseaktiviteten utøves også til andre oljeeksporterende land. Hensikten er å få OPEC til å øke sin oljeproduksjon på møtet mandag, og at Norge også skal åpne alle oljekraner igjen. Da oljeprisen for vel ett år siden falt til ti dollar fatet, vedtok OPEC å redusere produksjonen for å øke oljeprisen. Norge fulgte opp.
  • Resultatet ble en kraftig prisstigning. Dette har utløst en politisk storm i USA fordi bensinen nå koster bortimot fire kroner literen. Derfor truer det republikanske flertallet i Kongressen med å kutte bistand og stanse våpensalg til OPEC-land hvis de ikke øker oljeproduksjonen. Med et presidentvalg i sikte har så Bill Richardson lagt ut på sine reiser for å legge press på oljelandene. Han håper selv å bli Al Gores visepresidentkandidat.
  • Statsminister Jens Stoltenberg sa i går at Norge skal avvente utfallet av OPEC-møtet før vi avgjør om vi skal øke produksjonen til tidligere nivå. I praksis betyr det at vi lar OPEC bestemme for oss. Det er betenkelig, for dette er et meget viktig spørsmål for oljelandet Norge. USAs hensikter er litt for lette å gjennomskue. Og det er rent hykleri når hensynet til u-landene trekkes fram. Det er selvsagt riktig at en høy oljepris rammer mange u-land. Men i andre og mye viktigere saker står USA langt fra i fremste rekke som de fattige lands talsmann.
  • Nå har en høy oljepris sine negative virkninger også hos oss. Blant annet har inflasjonen skutt fart, og skapt fare for ny renteøkning. Men utslippene av klimagasser vil jo stige med økt oljeproduksjon. Det er ikke noe uvesentlig spørsmål for en regjering som har et desperat behov for å markere seg i en miljøsak. Derfor bør vi ikke slavisk følge i OPECs spor hvis organisasjonen vedtar økt produksjon. Det kan være gode grunner til å ønske at Al Gore vinner over George W. Bush til høsten, men det bør ikke gå på bekostning av en selvstendig vurdering av norsk oljepolitikk.