Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad om Tønne-saken:

Hyller BA-HR-direktøren som våget å varsle

- Kari Breirem er, og har vært, uredd. Jeg har alltid sett på henne som en varsler, og har voldsom respekt for henne med bakgrunn i den belastningen hun har vært gjennom.

Dypt takknemlig: - Støtten fra Erling Grimstad betyr mye for meg, sier advokat Kari Breirem, som også var arrangør av varslerkonferansen 17. april.
Dypt takknemlig: - Støtten fra Erling Grimstad betyr mye for meg, sier advokat Kari Breirem, som også var arrangør av varslerkonferansen 17. april. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad til Dagbladet i et intervju på en varslingskonferanse tirsdag 17. april.

Erling Grimstad berømmer den tidligere BA-HR-direktøren for at hun har turt å være åpen om sine opplevelser i den såkalte Tønne-saken fra 2002.

Kari Breirem var direktør i Advokatfirmaet BA-HR da hun 8. oktober 2002 nektet å signere fakturaen som i realiteten skjulte en utbetaling fra Aker RGI til Tønnes firma. Hun varslet om den tvilsomme fakturaen til styrelederen i BA-HR. Dette utløste det som senere ble kalt Tønne-saken.

I går publiserte Dagbladet et intervju med Grimstad, foretatt på denne konferansen, der han for første gang åpner opp om hva han ble utsatt for da han ledet etterforskningen i Tønne-saken.

I intervjuet sa Grimstad at han ble utsatt for trusler fra Røkke, at han opplevde et spill der han ble holdt utenfor møter og fikk følelsen av å bli holdt på sidelinjen i etterforskningen han ledet, at han ble utsatt for «drittpakker» og at han i ettertid ser at de kunne valgt en annen løsning enn å stanse etterforskningen av sakskomplekset etter Tønnes tragiske død i 2002.

Til Dagbladet fortalte han også at uttalelsene kom som en direkte reaksjon på det Kari Breirem fortalte om sin varslerrolle i BA-HR under varslerkonferansen.

- Da Kari fortalte om sine sterke opplevelser, ble jeg overbevist om at jeg måtte fortelle om hva jeg selv ble utsatt for i politiet, sier han.

Mektige krefter

Fra scenen på varslerkonferansen fortalte Breirem om redselen hun følte da saken sprakk i mediene, og om de mektige kreftene hun mener forsøkte å skjule sannheten om forholdene mellom Tønne, Røkke, BA-HR og Aker RGI i 2002.

Oppsiktsvekkende: - At Grimstad i egenskap av førstestatsadvokat i tillegg ble utsatt for personlige trusler er skremmende i en demokratisk rettsstat, sier Breirem om Grimstads uttalelser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oppsiktsvekkende: - At Grimstad i egenskap av førstestatsadvokat i tillegg ble utsatt for personlige trusler er skremmende i en demokratisk rettsstat, sier Breirem om Grimstads uttalelser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Breirem ble suspendert fra direktørstillingen sin, og mistet senere jobben. Hun inngikk til slutt et forlik med sin tidligere arbeidsgiver. Høsten 2007 ga hun ut boka «På BA-HR bakke», der hun tok et kraftig oppgjør med både politikere, næringslivsaktører og andre maktpersoners befatning med saken.

Grimstad berømmer Breirem for at hun har turt å være åpen om sine opplevelser.

- Hun er, og har vært, uredd. Jeg har alltid sett på henne som en varsler, og har voldsom respekt for henne med bakgrunn i den belastningen hun har vært gjennom, sier Grimstad.

Til Dagbladet sier Breirem at hun er dypt takknemlig for støtten.

- Den betyr utrolig mye for meg. Økokrim ble den gang utsatt for sterke angrep fra flere hold. At Grimstad i egenskap av førstestatsadvokat i tillegg ble utsatt for personlige trusler er skremmende i en demokratisk rettsstat, sier hun.

Hun berømmer Grimstad for hans håndtering av saken den gangen. De to møttes da saken ble etterforsket høsten 2002, men har aldri snakket om den siden.

Forundret

- Min store forundring er at en så oppsiktsvekkende og dyptgripende sak ikke ble etterforsket videre. Saken skulle feies under teppet. Økokrim og jeg ble syndebukker - Røkke og BA-HR gikk fri.

- Dette har jeg levd med i 15 år. Jeg vil føye til at jeg har registrert en betydelig interesse for saken fra den norske grasrota.

- Jeg har på grunn av taushetsplikten aldri kunnet forklare henne hva som skjedde. Det kan jeg heller ikke gjøre nå, men jeg ønsket sterkt å fortelle deler av det ved å fortelle om det jeg selv ble utsatt for, sier Grimstad.

- Han har vært rakrygget hele tida og vist tillit og integritet. Det har jeg følt hele tida etterpå også, sier Breirem.

Da varselet ikke ble tatt alvorlig internt i BA-HR i 2002, tok Breirem kopi av dokumentene og ga dem til sin advokat. Breirem har hele tiden avvist at det var hun som lekket dokumentene til Økokrim og til pressen.

I en klagesak i Advokatforeningens disiplinærutvalg ble det fastslått at det var Breirems nå avdøde advokat som gikk til Økokrim med dokumentene, og at dette ikke var i strid med god advokatskikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!