– Hyklersk av Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 sa UNE nei til å sende asylsøkere til Hellas på grunn av uverdige forhold og manglende rettssikkerhet. Men nå skal 16 asylsøkere reise tilbake til Hellas, på grunn av Dublin II-avtalen. Den omstridte avtalen går ut på at asylsøknader helst skal behandles i det første europeiske landet asylsøkeren kommer til. Norge sender igjen folk til Hellas fordi greske myndigheter har gitt en garanti om «forsvarlige prosedyrer». Det opprører Marianna Tzefarakou, advokat i «Greek Group of Lawyers». Hun gir gratis hjelp til flyktninger i Hellas.

– Vil Hellas gi asylsøkerne en ordentlig rettslig prosess?

– I Hellas har situasjonen for asylsøkere bare blitt verre og verre. For oss som jobber for asylsøkeres rettigheter, var det en svært ubehagelig overraskelse at Norge igjen vil sende folk tilbake til Hellas. Asylsøkere som kommer til Hellas har ingen sjanse til å få sin sak behandlet på en ordentlig måte. Asylsøkerne mangler rettigheter, de er hjemløse og får ikke tilgang til jobb. De har ingen mulighet til å overleve legalt i Hellas, sier Tzefarakou.

– Men Norge bør vel følge Dublin II-avtalen?

– Det er ikke mange som mener at Dublin II-avtalen fungerer, slik den er i dag. Det er kanskje også derfor den skal reforhandles. Hellas ligger i utkanten av Europa, og mange kommer naturlig nok dit først. Men en asylsøker i Hellas møter uverdige forhold. Hun får ingen penger, ingen rådgivning eller husly. Går ikke asylsøkeren riktig fram, blir saken bli avsluttet og personen oppholder seg da ulovlig i Hellas. Dette er velkjent. At Norge nå vil sende 16 personer til Hellas, betyr at Norge ikke tar sitt politiske eller legale ansvar alvorlig, sier advokaten.

– Hva er det som ikke fungerer med Dublin II-avtalen?

– Folk kommer til Hellas fordi det ligger i Europas utkant. Men se for deg det motsatte: Hadde Norge og Hellas skiftet geografisk beliggenhet, hadde Norge blitt den svarte sauen, som ikke hadde klart å hanskes med flyktningestrømmen. Dette betyr ikke at Hellas har et mindre ansvar, men landene har et solidarisk ansvar, sier Tzefarakou.

I 2008 søkte over 14.400 personer asyl i Norge. En økning på 120 prosent i forhold til året før. Greske myndigheter anslår at 140.000 innvandrere, flyktninger og asylsøkere kom til Hellas i 2008. En økning på nesten 30.000 på ett år. Et høyt tall for et land med færre enn elleve millioner innbyggere. Men hvordan kan Hellas, Norge og Europa løse asylsøkerstrømmen?

– Jeg vet at dette er et upopulært tema, og at stadig flere land gjør alt for å sende bort stadig flere asylsøkere, ved hjelp av Dublin II. Men folk kommer, og vil fortsette å gjøre gjøre det, fordi det er en grunn for det. Men hvis ikke noe blir gjort med Dublin II, og landene fortsetter å sende bort asylsøkere, blir alt bare verre. Det vil bli flere brudd mot menneskerettighetene, folk vil måtte gå under jorda, samtidig som det vil bli mindre solidaritet landene mellom. Men hvert land har et ansvar for at asylsøkerne skal få behandlet saken sin ordentlig.

– Hva synes du om at Norge nå vil sende 16 personer tilbake til Hellas?

– Det synes jeg er hyklerisk og usolidarisk. Som mange andre land, ser det ut til at også Norge ønsker å bli kvitt flyktningene. Det blir som et ballspill. Landene sender ballen fram og tilbake og ser hvem som klarer å sendte ballen lengst mulig unna.