Hyller drept nordmann i islamsk propaganda-video

Egzon Avdyli (25) fra Bærum ble drept i Syria. Nå blir han hyllet i video på nettet, av den ytterliggående islamsk gruppa Khurasaan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egzon Avdyli tilhørte det ytterliggående radikale islamske miljøet rundt Profetens Ummah i Norge. Han var en av de mest sentrale ytterliggående islamistene i Norge, og ble nøye fulgt av sikkerhetspolitiet. I filmen som er publisert på nettet blir Egzon Avdyli framstilt som en martyr.

I vinter reiste 25-åringen til Syria. Etter noen uker i det krigsherjede landet ble han drept.

Kriger eller nødhjelp Det er ikke tidligere - eller nå - dokumentert hva Egzon Avdyli gjorde i Syria. Om han sluttet seg til Den islamske stat, tidligere kjent under navnet ISIL, nå IS, eller om han var nødhjelpsarbeider.

Kilder som sto Egzon Avdyli nær hevder overfor Dagbladet at han var nødhjelpsarbeider i Syria, og forsøkte å hjelpe foreldreløse barn i det borgerkrigsherjede landet.

Dagbladet får imidlertid opplyst at vestlig etterretning er mer enn sikre på at 25-åringen fra Bærum ble drept, umiddelbart etter at han var ferdig på en terrorleir i regi av Den islamske stat.

Martyr Propagandafilmen, som dukket opp bare noen timer etter at Politiets sikkerhetstjeneste hadde skjerpet trusselbildet mot Norge, ble publisert på nettet, og framstiller Egzon Avdyli som en martyr.

Det er på det rene at de levende bildene i videoen ikke er av den 25 år gamle Bærums-mannen. Videoen framstiller Egzon Avdyli som hjelpearbeider, en idealistisk mann som reiste fra Norge til Syria for å hjelpe barn i nød, og som ber andre om å støtte hjelpearbeidet.

Dagbladet får opplyst at videoen ikke er produsert av propagandaapparatet til IS, men av en samarbeidende, ytterliggående islamsk organisasjon som holder til i Pakistan og Afghanistan - Khurasaan -, som er nært tilknyttet al-Qaida-nettverket.

PST taus Overfor Dagbladet blir det understreket at det nå er tette bånd mellom IS i Syria og Irak, og de ytterliggående islamske organisasjonene i Khurasaan i Pakistan og Afghanistan.

Det er ikke første gang nordmenn er med på videoer som knyttes opp mot ytterliggående islamske terrorgrupper. Men etter Dagbladet erfarer har det tidligere ikke blitt laget videoer med døde nordmenn i hovedrollen.

- Vi har ingen kommentarer til denne videoen, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.