Donald Trump

Hyller avdød Kongress-stormer

Ashli Babbitt ble skutt og drept av sikkerhetsvaktene under angrepet på Kongressen i januar. Nå har Donald Trump laget en video for å hylle den avdøde opprøreren.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump har laget en videohyllest til en av tilhengerene som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump har laget en videohyllest til en av tilhengerene som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel verden ble rystet da tilhengere av ekspresident Donald Trump angrep Kongressbygningen i Washington D.C. i USA 6. januar for å prøve å stanse godkjenningen av presidentvalget.

Over 50 politifolk ble skadd og fire mennesker mistet livet i stormingen. Blant dem er Trump-tilhengeren og Air Force-veteran Ashli Babbitt (35), som ble skutt og drept av sikkerhetsvaktene under opptøyene.

Nå hylles Kongress-stormeren av Trump i en ny video.

- I dag minnes vi Ashli Babbitt, en helt utrolig person, innleder Trump, som gjentatte ganger har blitt anklaget for å ha oppfordret til de voldelige opptøyene.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

- Sørger sammen

Han fortsetter:

- Den fryktelige dagen 6. januar ankom Ashli Kongressen i USA. Hun ble skutt og drept på tragisk vis. I dag skulle det vært bursdagen hennes. Gratulerer med dagen, Ashli.

Videoen skal angivelig ha blitt spilt av på et arrangement i Texas søndag, der venner og familie møttes for å minne avdøde og kritisere demokrater. Det skriver journalist Ford Fischer på Twitter.

- Til Ashlis familie og venner: vit at hennes minne vil leve videre i våre hjerter for alltid. Sammen sørger vi over hennes forferdelige bortgang. Det var ingen grunn til at Ashli skulle ha mistet livet denne dagen, sier Trump.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Videohyllesten har seinere blitt publisert av en rekke medier, inkludert CNN, Huffington Post og Business Insider. Videoen har også skapt reaksjoner på Twitter.

- Ashli Babbitts familie arrangerte i dag et event i forbindelse med hennes bursdag, og Trump har faktisk sendt dem en videomelding. Dette.. er.. helt utrolig, skriver blant annet forsvarsadvokat og demokrat Ron Filipkowski.

Krever ny etterforskning

Den tidligere presidenten benyttet også anledningen til å be om en ny «rettferdig og upartisk» etterforskningen av 35-åringens død.

- Vi må alle kreve rettferdighet for Ashli og hennes familie, så ved denne høytidelige anledningen når vi feirer hennes liv, oppfordrer jeg justisdepartementet til å gjenoppta etterforskningen av hennes død.

SKAMMELIG: Michael Fanone sendte en tydelig melding i retning de republikanske politikerne i en høring i Kongressen tirsdag 27. juli. Video: AP Vis mer

35-åringen ble skutt og drept av politiet da hun forsøkte å ta seg inn i et rom hvor omtrent 80 politikere hadde søkt tilflukt, skriver Huffington Post.

Dødsfallet ble seinere, men justisdepartementet fant ingen bevis for at politimannen brøt loven da han skjøt Babbitt.

Politimannen selv har forklart at han gjentatte ganger ba mobben om å trekke vekk fra rommet.

- Jeg prøvde å vente så lenge jeg kunne. Jeg håpet og ba om at ingen skulle ta seg inn gjennom disse dørene. De overholdt ikke mine ordre, og jeg gjorde derfor det jeg måtte for å redde medlemmene av Kongressen, meg selv og mine medoffiserer, har han tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer