PÅGRIPELSE: En video filmet av et øyevitne like ved åstedet skal vise pågripelsen av en av de antatte gjerningspersonene bak moskéangrepene på New Zealand. Video: AP Vis mer Vis mer

Angrepene på New Zealand

Hyller Breivik i manifest

Sier han kontaktet Breiviks «organisasjon» Knights Templar for godkjenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mannen som er utpekt som hovedmannen bak angrepene mot to moskeer på New Zealand, der 49 hittil er bekreftet drept, hyller den norske terroristen Anders Behring Breivik og anser seg selv som medlem av Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar.

Det kommer fram i et 74 sider langt manifest signert den australske statsborgeren Brenton Tarrant (28). I en lengre seksjon, hvor han intervjuer seg selv om årsaken til at han gjennomfører angrepene, nevnes Breivik - som tok livet av 77 mennesker i 22. juli-angrepene - en rekke ganger, og det virker som Tarrant ser på ham som en overordnet.

«Jeg har lest skriftene til Dylann Roof [massemorderen fra Charleston i 2017] og mange andre, men fikk egentlig bare virkelig inspirasjon fra Knight Justiciar Breivik», skriver Tarrant.

- Velsignelse

«Knight Justiciar» er en tittel Breivik ga seg selv i sitt eget manifest, som leder av den angivelige «korsfarergruppa» Knights Templar - som politiet ikke har funnet noen beviser på faktisk eksisterer.

Tarrant skriver at han selv bestemte seg for å gjennomføre angrepene, men:

«Jeg kontaktet det gjenfødte Knights Templar for en velsignelse av angrepet, som ble gitt.»

Australieren hevder han bare har hatt sporadisk kontakt med «Knight Justiciar Breivik»; velsignelsen kom etter at han kontaktet hans «ridderbrødre».

Anti-islamsk

Manifestet er videre fullt av tankegods liknende Breiviks - overbevisningen om at muslimer er i ferd med å ta over Vesten.

DREPT: Svært mange drept i moskéangrep på New Zealand. Gjerningsmannen skal ha filmet hendelsen med et kroppskamera, og sendt dette live. Politiet ber om at dette ikke spres i sosiale medier. Video: CNN Vis mer

«De vil ALDRI erobre vår grunn, og de vil aldri fortrenge vårt folk», skriver han.

Tarrant forklarer til seg selv at han «støtter mange av dem som står opp mot etnisk og kulturelt folkemord - blant dem Luca Traini (som skjøt migranter i Italia), Breivik, Roof, Anton Lundin Pettersson (som drepte flere med sverd i Trollhättan-angrepet), Darren Osbourne (drapsmannen fra Finsbury Park i London) og flere.

I det hele tatt synes australierens angrep, ideologiske overbygning og manifest å ha Breivik som forbilde - fra motstanden mot islam og innvandrere, til spørsmål/svar-formen.

- Hevn

Tarrant skriver også at angrepet er en hevn for Ebba Åkerlund, som ble drept i angrepet i Drottninggatan i Stockholm i 2017, som ble gjennomført av en usbekisk mann som bekjente seg til Den islamske stat.

- Jeg synes det er utrolig tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier Ebbas mor Jeanette Åkerlund til Expressen.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern tok på en pressekonferanse i 07-tida norsk tid kraftig avstand fra angrepene mot moskeene.

MØRK DAG: New Zealands statsminister Jacinda Ardern bekrefter at minst 40 er døde og 20 alvorlig skadd etter angrepene i de to moskeene. Hun kaller hendelsene et terrorangrep. Video via CNN Vis mer

- Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, sa hun.

Ardern ga videre sin uforbeholdne sympati og støtte til dem som er rammet av angrepene.

- Mange av dem som er direkte berørt, er migranter, flyktninger her. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem, og det er deres hjem. De er oss, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer