Leker til barn:

Hyller dokke med Downs syndrom

- Jeg håper disse lå under mange juletrær på julaften, sier styreleder Randi Ødegaard i Norsk Nettverk for Down Syndrom.

JENTEDOKKE: Dokkeprodusenten Miniland lager blant annet dokker med Downs syndrom, men har også flere andre typer dokker som representerer mangfoldet i samfunnet. Foto: Miniland
JENTEDOKKE: Dokkeprodusenten Miniland lager blant annet dokker med Downs syndrom, men har også flere andre typer dokker som representerer mangfoldet i samfunnet. Foto: Miniland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne dukka skal forestille et lite barn med Downs syndrom.

Dukka tilhører en dokkekolleksjon fra lekeprodusenten Miniland som er ment å fremme «verdien av likeverd blant barn uavhengig av rase, kjønn eller tilstand».

Produsenten lager ikke bare dokker med Downs syndrom, men også med briller, med høreapparat og med ulike hårfarger og ulik etnisk bakgrunn.

- Det lar barna lære om mangfoldet i oss alle, og hvordan man kan utvikle sosiale ferdigheter som empati og toleranse, skriver Miniland på sin nettside.

Fikk sin egen

I fjor slo selskapet seg sammen med den ideelle organisasjonen Ruby's Rainbow og lagde en egen dokke i forbindelse med Downs Syndrom Awareness Month, eller Rocktober som det ofte kalles i Norge.

Den ideelle organisasjonen Ruby's Rainbow er inspirert av Ruby Plachta, som ble født med et uventet kromosom nummer 21. I forbindelse med Rocktober lagde Miniland en egen dokke inspirert av Ruby.

RUBY MED EGEN DOKKE: Her er Ruby Plachta med sin Ruby-dokke som også har Downs syndrom. Foto: PRNewswire
RUBY MED EGEN DOKKE: Her er Ruby Plachta med sin Ruby-dokke som også har Downs syndrom. Foto: PRNewswire Vis mer

En del av inntektene fra dokkesalget gikk da til organisasjonen Ruby's Rainbow, for å hjelpe voksne studenter med Downs om å nå sine mål i livet, går det fram av en pressemelding.

- Ingenting kan sammenliknes med gleden og forundringen i et barns ansikt når de gjenkjenner seg selv i ei dokke, sier Clara Roque, som er salgssjef for Miniland i USA, i pressemeldingen.

- Solgt som julegave

I Norge blir dokka blant annet solgt av forhandleren Sprell. De skriver på sin nettside at dukka har «definerte og livlige ansiktstrekk», er anatomisk korrekt og har «flotte, naturtro detaljer».

«TANGERUDBAKKEN»: Det nærmer seg jul og vi har snakket med Cecilie P. Nilsen, Hege-Anette Havik og Olav Grimdalen Jr. om hva de gleder seg aller mest til. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

- Det er ikke så veldig lenge siden vi fikk den inn. Det er ei dokke vi synes er veldig viktig for mangfoldet. Alle barn skal ha en mulighet til å ha ei dokke man kan speile seg i og kjenne seg igjen, sier markedssjef Birte Kulberg til Dagbladet.

Kulberg forteller at Sprell har fått fantastisk respons på denne dokka etter at den ganske nylig ble en del av deres faste sortiment.

- Vi har fått veldig mange hyggelige kommentarer både på sosiale medier og i butikkene for at vi har denne dokka. At den er godt tatt imot av kundene våre, er det ikke noen tvil om, slår hun fast.

Hun tipper også at den lå under en del juletrær i år, da de har solgt rundt et hundretall dokker siden de ble lansert i høst.

- Jeg vet at den er solgt som julegave i år, sier hun.

- Hyggelig å se

Styreleder Randi Ødegaard i Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS) synes at det er flott at barn med Downs syndrom - og andre barn - får se og leke med dokker som viser mangfold.

JULEVÆRET: Meteorolog, Eldbjørg Moxnes, spår været for jula i år. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Representasjon er viktig, også for barn med Downs syndrom. At Miniland inkluderer ei dokke med Downs syndrom blant flere andre dokker er veldig hyggelig å se, sier hun til Dagbladet.

Hun tror slike dokker kan bidra til å normalisere Downs syndrom, noe hun synes er fint.

- Det handler om å åpne opp for at ikke alle mennesker er støpt i samme form, og at ikke alle dokker er støpt i samme form, sier hun.

- Flere likheter enn forskjeller

Ødegaard synes dokkene ser fine ut. Samtidig påpeker hun at barn med Downs syndrom er like forskjellige som de uten syndromet:

- Downs er en samlesekk med kjennetegn, og det er ingen med syndromet som har alle av dem. De fleste har noen, forklarer hun, og utdyper:

- Det er forskjeller hos de som har Downs, men det er flere likheter enn forskjeller - som du ser på de dokkene.

HO, HO, HO: Vi vil ønske alle våre seere en god jul og et godt nytt år! Her har du noen av våre morsomste og kleineste tabber fra 2021. Takk for at du ser på oss! Vis mer

Selv har hun en gutt på seks år, som er blitt litt for stor til å leke med dokker. Men hun forteller at det finnes flere slike typer dokker i utlandet, som noen av medlemmene i NNDS har bestilt til barna sine.

- Mange foreldre synes det er stas at barna har dokker som likner på seg, enten det er hårfarge, hudfarge eller funksjonsvariasjon, sier Ødegaard.

- Flott

Samtidig tror hun at foreldre til barn med Downs syndrom har litt forskjellig metode på hvor tidlig de forteller barna at de har et syndrom - og ikke minst hvor tidlig barna får det med seg.

- Men det er flott at barn kan få ei sånn dokke. Det er også flott at barn uten Downs syndrom kan få ei sånn dokke, sier hun.

BARBIE I RULLESTOL: I 2019 lanserte Mattel en Barbie-serie med funksjonsnedsettelse, slik som denne Barbie-dokka som sitter i rullestol. Foto: Mattel/Barbie
BARBIE I RULLESTOL: I 2019 lanserte Mattel en Barbie-serie med funksjonsnedsettelse, slik som denne Barbie-dokka som sitter i rullestol. Foto: Mattel/Barbie Vis mer

Hun tror det har blitt en trend med dokker som representerer mangfold, og viser til at det også har kommet en Barbie-dokke i rullestol.

- Vi må bare være positive til at vi åpner opp rammen for hva vi skal forholde oss til, med tanke på hvordan vi ser ut, sier hun, og legger til:

- Jeg håper disse lå under mange juletrær på julaften!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer