DRAMATISK: Tyrefekteren Victor Barrio ble drept i den spanske byen Teruel. Dette er første gang siden 1985 at en tyrefekter har blitt drept av en okse. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

Hyller den avdøde ektemannen som ble spiddet av en okse på direktesendt TV

Første tyrefekteren som dør i ringen siden 1985.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag døde den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrio da han ble stanget i brystet av en okse under en kamp i Teruel i Spania. Han er den første tyrefekteren til å dø i ringen siden 1985.

Han var i live da han ble sendt til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Kampen ble sendt direkte på TV, skriver BBC.

TV-bildene viser at Barrio blir kastet opp i luften før han blir spiddet på høyre side av brystet.

Hyllet med dikt

Nå har enken etter den avdøde Barrio gått ut, og takket for alle støtteerklæringene hun har fått etter at mannen hennes gikk bort.

Twitter skriver hun at hun vil takke alle, og at hun ikke rekker å svare alle.

- Livet mitt er borte, jeg har ingen styrke igjen, skriver hun.

32-åringen la også ut et dikt av den spanske poeten Jose Leon. Det avsluttes med følgende linjer på engelsk:

«How I would love to believe that there is glory for all those who lose their lives on the horns of bulls.»

Løst oversatt blir det: «Jeg liker å tro at det er heder og ære for alle de som mister sine liv på en okses horn.»

Omdiskutert

Den fire år gamle oksen som drepte Barrio veide 529 kilo. Sist gang en tyrefekter, en såkalt matador, ble drept på en arena i Spania, var i 1985. To tyrefekterassistenter ble drept i Spania i 1992, skriver BBC.

I Spania arrangeres det rundt 2.000 tyrefekterkamper årlig, men antallet synker. To spanske regioner har forbudt tradisjonen. Sporten er ikke ufarlig.

Men i 2013 gjorde den spanske nasjonalforsamlingen den omstridte tradisjonen til en del av spansk kulturarv.

Landet arrangerer også okseløp. Lørdag døde en deltaker i et okseløp i Pedreguer, og i Pamplona ble minst fire personer skadd under første runde med okseløp i den spanske byen. Ingen av dem ble stanget.

Tre har fått hjernerystelse og en har skadet armen etter å ha falt under okseløpet. De fire spanjolene er nå sendt til sykehus.

Mer dødlig okseløp

Deltakerne i løpene er kledd i hvitt med røde halstørklær. Under løpet blir de jaget av okser gjennom byens trange gater før de ender opp på tyrefekterarenaen. Løpene finner sted hver morgen under den ni dager lange festivalen, som har vokst til en global turistattraksjon.

Til sammen har 15 personer blitt drept i okseløpene under San Fermin-festivalen i Pamplona siden man begynte å tallføre antall omkomne i 1911. Det siste dødsfallet skjedde i 2009.

Flere organisasjoner for dyrebeskyttelse har rettet søkelyset mot festivalen og protestert mot den. Samtidig trekker okseløpet mange turister fra hele verden til Pamplona.

OMKOM: Lørdag døde den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrios da han ble stanget i brystet av en okse under en kamp i Teruel i Spania. Han er den første tyrefekteren til å dø i ringen siden 1985. Foto: EPA/ANTONIO GARCIA/NTB Scanpix
OMKOM: Lørdag døde den 29 år gamle tyrefekteren Victor Barrios da han ble stanget i brystet av en okse under en kamp i Teruel i Spania. Han er den første tyrefekteren til å dø i ringen siden 1985. Foto: EPA/ANTONIO GARCIA/NTB Scanpix Vis mer