Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyller meteoritt som verdenssensasjon

En halvkilos meteorittstein datt ned i kolonihagen på Rodeløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når steinen traff takskjegget på hytta, er litt usikkert, for hytta har vært stengt en stund. Steinen brakk, og den ene delen ble sittende fast i taket.

— Vi var der i går og så først hullet i taket. Deretter så vi steinen som lå fem-seks meter unna, sier hytteeier Rune Thomassen til VG.

Steinen er på størrelse med en snøball og veier 585 gram. I Norge er det registrert bare 14 meteorittfunn siden 1848, siste gang i Moss i 2006. Steinen vekker allerede enorm interesse og kan være mye verdt.

— Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi du ser på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje, forklarer geofysiker Hans Amundsen, medlem av NASAs astrobiologiske institutt.

Breksjen er dannet ved at en meteoritt først har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter ut i
verdensrommet. Steinen i kolonihytta kan dermed gi verdifull informasjon til forskerne.

Hagen full Mandag formiddag kom en rekke journalister på besøk for å fotografere og filme steinen, og for å snakke med de nyslåtte meteoritteierne. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var også på pletten sammen med kona, forfatter og meteorittjeger Anne Mette Sannes.

Amundsen forteller at nyheten spres fort også i fagmiljøene.

— Jeg har allerede fått en telefon fra en tysk geolog. I tillegg er jeg sikker på at meteorittjegerne sitter på fly fra hele verden for å sikre seg steinen. Antakelig vil de tråkke ned kolonihagen for å lete etter flere steiner i området, for det er en del penger i dette. I alle fall nok til å reparere hyttetaket, smiler Amundsen.

Han sier eieren selv bestemmer hva han vil gjøre med steinen.

Anne Margrethe Thomassen med meteoritten som slo hull i taket på huset hennes på Rodeløkka kolonihage i Oslo
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Anne Margrethe Thomassen med meteoritten som slo hull i taket på huset hennes på Rodeløkka kolonihage i Oslo Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

— Det første han bør gjøre, er å legge den i en plastpose i fryseren, uten å fingre med den. Da bevares eventuelle væsker i steinen, noe som kan gi forskerne mange interessante opplysninger, sier han.

Deretter bør steinen vurderes av eksperter ved Geologisk museum. Deretter bestemmer eieren om han vil selge den, og i så fall til hvem.

Hvor gammel? Amundsen håper forskere vil få tilgang til denne svært spesielle meteoritten. Da kan de blant annet finne ut hvor i verdensrommet den kommer fra.

— Den kan komme fra en planet som ikke lenger eksisterer, men som ble sprengt i stykker tidligere i historien. Den kan også komme fra månen, eller teoretisk sett fra Mars, Venus eller Merkur, forteller Amundsen.

Geologene kan også finne ut hvor gammel steinen er, hvor lenge den har svevd i verdensrommet og hvor lenge den har vært på jorda.
Det er liten grunn til å engste seg for at noen skal få en lignende stein i hodet, selv om det har skjedd at mennesker er blitt truffet.

Denne meteoritten på 585 gram dundret ned i taket på en hytte i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er det ekstremt sjelden noe slikt skjer.
Foto: Tore Meek / Scanpix
Denne meteoritten på 585 gram dundret ned i taket på en hytte i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er det ekstremt sjelden noe slikt skjer. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

— På 1950-tallet ble en kvinne truffet i hofta mens hun sov, men hun kom seg igjen. Det har også vært et par stykker som er blitt truffet i beinet, og en postkasse ble smadret mens eieren skulle måke snø fra den, forteller han.

Verdens største registrerte meteoritt ligger ifølge Store norske leksikon i Namibia. Den ble funnet i 1920 og veier rundt 60 tonn.
(NTB)

Metoerittleter Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer meteoritten som slo hull i taket på huset til Anne Margrethe Thomassen ( i bakgrunnen) på Rodeløkka kolonihage i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Metoerittleter Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer meteoritten som slo hull i taket på huset til Anne Margrethe Thomassen ( i bakgrunnen) på Rodeløkka kolonihage i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!