Masseskyting

Hyller norske høyre­ekstreme terrorister

18-åringen, som er siktet for ha drept ti personer i en masseskyting i New York lørdag, skal ha vært inspirert av voldelige høyreekstreme terrorister - blant dem både Anders Breivik og Philip Manshaus.

I SORG: Mange sørgende møtte søndag fram etter den grufulle masseskytingen i Buffalo i New York lørdag. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
I SORG: Mange sørgende møtte søndag fram etter den grufulle masseskytingen i Buffalo i New York lørdag. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Masseskytingen ved et supermarked i byen Buffalo i New York lørdag, har rystet USA. Søndag kveld lokal tid varsler USAs president, Joe Biden, at han vil besøke byen tirsdag for å hedre ofrene.

Amerikanske myndigheter etterforsker det hele som hatkriminalitet. 13 personer ble skutt. Ti av dem ble drept. Elleve av skuddofrene var afroamerikanere, og politiet mener gjerningsmannen skal ha valgt ut ofre og et område med mange svarte.

Den antatte gjerningspersonen er Payton Gendron (18). Før han gikk til angrep mot supermarkedet, skal han ha lagt ut et dokument på nettet hvor han sier at han ikke tilhører noen organisasjon eller gruppering.

Konspirasjonsteori

Dokumentet på 180 sider finkjemmes nå av etterforskere både fra det lokale politiet og fra FBI.

Dokumentet skisserer Gendrons rasistiske, innvandringsfiendtlige og antisemittiske synspunkter. Blant dem var ønsket om å få fjernet alle mennesker, som ikke stammer fra Europa, fra USA, skriver AP.

Dokumentet viser at Gendron ser ut til å tro på konspirasjonsteorien om «den store befolkningsutskiftningen». Teorien, som er proppfull av vitenskapelige kortslutninger, innebærer en tro på at den hvite befolkningen er i ferd med å bli skiftet ut med andre - deriblant svarte. Derfor mener forfatteren av dokumentet at svarte amerikanere bør drepes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer