Hyller drapsmenn og afrikansk tyrann

Politiet etterforsker likheter i symbolbruken i Breiviks manifest og en video laget av tyske Nick Greger.

VÅPEN: Nick Greger poserer med ei hagle under et besøk i Afrika, trolig i Kongo. Foto: Privat/Fra video
VÅPEN: Nick Greger poserer med ei hagle under et besøk i Afrika, trolig i Kongo. Foto: Privat/Fra video Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Nick Greger driver den antiislamistiske gruppa Order 777, er tysk, og var tidligere en kjent nynazist.

- Målet mitt er å forstå Bibelen og å leve i tråd med Guds ord. Order 777 er et konsept, en modell og en ide for de som aktivt vil beskytte den vestlige sivilisasjonen, våre verdier og vår frihet mot jihadistene, sier Nick Greger til Dagbladet i dette eksklusive intervjuet.

Etterforsker symbolbruk Dagbladet vet at terroretterforskerne har etterforsket symboler i en video Nick Greger har lagt ut på nettet. Greger har brukt et symbol som viser en knelende tempelridder, og Dagbladet vet at politiet har merket seg at det samme symbolet er brukt i punkt 3.63 i Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

- Vi er kjent med denne mannen. Han er ikke avhørt så langt og vi vurderer behovet for dette fortløpende, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

KNELENDE TEMPELRIDDER: Dette symbolet finnes både i Breiviks såkalte manifest og en video laget av Nick Greger.
KNELENDE TEMPELRIDDER: Dette symbolet finnes både i Breiviks såkalte manifest og en video laget av Nick Greger. Vis mer

Greger blånekter for noen form for kontakt med terrortiltalte Anders Behring Breivik, og sier han ikke hadde hørt om 33-åringen før 22. juli.

- Breiviks handlinger kan ikke forsvares. Han skulle brukt sine ferdigheter til å skape en massebevegelse og danne et politisk parti for å nå målene sine, sier Greger.

Diamanteventyr På nettet hyller Nick Greger den drapsdømte serberen Milorad Ulemek, som var nestkommanderende i den fryktede geriljegruppa Arkans tigre under borgerkrigen på Balkan. Breivik har hevdet at han i 2002, da han var i Liberia, møtte en serbisk «krigshelt». Politiet har bekreftet at de etterforsker om denne mannen var Milorad Ulemek, Gregers forbilde.

Greger vil ikke si om han har møtt Ulemek:

DIAMANTER: Greger sier han aldri selv har drevet med diamanthandel, men at han har jobbet for andre diamanthandlere i Afrika. Foto: Privat/ fra video
DIAMANTER: Greger sier han aldri selv har drevet med diamanthandel, men at han har jobbet for andre diamanthandlere i Afrika. Foto: Privat/ fra video Vis mer

- Hvem jeg deler seng eller gjør forretninger med er min egen business.

Den tyske eks-nazisten sier han har jobbet for diamanthandlere, men aldri solgt diamanter. 

- Jeg har vært flere ganger i Afrika på oppdrag fra flere diamanthandlere. På oppdrag for dem kontrollerte jeg diamantenes kvalitet, og rapporterte om dette, markedet og prisene på rådiamanter i områdene jeg ble sendt til. Jeg fikk betalt for det, men ikke for å ta del i handler.

- Avsløre terrorister Greger vil ikke si hvor mange medlemmer Order 777 har. På organisasjonens nettside står 41 personer oppført som medlemmer, flere med navn og bilde.  

POSERER: Nick Greger foran et kors i en video han nylig har publisert på Youtube. Foto: Privat/Fra video
POSERER: Nick Greger foran et kors i en video han nylig har publisert på Youtube. Foto: Privat/Fra video Vis mer

- Hvordan er Order 777 organisert?

- Order 777 er en paraetterretningstjeneste som er organisert i små, operative enheter. De skal avsløre islamistiske terrorister og deres nettverk. På våre hjemmesider står det kontaktinformasjon til etterretningstjenester i forskjellige der fellesskapet vårt kan rapportere om hva de finner.

- I videoer du har publisert på nettet foregår det våpentrening.
 
- Dette materialet stammer fra før jeg ble kristen i 2004, da var jeg en nynazist og høyreekstrem leder.
 
Hyller tyrann På nettsidene til Order 777 hyller Greger opprørsleder Laurent Nkunda i Kongo, Liberias tyrann Charles Taylor og hvit makt-forkjemper Eugene Terre'Blanche, i tillegg til serbiske Milorad Ulemek. De omtales som «modern knights».

- De har handlet motivert av sin kristne tro. Jeg ser bare opp til Gud, og jeg respekterer disse mennene og gir dem den hyllesten de fortjener.  

TELLER PENGER: Nick Greger under et besøk i Kongo, der han har jobbet for diamanthandlere. Foto: Privat/ fra video
TELLER PENGER: Nick Greger under et besøk i Kongo, der han har jobbet for diamanthandlere. Foto: Privat/ fra video Vis mer

- Flere av disse anklages for tortur, massedrap og folkemord?

- Mainstream media ønsker å sverte disse mennene av en eller annen grunn. Personlig forklarer jeg det med mangel på kunnskap. Hør for eksempel Ulemeks forsvarstale fra rettssaken mot ham. Ingen vil heller vise bilder av Ulemek som ber i kirka. Jeg tror simpelthen mer på Nkunda, Taylor og de andre enn på de som sprer rykter og usann informasjon om dem.
 

HYLLES: Den drapsdømte serbiske politikommandøren Milorad Ulemek (t.v.), en av Slobodan Milosevics beste menn. Foto: Scanpix
HYLLES: Den drapsdømte serbiske politikommandøren Milorad Ulemek (t.v.), en av Slobodan Milosevics beste menn. Foto: Scanpix Vis mer
HYLLES: Despoten Charles Taylor, som trakk i trådene i borgerkriger i Liberia og Sierra Leone og loppet sitt land for naturressurser. Nå sitter han tiltalt i Haag. Foto: AFP/Scanpix
HYLLES: Despoten Charles Taylor, som trakk i trådene i borgerkriger i Liberia og Sierra Leone og loppet sitt land for naturressurser. Nå sitter han tiltalt i Haag. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer