Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisa

Hyller nasjonalstaten: - Vårt viktigste verktøy

Sp-lederen tar til orde for «en inkluderende nasjonalisme i Henrik Wergelands ånd», og tror tradisjonelle verdier vil oppleve framgang i Norge etter coronaviruset.

ROSER FELLESSKAPET: For Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er nasjonalstaten styrket etter coronakrisa. Han peker på tiltakene mot viruset, som han mener ville vært umulig uten nasjonal styringsevne. Foto: Hans Arne Vedlog

 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ROSER FELLESSKAPET: For Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er nasjonalstaten styrket etter coronakrisa. Han peker på tiltakene mot viruset, som han mener ville vært umulig uten nasjonal styringsevne. Foto: Hans Arne Vedlog Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er nå vi ser hvor viktig nasjonalstaten er. Den er vårt viktigste verktøy i denne krisa, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Sp-lederen lener seg tilbake i pinnestolen på kontoret på Stortinget.

For Vedum er coronakrisa en påminnelse om hvorfor nasjonal suverenitet og nasjonal fellesskapsfølelse er så viktig. Det ber han både velgerne og regjeringen ha friskt i minne.

- Se på dette med å kunne stenge grensene. Det er jo helt avgjørende at Norge kunne kontrollere seg selv i møte med viruset, sier Vedum.

Henrik Wergeland

Han tror nordmenn vil bli mer trygghetssøkende i tida etter coronaviruset.

- Vi kommer til å ville ha mer trygghet om de grunnleggende tingene: Mat, medisin, jobb, og familie. Sånn er det i kriser. Etter coronakrisa vil vi helt garantert bli mer opptatt av de tradisjonelle verdiene våre, og i Norge er dette heldigvis inkluderende verdier.

Vedum understreker at hans form for nasjonalisme er fylt av positivitet og nasjonalt fellesskap.

NORSK SOMMER: Monica Mæland, Bent Høie og Bjørn Guldvog er forberedt på å tilbringe sommeren innenlands. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg snakker om en positiv nasjonalfølelse, en som inkluderer, skaper fellesskap og gjør at alle føler et ansvar. En inkluderende nasjonalisme i Henrik Wergelands ånd, er Vedum rask med å påpeke.

Nasjonalstaten, ikke Adam Smith

Han sier det er avgjørende i krisa at nordmenn føler det er deres folkevalgte som tar beslutninger som påvirker dem - ikke overstatlige organer eller markedets såkalte frie hånd.

STRENG: Statsminister Erna Solberg kom onsdag ettermiddag med en kraftig oppmodning til norske hytteeiere som har åpenlyst gitt uttrykk for å ville omgå hytteforbudet. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

- Vi behøver nasjonalstaten og vår sterke fellesskapsfølelse for at tiltakene Norge har iverksatt skal fungere. Alle tiltak som fungerer mot coronaviruset er satt i verk innenfor nasjonalstatens rammer, både i Norge og i andre land. Å stenge skoler var kontroversielt, og om den beskjeden hadde kommet fra Brussel ville nordmenn aldri gått med på det.

Sitt folk

Vedum understreker også at det er ethvert lands regjerings ansvar å passe på sitt folk.

- I Norge skal regjeringen og de folkevalgte passe på oss, akkurat som regjeringen i Finnland skal passe på sine. Vi er selvsagt avhengig av handel, men Norges regjering skal først og fremst ta vare på norske interesser og norske innbyggere.

- Oss og dem - det er en farlig vei å gå?

- I denne krisa har det vært avgjørende at ethvert land tenker på sine innbyggere. Det er det vi politikere er satt til å gjøre. Det er jobben vår. Vi kan ikke sitte å vente på at andre skal redde oss.

- Trump stanser midler til WHO for å tenke på sitt folk først?

SVARTE TRUMP: Erna Solberg ble intervjuet av CNN, og reporter Christiane Amanpour spurte statsministeren om hva hun tenker om Trumps kritikk av WHO. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

- Det kan være områder hvor WHO ikke er et perfekt verktøy, men man bytter ikke kaptein midtveis i stormen. Å strupe bevilgninger til WHO nå er noe av det dummeste man kan gjøre, sier Vedum.

Proteksjonisme

Partilederen peker på nedstemte Senterparti-forslag om økt nasjonal matproduksjon og planlagt overkapasitet på sykehus, og rister på hodet over motstanderne. Han viser til kornlageret regjeringen la ned.

- Høyre og Frp har kalt oss proteksjonister bare fordi vi ønsket større nasjonal kontroll og større selvforsyningsgrad, sier Vedum.

Han er tydelig på at Norge etter coronaviruset må starte egen produksjon av både legemidler og medisinsk utstyr.

- Norge kan ikke være selvforsynt på alt?

- Vi må ha mer kontroll enn i dag. Vi må ha en nasjonal evne til å produsere mer selv, og det vi ikke kan lage selv må vi bygge opp større beredskapslagre av. Det må være et nasjonalt ansvar å sikre at grunnbehovene til en stat er ivaretatt innenfor landets grenser: Mat, utstyr og medisin. Vi kan ikke være avhengige av Kina og India når det gjelder legemidler og medisinsk utstyr i en krisesituasjon, sier Vedum.

Neste gang...

For å se framover må man kanskje også se bakover, og Trygve Slagsvold Vedum mener det finnes politikk fra den kalde krigen som kan brukes for å styrke nasjonalstaten i dag.

- Den gang hadde staten avtaler med bedrifter som i krisetider skulle snu produksjonen og for eksempel lage beredskapsutstyr. Det kostet staten litt, men det er en forsikring. Vi må lære av vår historie, slik at vi som land er bedre forberedt neste gang en krise inntreffer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!