Hyler mot Paven

Pave Johannes Paul II blir tatt imot som «Anti-Krist», «falsk profet» og «kjetter» når han i dag besøker Hellas. Først etter langvarige forhandlinger i går ble det mulig for paven å kysse gresk jord på sedvanlig vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De troende vil gå ut i gatene. Det kan bli utgytt blod, advarte en svartkledd gresk-ortodoks munk for noen dager siden.

Dette er pavens 93. utenlandsreise. Hellas-besøket er blant de mest kontroversielle. Det er første gang på 1291 år at landet får besøk av en pave.

Det store skismaet

Grekerne har ikke glemt det som skjedde i Konstantinopel en ettermiddag i juli 1054. Etter år med krangling ble det full splid mellom østkirken og vestkirken. Kristenheten ble splittet opp i ei ortodoks og ei katolsk grein.

I dag gir de gresk-ortodokse paven skylda for det meste som har gått galt i historien: Korsfarernes plyndring av Konstantinopel i 1204, Konstantinopels fall i 1453, bolsjevikrevolusjonen i Russland i 1917, opprettelsen av Det tredje rike og NATO-bombingen av Kosovo i 1999.

Den britiske avisa The Sunday Telegraph kan fortelle at greske troende har opplevd mirakler de siste dagene. På et ikon av jomfru Maria i ei kirke i Aten er det oppdaget blodrøde striper. Fader Chrysostomos er ikke i tvil om årsaken. Maria gråter over pavebesøket.

Paven vil infisere landet vårt, sier Chrysostomos.

Følger Paulus

Pave Johannes Paul II drar på et fem dagers besøk til Hellas, Syria og Malta. Han skal gå i apostelen Paulus' fotspor, og turen blir betegnet som en pilegrimsferd. Besøket til Hellas har vært planlagt i ett års tid og er kommet i stand ved hjelp av den greske sosialistregjeringen.

- Det er eventyr å tro at paven kommer på personlig pilegrimsferd. Han ønsker å bli anerkjent av den ortodokse kirken, sier en abbed ved navn Nektarios.

De siste dagene har det vært flere demonstrasjoner mot pavens besøk. Slagordene mot ham har vært harde.

- Folket glemmer ikke, la forræderne henge, skrek en folkemengde i Aten forleden.

Svarte bannere

I dag skal både prester, munker, nonner og andre motstandere av paven demonstrere igjen. Det er planlagt svarte sørgebannere og svarte ballonger som skal sendes opp mot himmelen over Aten. Mange kirker planlegger å kime med klokkene for å fortelle om at «Anti-Krist» er på vei.

I morgen skal paven til Syria, der han som den første leder av den katolske kirken skal besøke en moské. Trolig blir det besøket litt roligere for den snart 81 år gamle paven.

PAVEHATER: Denne gresk-ortodokse presten var en av to tusen demonstranter i Aten sist helg. Banneret bak ham forkynner at paven er "Anti-Krist" og uønsket i Hellas.