Masseskyting

Hyller norske høyre­ekstreme terrorister

18-åringen, som er siktet for ha drept ti personer i en masseskyting i New York lørdag, skal ha vært inspirert av voldelige høyreekstreme terrorister - blant dem både Anders Breivik og Philip Manshaus.

I SORG: Mange sørgende møtte søndag fram etter den grufulle masseskytingen i Buffalo i New York lørdag. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
I SORG: Mange sørgende møtte søndag fram etter den grufulle masseskytingen i Buffalo i New York lørdag. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Masseskytingen ved et supermarked i byen Buffalo i New York lørdag, har rystet USA. Søndag kveld lokal tid varsler USAs president, Joe Biden, at han vil besøke byen tirsdag for å hedre ofrene.

Amerikanske myndigheter etterforsker det hele som hatkriminalitet. 13 personer ble skutt. Ti av dem ble drept. Elleve av skuddofrene var afroamerikanere, og politiet mener gjerningsmannen skal ha valgt ut ofre og et område med mange svarte.

Den antatte gjerningspersonen er Payton Gendron (18). Før han gikk til angrep mot supermarkedet, skal han ha lagt ut et dokument på nettet hvor han sier at han ikke tilhører noen organisasjon eller gruppering.

Konspirasjonsteori

Dokumentet på 180 sider finkjemmes nå av etterforskere både fra det lokale politiet og fra FBI.

Dokumentet skisserer Gendrons rasistiske, innvandringsfiendtlige og antisemittiske synspunkter. Blant dem var ønsket om å få fjernet alle mennesker, som ikke stammer fra Europa, fra USA, skriver AP.

TI MÅNEDER ETTER: Da Manshaus angrep Al-Noor Islamic Centre i Bærum den 12. august i fjor, prøvde han først å ta seg inn hoveddøra. Der var det satt inn sikkerhetslås etter terroren i Christchurch, New Zealand. Derfor skjøt han seg inn gjennom ei sidedør. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Marie Kolnes / Dagbladet Vis mer

Dokumentet viser at Gendron ser ut til å tro på konspirasjonsteorien om «den store befolkningsutskiftningen». Teorien, som er proppfull av vitenskapelige kortslutninger, innebærer en tro på at den hvite befolkningen er i ferd med å bli skiftet ut med andre - deriblant svarte. Derfor mener forfatteren av dokumentet at svarte amerikanere bør drepes.

I delene som framstår som skrevet eller sammensatt av Gendron selv gis det en lang, raseideologiske begrunnelse for hvorfor alle svarte amerikanere er del av en «utskiftning» av den hvite befolkningen og derfor skal drepes.

Inspirert

Mye av dokumentet er også direkte kopiert fra terroristen Brenton Tarrant. I 2019 angrep han en moské i New Zealand og drepte 51 personer. Tarants angrep var svært inspirert av Anders Breiviks angrep 22. juli 2011.

I dokumentet lister forfatteren opp ti høyreekstreme terrorister han beskriver som «frihetskjempere». Blant dem er Anders Behring Breivik og Philip Manshaus.

Konspirasjonsteorien om «den store befolkningsutskiftningen» står sentralt i høyreradikale og høyreekstreme miljøer også i Norge, skriver Filter.

ETTERFORSKNING: FBI-agenter undersøker kulehull der masseskytingen skjedde. Foto: Usman Ukalizai / AFP
ETTERFORSKNING: FBI-agenter undersøker kulehull der masseskytingen skjedde. Foto: Usman Ukalizai / AFP Vis mer

Mainstream

I USA har teorien også fått fotfeste i enkelte svært høyrevridde TV-programmer og blant enkelte republikanske politikere, ifølge Washington Post.

- Denne filosofien finnes ikke lenger bare i ytterkantene av internett og blant de mest ekstreme grupperingene. Det har blitt mainstream. Du ser etablerte politikere i Europa og USA som fremmer liknende ideer, sier ekstremistforsker ved Universitetet i Oslo, Milan Obaidi, til avisa.

Blant eksemplene som trekkes fram er programlederen Tucker Carlson hos Fox News.

- Jeg vet at venstresiden og alle dens små dørvoktere på Twitter bokstavelig talt blir hysteriske hvis du bruker begrepet «utskiftning», dersom du antyder at det demokratiske partiet forsøker å skufte ut de nåværende velgerne med nye folk, mer lydige velgere fra tredje verden. Men de blir hysteriske fordi det er det som faktisk skjer, sa Carlson i april 2021.

En talsperson for Fox News kommenterer ikke denne uttalelsen konkret, men viser til flere tilfeller hvor Carlson har tatt avstand fra politisk vold.

Også fra republikanske folkevalgte er det kommet liknende uttalelser.

- For mange amerikanere virker det som at vi erstatter folk født i USA for å transformere det politiske landskapet i dette landet permanent, sa kongressrepresentanten Scott Perry fra Pennsylvania under en høring i Kongressen i april i fjor.

Han har foreløpig ikke kommentert masseskytingen.

Etterforsket tidligere

Ifølge politiet skal Gendron ha reist 320 kilometer fra hjemmet sitt i Conklin for å gjennomføre masseskytingen. Deler av angrepet skal ha blitt strømmet på Twitch.

I et fengslingsmøte lørdag kveld lokal tid nektet Gendron straffskyld. Han er foreløpig siktet for ti drap, men det er ventet at siktelsen kan bli utvidet. Han risikerer også en føderal siktelse for hatkriminalitet.

RANSAKING: Politiet ransaket søndag et hageskur ved hjemmet til Payton Gendron i Conklin i New York. Foto: REUTERS/Angus Mordant
RANSAKING: Politiet ransaket søndag et hageskur ved hjemmet til Payton Gendron i Conklin i New York. Foto: REUTERS/Angus Mordant Vis mer

Flere amerikanske medier, deriblant New York Times og AP, siterer politikilder som sier at Gendron også skal ha truet med å gjennomføre en masseskyting i fjor.

Han var da 17 år gammel og i ferd med å gå ut fra Susquehanna Valley High School. Selv hevdet Gendron at han bare spøkte, men han skal ha blitt etterforsket. Et sykehus skal også ha gjennomført en psykiatrisk evaluering, men han ble løslatt etter et par dager.

Deretter forsvant han fra radaren til etterforskerne, skriver New York Times.

MINNESTUND: Folk samlet seg søndag utenfor supermarkedet i Buffalo der ti personer ble drept lørdag. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
MINNESTUND: Folk samlet seg søndag utenfor supermarkedet i Buffalo der ti personer ble drept lørdag. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer

- En stygg flekk

Politiet opplyser søndag at foreldrene til Gendron er blitt avhørt. Det ble også foretatt en ransaking av hjemmet han delte med dem.

I Buffalo var følelsene svært sterke etter hendelsen.

- Hat er fortsatt en stygg flekk på USAs sjel. En enslig mann, væpnet med krigsvåpen og en hatefull sjel, skjøt og drepte ti uskyldige mennesker i kaldt blod i en matbutikk lørdag. Vi må alle samarbeide for å renske ut hatet som fortsetter å være en skamplett på Amerikas sjel, sa han videre og viste til at justisdepartementet etterforsker hendelsen som «hatkriminalitet, en rasistisk motivert handling basert på hvit makt og voldelig ekstremisme», sa Biden om masseskytingen under en seremoni for hedre falne politifolk søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer