Kong Harald og dronning Sonja om Gjerdrum-skredet:

Hyller nødetatene: - Gjorde enormt inntrykk

Mens redningsmannskapene fortsatt jobber på spreng i håp om å finne overlevende i skredområdet i Gjerdrum, besøker kong Harald og dronning Sonja de pårørende og evakuerte.

BESØKTE: Kongen og dronningen besøkte Olavsgaard hotell og snakket om rasulykken i Gjerdrum. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Dagbladet): Klokka 11.00 søndag formiddag ankom kongeparet Gjerdrum kulturhus, som ligger like i nærheten av skredområdet. Der ble de orientert om redningsaksjonen.

Kongefamilien møtte nødetater, evakuerte og berørte i kommunen.

Den omfattende redningsaksjonen for nødetatene og de frivillige som søker i området, fortsetter for femte dag på rad. Fem personer har til nå blitt funnet omkommet etter kvikkleireskredet som gikk natt til onsdag, mens fem andre fremdeles er savnet.

- Helt forferdelig

BERØMMER NØDETATENE: Kong Harald betegner skredet i Gjerdrum som «helt forferedelig». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BERØMMER NØDETATENE: Kong Harald betegner skredet i Gjerdrum som «helt forferedelig». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Nå har vi lagt en bevegende dag bak oss. Det er helt forferdelig, og vanskelig å sette ord på det som har skjedd, sier kong Harald og fortsetter:

- Jeg har problemer med å finne ting å si, sier han og berømmer hjelpemannskapet for jobben de har gjort.

På spørsmål om hva som har gjort mest inntrykk på kong Harald, svarer han følgende:

- Det er historiene vi hører om folk som har kommet ut av husene mens de har falt bort bak dem. Noen har til og med blitt med husene ned. Det er sterke historier, sier kong Harald.

MARKERTE: Lokalmiljøet i kommunen holdt søndag en fakkelmarkering for å hedre de omkomne. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MARKERTE: Lokalmiljøet i kommunen holdt søndag en fakkelmarkering for å hedre de omkomne. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hjertevarme

Dronning Sonja forteller at hun ble rørt av å se at lokalsamfunnet markerte med fakler langs veien da kongefamilien ankom Gjerdrum.

- Denne lille kommune på sju tusen har en hjertevarme som vi har opplevd så sterkt i dag, sier dronning Sonja.

Hun sier videre at de har fått et veldig godt innblikk i det arbeidet som er gjort i nødetatene.

- Meget imponerende, dyktige mennesker, godt samhold og ikke minst at det gikk så sømløst - at det går an å finne fram til de gode måtene å drive dette vanskelige arbeidet på - det gjorde et enormt inntrykk, sier dronning Sonja.

Dette er de savnede.

Rørende hilsen

BESØK: Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprins Haakon ankom søndag Gjerdrum, som onsdag 30. desember ble rammet av et jordras. Video: Øystein Sæthre Vis mer

I sin nyttårstale for 2020, kom kong Harald med en rørende hilsen til de berørte i Gjerdrum.

- Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet. Med dere som har mistet hjemmene deres og som akkurat nå er fortvilte og ikke ser veien videre, sa han.

Kongen trakk også fram innsatsen som myndighetene, nødetatene og sivilsamfunnet har lagt ned under intense dager med arbeid og krevende forhold. Søndag møtte han representanter fra Gjerdrum kommune og nødetatene, og gjentok budskapet.

- Jeg er takknemlig for det arbeidet nødetatene har gjort disse døgnene siden dette skredet fant sted. De har stått på dag og natt for å prøve å redde materiell og mennesker, og har fått ut mange. Men dessverre er det noen få igjen som er savnet, sier kong Harald.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer