Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyller korrupsjonsdømt med byste

Bysten av korrupsjonsdømte «Røde Robert» får stå, har Longyearbyen lokalstyre bestemt.

HYLLET: Den tidligere gruvesjefen i Store Norske Robert Hermansen ble i Nord-Troms tingrett dømt til to års fengsel for grov korrupsjon. Han blir likevel hyllet med byste på Svalbard. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
HYLLET: Den tidligere gruvesjefen i Store Norske Robert Hermansen ble i Nord-Troms tingrett dømt til to års fengsel for grov korrupsjon. Han blir likevel hyllet med byste på Svalbard. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Byste-saken ble avgjort uten særlig diskusjon tidligere i dag. Men da lokalstyremøtet ble hevet, kom Odd-Gunnar Brøto Braathen med følgende hjertesukk, skriver Svalbardposten:

 - Jeg håper i alle fall at den som har ansvaret, kan snu ham med ansiktet ut mot gangen, slik at vi kan hilse på ham når vi går ut og inn av Næringsbygget.

Bysten det er snakk om, er av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen - som for tiden soner en fengselstraff på to år for grov korrupsjon.  

Korrupsjonsdømt Det var etter at TV 2 i flere reportasjer i 2010 omtalte Hermansen og hans private relasjoner til underleverandører av Store Norske, at Økokrim i november samme år siktet Hermansen for grov korrupsjon. Fire ganger i årene 2006 til 2008 mottok Hermansen overføringer på til sammen 3,9 millioner kroner fra gruveselskapet Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi. Rederiet skipet kull for Store Norske.

Hermanen kalte selv transaksjonen med Jebsens Rederi for «et lån mellom venner» da han  i fjor møtte i Nord-Troms tingrett. Videre hevdet han at han ikke så på seg selv som korrupt, slik han forstår ordet.   

Han innrømmet likevel straffeskyld etter korrupsjonstiltalen, og ble dømt. 

Populær likevel Hermansen har imdlertid også fått mye av æren for at det fortsatt er kulldrift på Svalbard.

I 2009 fikk Det Norske Svalbardselskap laget en byste av den elskede og omstridte mannen. Siden da har plasseringen av verket vært en pine for byens myndigheter.

Striden har imidlertid stått om hvor Røde Robert best hylles - ikke om hvorvidt han bør hylles i det hele tatt.

Bysten fikk en midlertidig plassering foran Post- og bankbygget etter avdukingen, kort tid etter ble den flyttet inn i Næringsbygget.

Tirsdag avgjorde lokalstyret i Longyearbyen, med knappest mulig flertall, at bysten skal stå i Næringsbygget inntil et museum ved Gruve 3 står klart. Dette er i tråd med anbefalingen fra minnesmerkeutvalget.

Mindretallet på sju representanter gikk inn for en plassering foran Post- og bankbygget inntil gruvemuseet står ferdig.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media