Hyller Haakon

Haakons forlovelse blir svært godt mottatt i alle samfunnslag. En MMI-undersøkelse viser at 83 prosent av befolkningen beundrer tronarvingen. - Dette er et sterkt signal på at folket aksepterer kronprins Haakons valg, sier statsviter Kristin Hoff hos MMI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjort av et landsrepresentativt utvalg på over 1000 personer. Over 800 av disse svarte at de beundret kronprinsen. Tronarvingen beundres i alle samfunnslag. Både de eldre og yngre samfunnsgruppene svarer i undersøkelsen at de beundrer Haakon.

- Dette viser at folket støtter kronprins Haakon i hans valg. Hans folkelige opptreden scorer høyt, spesielt blant de yngre og eldre. Det er likevel verdt å merke seg at han har jevn god oppslutning i alle aldersgrupper og alle samfunnslag, sier statsviter Kristin Hoff i meningsmålingsinstituttet.

Jevn oppslutning

$Det er spesielt eldre over 60 år og yngre under 25 år som oppgir at de beundrer kronprinsen veldig mye.

$Det er litt flere kvinner enn menn som beundrer kronprinsen.

$De mest skeptiske finnes i aldersgruppen mellom 25-39 år.

For vel en uke siden offentliggjorde Dagbladet en undersøkelse som viste rekordlav oppslutning om monarkiet. Kristin Hoff mener man må skille mellom monarkiet som institusjon og kronprins Haakon som person.

Ansvarsbevisst

- Det er tydelig at kronprinsen er en populær mann. Han takler de profesjonelle utfordringene godt, samtidig som han fremstår som stødig og ansvarsfull, sier Hoff.

Medierådgiver og leder i Norske Informasjonsrådgivere, Ole Christian Apeland, tror kronprinsens popularitet har økt fordi han har fremstått som ansvarsbevisst og ryddig i forhold til forlovelsen. I tillegg kan flere ha fått sympati for kronprinsen ettersom også Mette-Marit scoret høyt på meningsmålingene etter at forlovelsen ble kunngjort.

- Det er klart at kronprinsen har imponert folk. Det var en veldig god lansering av forlovelsen. Folk ble både sjarmert og imponert av begge to, sier Apeland.

Eks-soussjef ved Slottet, Carl Erik Grimstad, støtter resonnementet.

- Kronprinsen har vist mot. Det har gjort at han har fått respekt hos veldig mange. Det at han har valgt å stå løpet ut har gjort at kronprinsen har fått anerkjennelse, sier Grimstad.

POPULÆR: Hele 83 prosent sier de beundrer Kronprins Haakon.