Hyller Markus (19): - Alt man ønsker i et medmenneske

De ansatte ved Rothal Bygg har mistet en kollega og venn etter helikopterulykka i Alta. De beskriver Markus Vonheim (19) som et skikkelig arbeidsjern og en skøyer.

ULYKKE: Markus Vonheim (19) var blant de fem passasjerene som omkom i helikopterulykka i Alta. I samråd med de pårørende familiene gir politiet mandag ut bilder av de passasjerene. Foto: Privat
ULYKKE: Markus Vonheim (19) var blant de fem passasjerene som omkom i helikopterulykka i Alta. I samråd med de pårørende familiene gir politiet mandag ut bilder av de passasjerene. Foto: PrivatVis mer

ALTA (Dagbladet): - Vi er ikke så store. Vi var jo ti, sier daglig leder i Rothal Bygg AS.

Nå er det ni ansatte igjen. Mandag ettermiddag sitter seks av dem inne på kontoret rett utenfor Alta sentrum.

Siden 1. april i år hadde Markus Vonheim (19) vært en del av teamet, fram til lørdag forrige uke. Vonheim er en av de seks som omkom i den tragiske helikopterulykka i Alta.

Arbeidsoppgavene har blitt satt på pause. Kollegaene har tatt dagen for å være sammen, støtte hverandre og snakke om hva som har hendt. Ingen av dem ønsker navnet sitt i avisa, men de ønsker å snakke om sin venn og kollega. De ønsker å framheve minnet om dem som har gått bort.

- Det er så ufattelig mange som er påvirket, sier en annen ansatt.

- Det er ikke bare Markus, det er resten, alle i 20-åra hele gjengen. Man merker det i Alta. Det er stille, sier daglig leder.

ARBEIDSPLASSEN: Markus Vonheim var ansatt som tømrer i Rothal Bygg AS. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ARBEIDSPLASSEN: Markus Vonheim var ansatt som tømrer i Rothal Bygg AS. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arbeidsmoral

- Det er jo sårt. Han var en flott fyr. Arbeidsmoral uten like. Han satte til og med meg på plass når det kom til arbeidsmoral, sier daglig leder og ler.

- Vi måtte jage ham hjem fra jobb, fortsetter han.

- Det var ikke langt unna, skyter den andre ansatte inn.

De forteller at Vonheim kunne jobbe til langt på kveld og fortsatt være først tilbake på arbeidsplassen dagen etter.

- Når man kjente at man mistet motivasjonen, så var han der og sa at «vi gjør oss nå bare ferdig», sier daglig leder.

HELIKOPTERULYKKEN: Prost i Alta, Anne Skoglund, forteller at hendelsen påvirker lokalsamfunnet i svært stor grad. Video: Ørjan Ryland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Innholdsrike dager

I en alder av 19 år hadde Vonheim fått fast stilling i selskapet som tømrer. Han skulle ta fagbrevet før jul. Kollegaene beskriver Vonheim som en flink og lettlært ung mann med godt humør og ambisjoner - en som det var lett å være i lag med.

- Alt man ønsker i et medmenneske og kollega, sier daglig leder.

- Det er tungt å miste folk, spesielt for en liten bedrift som oss. Vi er veldig knyttet sammen. Vi er ikke bare kolleger, vi er venner, forteller daglig leder.

Videre sier han at når man tilbringer så mye tid på jobb, er det viktig at man går overens og har det fint i lag.

- Du ser kollegaene dine mer enn du ser familien. Han fikk dagene til å bli veldig innholdsrike. Han skøyet og hadde det artig, sier daglig leder.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Alta Event, Stig Anton Eliassen, forteller om ulykken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

La igjen capsen

I går var det flere som dukket opp på området hvor Høstsprell-festivalen ble holdt. Det var i forbindelse med denne festivalen at det ble tilbudt korte helikopterturer over området.

Her ble det lagt ned blomster, lys og bilder, og siden har flere tatt turen ut for å legge igjen hilsener og blomster.

Mandag morgen dro kollegene samlet opp. Der la de igjen Markus' caps.

- Det var hans caps. Han stjal en fra meg først, så fikk han en ny. Da ga han min tilbake, fordi han sa den var så skitten, sier daglig leder og alle rundt bordet ler.

MINNESTED: Her har mange lagt igjen blomster, hilsener og bilder. Kollegene til Markus Vonheim valgte å legge igjen capsen hans. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MINNESTED: Her har mange lagt igjen blomster, hilsener og bilder. Kollegene til Markus Vonheim valgte å legge igjen capsen hans. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Tom for ord

Blant de seks kollegene som er til stede på kontoret denne ettermiddagen, kjente to av dem Vonheim fra før av.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er helt tom for ord, sier en av dem stille.

Han har kjent Vonheim siden tenåra, og var også til stede på festivalen.

- Han hadde gledet seg hele uka. Det var nesten alt han prata om, sier kameraten og forklarer at Høstsprell er årets høydepunkt for mange.

- Det er tungt. Han var en god kollega. Men tankene går til familiene. Det kan ikke være enkelt, sier daglig leder.