Det muterte viruset i Sverige

Hyller Norge, bønnfaller Tegnell

Krever nedstenging.

MEKTIG: Statsepidemiolog Anders Tegnell har hovedansvaret for å stake ut strategien for Sveriges pandemibekjempelse. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
MEKTIG: Statsepidemiolog Anders Tegnell har hovedansvaret for å stake ut strategien for Sveriges pandemibekjempelse. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

Som kjent stengte Sverige grensa mot Norge før helga, som et tiltak for å hindre import av mutasjonsviruset fra England. Men nå stiger antallet mutasjonstilfeller raskt i nabolandet.

En av Sveriges fremste eksperter på epidemier krever nå strakstiltak fra myndighetene, med Löfven-regjeringen og statsepidemiolog Anders Tegnell i spissen.

- Vi har en enormt mye større smittespredning enn Norge og har mange kontaktpunkter med Storbritannia, så jeg tror dessverre det er godt etablert her, sier Björn Olsen, overlege og professor i infeksjonssykdommer ved Universitetet i Uppsala, til Expressen.

Expressens artikkel tar utgangspunkt i gårsdagens smittetall for de to landene - som da viste at Sverige hadde gått forbi Norge i antall mutasjonsvirustilfeller - 95 mot 69.

CORONA I SVERIGE: Sverige har svært mange døde og smittede som følge av coronaviruset sett opp imot innbyggertallet. Video AP/NTB Vis mer

I dag har Norge igjen gått forbi, på grunn av etterregistreringer, mens oppdaterte tall for Sverige foreløpig ikke foreligger.

- Norge har vært steinharde

Som kjent er til sammen 25 kommuner på Østlandet nå underlagt strenge nedstengingstiltak i et forsøk på å slå ned det muterte viruset, mens svenskene generelt har færre og mildere tiltak på plass under pandemien. Professor Olsen hyller Norges strategi.

- Norge har vært steinharde med tanke på å teste, smittespore og isolere. De har bare en tiendedel så mange døde per innbygger som oss, det samme med Finland [som i dag annonserte at de også stenger grensa mot Norge], sier overlegen.

Olsen tror den muterte varianten kan bli den dominerende i Sverige, og kan føre til flere smittede og døde, dersom den er mer smittsom, som undersøkelser tyder på.

Han mener landet nå må handle raskt, og at barer, skoler og offentlige virksomheter bør stenges i fire uker. I tillegg ber han om at munnbind påkreves overalt innendørs, og testkrav for alle som lander i Sverige.

- To personer skal ikke kunne treffes. Det er den eneste sjansen for at viruset får spredd seg. Steng ned og sørg for å vaksinere så raskt som overhodet mulig, formaner professoren.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Advarer

Expressen påpeker at land som Belgia og Frankrike også har stengt ned samfunnet, men likevel har høye dødstall.

- Jo, men de landene har mye større befolkningstetthet. I Sveriges tre største byer bor man trangt, men i landet for øvrig er det grisgrendt. Dessuten har Belgia en annen kultur der man omgås mer over generasjonsgrenser, svarer Olsen.

I det siste har det totale antallet coronatilfeller minket noe i blant annet Stockholm. Professoren advarer mot å senke garden.

- Dersom [det muterte] viruset er mer smittsomt enn andre utgaver, kan vi regne med en etterdønning av den andre bølgen, som vi er inne i nå. Det kan endres lynraskt.

- En god strategi

Det norske Folkehelseinstituttets fagdirektør Frode Forland ble i går intervjuet i SVTs «Morgonstudion». Der fortalte han at han har løpende kontakt med Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

På spørsmål om Forland mener Sverige bør innføre nedstenginger, svarer han:

- Dersom man finner villsmitte, mener jeg det er en god strategi. Men vi [Forland og Tegnell] har ikke diskutert dette i helga.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer