Hyller den nye FN-generalen

Robert Mood lovprises både av regjeringen og sine egne mannskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs generalsekretær Ban Ki-moons utnevnelse av den norske hærsjefentil ny sjef for UNTSO mottas med stolthet hjemme i Norge.

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær i forsvarsdepartementet Espen Barth Eide gir generalmajor Robert Mood de beste skussmål.

- Dette er et uttrykk for at norge har dyktige fagfolk. Internasjonalt gangbare og kvalifiserte som blir valgt til sånne oppdrag, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.no.

Flere generaler i sør
- Det er også en norsk general som leder de internasjonale styrkene i Sinai-ørkenen, og vi finner igjen nordmenn både innen det humanitære, militære og det politiske mange steder, og det syntes jeg faktisk vi kan tillate oss å være litt stolte over, sier utenriksministeren.

Han mener tidspunktet er viktig, men tør ikke spå hvor stor påvirkning Mood vil kunne ha i den situasjonen som er i Midøsten for øyeblikket.

- Alle som sitter med ansvar i denne skjebnetimen spiller en rolle.

Imponerte FN-topper
- Jeg har fulgt Robert Mood i mange år, og har alltid vært imponert over hans innsats og forståelse for brede internasjonale spørsmål.

Barth Eide sier til Dagbladet.no at det lenge har vært mer eller mindre klart at FN ville velge Mood. Dette fordi han gjorde et svært godt inntrykk da han var på jobbintervju ved FN-hovedkvarteret i New York, men også fordi Mood har hatt en viktig rolle i et internasjonalt samarbeidsprosjekt for å styrke og utvikle såkalte integrerte operasjoner som skal gi økt og bedre samarbeid mellom militære, politiske, humanitære og utviklingsmessige ressurser når verdenssamfunnet griper inn i et konfliktområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her har han møtt og imponert mange FN-fjes, sier Barth Eide til Dagbladet.no.

Fremmet av departementet
Forsvarsministeren er på reise i Afrika og Kongo, men sier følgende i en pressemelding:

- Vi har lansert generalmajor Robert Mood fordi han er en av de aller dyktigste og mest erfarne generalene vi har. Mood har en bred og relevant nasjonal og internasjonal bakgrunn, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i en pressemelding.

Omstridt hærsjef
Nå må forsvarssjefen se seg om etter en ny generalinspektør for Hæren. Han vil overta ansvaret for en hær Robert Mood selv har ment er spesielt hardt rammet av omstillingene i Forsvaret.

- Dersom vi samler alt sammen på en plass, så kan vi i et tradisjonelt scenario kanskje håpe på å forsvare en bydel i Oslo eller området fra Majorstua til Røa. Og det er den samlede norske hær, uttaler generalinspektør for hæren, Robert Mood til TV2-nyhetene i januar i fjor.

Bydelshær
Uttalelsene skapte rabalder, men Mood stod fast på at hæren måtte styrkes - spesielt hvis den skulle tåle lange utenlandsoppdrag som missjonen i Afghanistan.

Mood hadde ingen enkel jobb da han overtok ansvaret i 2005. Hans forgjenger, generalmajor Lars Johan Sølvberg fikk sparken av forsvarsminister Kristin Krohn Devold på grunn av milliardoverskridelsene i Hæren.

Styrket hæren
Men Mood har fått gehør i den nye regjeringen, selv om hans kritiske utspill i media har vakt reaksjoner internt hos forsvarsledelsen.

Under sin nyttårstale i år vektla forsvarsministeren at Hæren er for liten og må styrkes fremover. Samtidig kunne hun fastslå at hæren allerede hadde vokst med 40 prosent siden de rødgrønne tok makten.

Nå som han om kort tid trekker sørover til den prestisjefylte FN-jobben, etterlater han en forsvarsgren som er blitt styrket under hans ledelse.

- Hyggelig anerkjennelse
Forsvarssjefen har i dag vært opptatt med en øvelse, men rakk å stile følgende sitater til Dagbladet.no.

- Dette er en meget hyggelig anerkjennelse av en særdeles kvalifisert offiser. Det er også en tillitserklæring til Norge i FN-sammenheng, sier Sverre Diesen til Dagbladet.no.

Populær blant soldatene
Også menige soldater og mannskaper som har tjenestegjort med generalen roser utnevnelsen i dag.

- Jeg husker godt hvordan han gjerne snakket med oss menige soldater i uformelle sammenhenger om det som opptok ham, og det føltes som ham var en av oss. Noe annet jeg husker fra tiden i Telemark Bataljon er Moods vektlegging av kulturell forståelse i møte med fremmedartede kulturer i utenlandstjeneste, forteller en soldat som tjenestegjorde under Mood da han var batsljonsjef i Kosovo.


- Dette i tillegg til at Generalmajor Mood er en modig mann som tør si sine overordnede og oppdragsgivere i mot når han mener ting bør gjøres annerledes, gjør at jeg mener han ville vært rett mann på rett plass, sier soldaten i et innlegg.


Ble utnevnt per e-post

Selv fikk Mood beskjeden på e-post, bare minutter før Dagbladet.no ringte ham i dag morges.

- Jeg fikk vite at utnevnelsen var offentliggjort for få minutter siden. Selv fikk jeg en e-post for timer siden. Så dette er helt ferskt, sa han i dag morges.

Han understreker at det gjenstår noen formaliteter før jobben er i boks.

- Men i og med at Generalsekretæren offentliggjør betrakter i alle fall han at jobben er min, så jeg får gå ut i fra at dette går i orden, sier han.

- Særdeles hyggelig
Han anslår at han vil tre inn i den nye toppjobben om en måneds tid.

- Han som har jobben i dag, forlater stillingen i disse dager. Det blir noen møter i New York og min stilling må avvikles på en fornuftig måte også.

- Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en tillitserklæring for Norge og Forsvaret. Dette er særdeles hyggelig! sier generalmajoren til Dagbladet.no.