Hyller Elvis og frir til Lisa Marie

FORNEBU (Dagbladet): Både Jens Pikenes og Kjetil Rolness er nå på plass i Elvis' Graceland. Sjarmøren Pikenes for å sjekke opp Lisa Marie, sosiologen Rolness for å finne ut hvorfor Elvis fortsatt lever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tronen står tom etter rockekongen. Folket savner en etterfølger. Og nå kommer jeg, gliser alteregoet til Kjetil Rolness, Jens Pikenes - foreløpig bare verdensberømt i Norge, men nå klar for å gjøre karriere i statene. I går reiste begge to til Fornebu - og til Elvis' Graceland, sammen med 46 andre norske ihuga Elvis-fans.

- Jeg skal slå meg opp sakte, men sikkert. Jeg vil være en mann av folket, så jeg trer inn i Memphis som en lastebilsjåfør. En dag skal jeg tilfeldigvis stikke innom Sun-studio for å spille inn en plate til min mor, røper Pikenes.

Da vil bare tida vise hvor stor suksessen vil bli i USA.

Jens Pikenes drar også over for å berge Elvis' datter, Lisa Marie. Han mener hun pleier for tett kontakt med mannen som er selve motpolen til Elvis - Michael Jackson.

- Jackson er veik, krampaktig og har negativ sjarm og pipete stemme. Jeg skal berge henne ut av hans hvite, sleipe og onde hansker.

Pikenes ønsker å få barn sammen med Lisa Marie. Ifølge ham selv vil deres blod og gener bli musikk.

- Det vil bli en verdensstjerne så stor at han vil overgå selv sin bestefar, spår Pikenes - ubeskjeden, som alltid.

Skriver Elvis-bok

Kjetil Rolness drar derimot over for å hente inn ideer og materiale til sin Elvis-bok som kommer til våren. Det blir ingen biografi, men et langt essay om Elvis, der Rolness forsøker å forstå og tolke Elvis - og hvorfor hans ånd fortsatt lever blant oss. Elvis kommer her i samme kategori som Dostojevskij og Freud.

- Fortjener han dette, Rolness?

- Man kan selvfølgelig diskutere om hans kunstneriske verker kan matche Freud og Dostojevskijs, men hvis vi ser på hvem som har hatt størst innflytelse på hvordan vi står, går, føler og tenker, er det ikke tvil om at Elvis er langt viktigere. Vi lever i Elvis' verden i langt større grad enn vi er klar over, mener Rolness. Han synes at Elvis ikke bare er viktig for utviklingen av rocken, heller ikke bare av populær- og ungdomskulturen. Elvis har også vært en grensesprenger når det gjelder seksualitet og rasespørsmål, hevder Rolness. Dessuten kan dagens Elvis-dyrkelse gi oss en ny forståelse av nye religionsformer.

- I Elvis-kulturen smelter det hellige og verdslige sammen på en måte som vi ikke kunne forestille oss for 20 år siden.

Aktuelt lik

- Det lyder kanskje rart å si det, men jeg mener Elvis er undervurdert både som artist og som kulturelt fenomen. Elvis er både bedre og viktigere enn det han pleier å få anerkjennelse for.

- Til lik å være er Elvis uhyre aktuell . Kanskje er han mer populær nå enn da han døde. Det er ikke uvanlig at stjerner blir større kult-figurer etter sin død, men dagens Elvis-dyrkelse lar seg knapt nok fatte.

Hans hjem er det mest besøkte i USA etter Det hvite hus. Kommende lørdag er det 20 år siden Elvis Aaron Presley døde. Da er 70000 mennesker ventet til Graceland.

Dessuten har mannen solgt like mange plater etter sin død som mens han levde.

- Til tross for at hysteriet ikke tar slutt, er det likevel mange rock-kritikere som mener at hans musikalske prestasjoner ikke fortjener respekt, framholder sosiologen. Han mener det er symptomatisk at siste nummer av rockmagasinet Beat rommer 30 sider med seriøst Dylan-stoff og tre tøysete Elvis-sider.

- Dylan er hyllet som «kunstner», mens Elvis i beste fall anses som en talentfull sanger som var flink til å vrikke på hofta - så lenge dét varte!

Viktig for Clinton

Rolness synes selv noe av det mest fascinerende med Elvis er hans personifisering av de mest motstridende verdier. Elvis er både svigermors aller største drøm og patriot, rebell og monster. Fra en rotekte country-sanger til en pyntesyk Vegas-entertainer.

- Alle vet at Elvis var banebryter for ungdomskulturen, men visste du at Elvis også spilte en avgjørende rolle i presidentvalget i 1992?

- ?

- Clinton hadde aldri blitt president uten Elvis!

- ?

- Forklaringen får du i min bok til våren.