Hyller meteoritt som verdenssensasjon

En halvkilos meteorittstein datt ned i kolonihagen på Rodeløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når steinen traff takskjegget på hytta, er litt usikkert, for hytta har vært stengt en stund. Steinen brakk, og den ene delen ble sittende fast i taket.

— Vi var der i går og så først hullet i taket. Deretter så vi steinen som lå fem-seks meter unna, sier hytteeier Rune Thomassen til VG.

Steinen er på størrelse med en snøball og veier 585 gram. I Norge er det registrert bare 14 meteorittfunn siden 1848, siste gang i Moss i 2006. Steinen vekker allerede enorm interesse og kan være mye verdt.

— Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi du ser på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje, forklarer geofysiker Hans Amundsen, medlem av NASAs astrobiologiske institutt.

Breksjen er dannet ved at en meteoritt først har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter ut i verdensrommet. Steinen i kolonihytta kan dermed gi verdifull informasjon til forskerne.

Hagen full Mandag formiddag kom en rekke journalister på besøk for å fotografere og filme steinen, og for å snakke med de nyslåtte meteoritteierne. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var også på pletten sammen med kona, forfatter og meteorittjeger Anne Mette Sannes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer