Salman Rushdie-angrepet:

Hyller angrepet: - En god følelse

Angrepet mot Salman Rushdie blir hyllet blant innbyggere i Iran. Andre frykter det skal skape problemer for landet.

ANGREPET: Her blir den kjente og kontroversielle forfatteren Salman Rushdie angrepet på scenen i New York. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente og kontroversielle forfatteren Salman Rushdie (75) ble i går angrepet og knivstukket på scenen i New York.

Ifølge politiet i New York ble Rushdie knivstukket i halsregionen og brystet. Han ble seinere flydd til sykehus. Personen som skulle intervjue ham fikk en mindre hodeskade i angrepet.

Mister trolig et øye

Mannen som angrep forfatteren, ble pågrepet. Han er seinere blitt identifisert av politiet som Hadi Matar (24).

Så fort etterforskningen er over, vil statsadvokaten bestemme hva slags tiltale som vil bli tatt ut mot 24-åringen, opplyser politiet.

Natt til lørdag kom nyheten om at Rushdie ligger i respirator etter angrepet. Hans agent opplyser at han trolig vil miste et øye som følge av knivstikkingen.

I tillegg er han påført nerveskader i en arm og levra hans ble stukket og skadd.

- Dette er ikke gode nyheter, sier agenten i en skriftlig uttalelse, gjengitt av Reuters.

Hyller angriperen

Forfatteren har vært målet for en gammel fatwa (domsavsigelse i islam) utstedt av den avdøde ayatolla Ruhollah Khomeini, ifølge Reuters.

Fatwaen kom i kjølvannet av boka «Sataniske vers», som ble vurdert som blasfemi mot islam, og krevde at Rushdie skulle henrettes.

DØDSORDRE: Salman Rushdie har levd med en dødsordre mot seg i 33 år. Foto: Reuters/NTB
DØDSORDRE: Salman Rushdie har levd med en dødsordre mot seg i 33 år. Foto: Reuters/NTB Vis mer

I Iran reagerer borgere med både bekymring og glede over nyheten om det nylige angrepet, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

På gata i Irans hovedstad, Teheran, har de snakket med innbyggere som hyller den 24 år gamle angriperen.

- Jeg kjenner ikke Salman Rushdie, men jeg er glad for å høre at han ble angrepet ettersom han fornærmet Islam. Dette er skjebnen som venter alle som fornærmer helligdommer, sier Reza Amiri (27) til AP.

34 år gamle Mohammad Mahdi Movaghar beskriver det som «en god følelse» å se at Rushdie hadde blitt angrepet.

- Dette er tilfredsstillende, og viser at de som fornærmer de hellige tingene til oss muslimer, vil bli straffet i denne verden - i hendene på mennesker, sier han.

Skaper bekymring

Andre er bekymret for at angrepet skal føre til at Iran blir enda mer avskåret fra omverden, ettersom det fremdeles er spenninger knyttet til landets atomavtale.

- Jeg tror at de som gjorde dette, prøver å isolere Iran. Dette kommer til å påvirke våre relasjoner med mange nasjoner - til og med Russland og Kina, sier Mahshid Barati (39) til nyhetsbyrået.

Daværende president Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen i 2018. Siden da har verdien av iransk rial falt kraftig. Ifølge AP anriker landet nå uran som er nærmere våpenkvalitet enn noensinne før.

ANGREPET: Her blir den antatte gjerningspersonen bli ført bort, mens Salman Rushie får hjelp (til høyre i bildet). Foto: AP Photo/NTB
ANGREPET: Her blir den antatte gjerningspersonen bli ført bort, mens Salman Rushie får hjelp (til høyre i bildet). Foto: AP Photo/NTB Vis mer

Det var 14. februar 1989 at den avdøde ayatollaen utstedte dødsordren, ifølge nettstedet Oxford Reference:

- Jeg vil informere alle de uredde muslimene i verden om at forfatteren av boka med tittelen «Sataniske vers», som har blitt satt sammen, trykt og utgitt i opposisjon til islam, profeten og koranen, samt de utgivere som var klar over innholdet, har blitt erklært madhur el dam.

- Tilfredsstillende

Madhur el dam betyr «de hvis blod må utgytes». Khomeini gikk videre med å oppfordre til drap på Rushie og utgiverne.

En fatwa kan bli endret eller trukket tilbake, men Irans nåværende øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har aldri valgt å gjøre det.

Så seint som i 2017 bekreftet han at fatwaen står slik Khomeini utstedte den.

Landets aviser har sin egen vri på angrepet. Avisa Vatan-e Emrouz' dekket historien som «En kniv i nakken på Salman Rushdie».

«Djevelens hals kuttet»

Reformist-avisa Etemad stilte spørsmålet «Er Salman Rushdie i dødens nabolag?». Andre iranske aviser direkte hyller knivangrepet:

- La oss kysse hendene til den som kuttet halsen på Guds fiende med en kniv, skriver den ultra-konservative avisa Kayhan.

Sjefen for publikasjonen er utnevnt av Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Den statlige avisa Iran skriver at «djevelens hals» er blitt kuttet.

DAGENS AVISER: Iranske aviser har laget sin egen vri på angrepet. Foto: AP Photo/NTB
DAGENS AVISER: Iranske aviser har laget sin egen vri på angrepet. Foto: AP Photo/NTB Vis mer

De fleste andre iranske medier har lagt seg på en lignende linje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men, 15 Khordad Foundation, som satte en dusør på 3 millioner dollar - eller nærmere 30 millioner norske kroner - på Salman Rushdie, er stille.

Myndighetene holder tyst

Organisasjonen ble opprettet i 1982 for å fikse økonomiske problemer til familiene til «martyrer», veteraner og grunnleggere av den iranske revolusjonen. Organisasjonen er under tilsyn av den øverste lederen, ifølge det regimekritiske nettstedet IFMAT.

AP har forsøkt å kontakte 15 Khordad Foundation for en kommentar, men de skal ha svart at det ikke var noen ansvarlige på kontoret.

Myndighetene i landet har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse om angrepet på Rushdie i USA fredag.

En rådgiver for teamet som forhandler om en ny avtale om Irans atomprogram, Mohammad Marandi, skriver at han ikke vil felle tårer for en forfatter som sprer «endeløst hat» mot islam og muslimer.

Marandi antyder samtidig at det er mistenkelig at angrepet skjer samtidig som forhandlingene om atomavtalen er i innspurten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer