-  Hyklersk

Kampen mot nedleggelse av papirfabrikken Union er blitt en het potet i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det blir hyklersk når Børge Brende og Høyre gir pisk til papirfabrikken Union for bare å tenke profitt. Den borgerlige regjeringen har ført en markedsøkonomisk industripolitikk og har lagt opp til dette, mener Frank Aarebrot, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Ledelsen på teppet

Politikerne kaster seg etter tur inn i kampen for å forhindre at ledelsen i Norske Skog legger ned papirfabrikken tidlig neste år. I dag kaller næringsminister Børge Brende konsernledelsen i Norske Skog inn på teppet. Han forsikrer at departementet har brukt helga godt for å forberede denne saken.

-  Vi kommer til å bruke gulrot og pisk for å få det til, sier Brende til NRK.

-  Blandet troverdighet

Carl I. Hagen (Frp) og Jens Stoltenberg (Ap) melder seg også på. De reiser etter tur ned til Skien for å snakke med ledelse og ansatte ved Union.

-  Det er blandet hvor stor troverdighet de politiske partiene har når de kaster seg inn i kampen for Union. Men historisk sett er Arbeiderpartiet det partiet som har mest troverdighet i industripolitikken. Det passer dårlig for Høyre at dette skjer nå rett før valget, sier Aarebrot.

Han understreker at hvis det ikke hadde vært valgår, hadde vi sett en passiv linje fra regjeringen.

Børge Brende, næringsminister:  «Vi kommer til å bruke gulrot og pisk for å få det til.»
Børge Brende, næringsminister: «Vi kommer til å bruke gulrot og pisk for å få det til.» Vis mer

Jens Stoltenberg reiser til Skien i dag for å møte fagforeningen.

-  Jeg reiser ned for å få førstehåndsinformasjon i denne saken. Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre at en nedleggelse skjer, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han kritiserer regjeringen.

-  Færre arbeidsplasser

-  Antallet industriarbeidsplasser har gått kraftig ned med Høyre i regjering. Det er bra at de nå tar grep, men de burde gjort det for lenge siden, sier Jens Stoltenberg. Professor Frank Aarebrot er enig.

-  Norge trenger en mer strategisk tenkning i industripolitikken. Den har vært for dårlig de siste åra, sier han.Aarebrot tror fokuset rundt Union kan bedre fokuset på industripolitikken i framtida.

Frank Aarebrot, professor i statsvitenskap: «Den borgerlige regjeringen har lagt opp til dette.»
Jens Stoltenberg, statsministerkandidat (Ap):«Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre nedleggelse.»