Hykleri på Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ingen av de tre store opposisjonspartiene er på regjeringsjakt, bedyrer de selv. Også Jens Stoltenberg hevder det, selv om han har vist en overdådig regjeringsappetitt fra første dag han fikk sitt nye verv fra Thorbjørn Jagland. Stoltenberg er villig til å oppheve både 36,9-regelen og kravet om at en ny Arbeiderparti-regjering må ha støtte fra et fast flertall på Stortinget. Var han ikke som partiets nestleder med på begge avgjørelsene?
  • Høyre og Fremskrittspartiet går enda lenger i sitt hykleri. De ber på sine knær om at Bondevik må bli sittende etter å ha påført ham sviende nederlag i Stortinget. Nå gjør riktignok Høyre unntak for IT-Fornebu-saken, der partiet står utenfor alliansen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. I den saken hevder Høyre hardnakket at regjeringen ikke må finne seg i å bli detaljstyrt. Men når det gjelder gasskraften, er det åpenbart greit med detaljstyring. Poenget er selvsagt at Høyre vil unngå å få ansvaret for en ny regjering fra Arbeiderpartiet.
  • I dag kommer første slag om regjeringsmakten i Stortinget. For det er regjeringsmakt det hele dreier seg om nå. Noen annen forklaring på flertallets overspill i saker som angår ansvarsfordelingen mellom regjering og Storting, finnes ikke. At stortingsflertallet vil gi utbyggingen av Fornebu til Fred. Olsen, var ventet. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet hadde altfor mye prestisje bundet opp i denne saken på forhånd. Men noe helt annet er å diktere regjeringen hvordan statens interesser skal forvaltes. At Fremskrittspartiet gir blaffen i en slik sammenblanding av ansvarsområder, er ikke så overraskende. Men Arbeiderpartiet burde holdt seg til spillereglene. Et slik vedtak vil skape presedens som seinere kan ramme partiet.
  • Bondevik må denne uka markere at det finnes grenser for regjeringens ettergivenhet. Det er selvsagt viktig for regjeringens egen skjebne. Men det viktigste er å hindre at vi får nye kjøreregler i vårt styringssystem. Det er det som står på spill denne uka.