Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyller «pappa i sete 16c» etter flytur med sin autistiske datter Kate

- Du kunne ha gitt meg det smilet som jeg hater, fordi det betyr «få kontroll på ungen din».

 - ØNSKER OSS AKSEPT:  På sin blogg om livet som forelder til et barn med autisme, skriver Shanell Mouland at foreldrene ønsker en større aksept for autisme i verden. Foto: Privat, med tillatelse
- ØNSKER OSS AKSEPT: På sin blogg om livet som forelder til et barn med autisme, skriver Shanell Mouland at foreldrene ønsker en større aksept for autisme i verden. Foto: Privat, med tillatelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med sin mann har amerikanske Shanell Mouland laget en blogg hvor hun deler historier fra livet som forelder til et autistisk barn.

- De fleste voksne snakker med meg, og er nervøse for å prate med Kate. Denne mannen var annerledes. Han ble venner med henne og det varmet hjertet mitt, sier Shanell Mouland til Dagbladet.

- Kjære «pappa» Torsdag skrev hun innlegget som starter med «Kjære "pappa" i sete 16C på 18.50-flyet fra Philly», som en hyllest til en hjelpsom mann familien møtte på flyet.

Autisme er en forstyrrelse som påvirker barns kommunikasjon og evnen til sosialt samspill, og Mouland sier det er en utfordring for familien å fly.

- Jeg plasserte Kate i det midterste setet, selv om jeg visste at det innebar at hun måtte sitte ved siden av en fremmed under hele flyturen. Men hun er besatt av å åpne og lukke vindusskjermen. Jeg fant ut at hun sikkert var mindre til bry hvis hun satt i midten, skriver Mouland på familiens blogg.

- Få kontroll på ungen Hun hadde håpet på en snill dame som Kate kunne sitte ved siden av, for å roe jenta. I stedet kom det en forretningsmann og satt seg ved siden av familien.

- Jeg så mange «bestemordamer» komme om bord, og håpet at en av dem ville sette seg, men de gikk bare forbi. Så kom du gående og satt deg ned med stresskoffert og dine viktige dokumenter. Jeg så for meg at Kate ville søle vann over millionkontraktene dine, skriver Mouland.

Men det var ikke det som skjedde. «Hei, pappa, dette er mammaen min», sa den lille jenta, mens hun begynte å kose med mannens arm. Mouland forklarer at jenta forbinder pappa men menn som skaper trygghet, og derfor kalte mannen det.

- Du kunne ha vridd deg ukomfortabelt i setet. Du kunne ha ignorert henne. Du kunne ha gitt meg det «smilet» som jeg hater, fordi det betyr «få kontroll på ungen din». Du gjorde ingen av delene, takker Mouland.

- Det varmer I stedet lekte mannen med Kate hele flyturen.

 DEN VIRKELIGE PAPPAEN:  Kate sin pappa Alex var ikke med på flyturen, men Kate fant en reservepappa i forretningsmannen på nabosetet. Moren forklarer at Kate forbinder ordet pappa med trygghet, og kalte derfor foretningsmannen på flyet for pappa. Foto: Privat, med tillatelse
DEN VIRKELIGE PAPPAEN: Kate sin pappa Alex var ikke med på flyturen, men Kate fant en reservepappa i forretningsmannen på nabosetet. Moren forklarer at Kate forbinder ordet pappa med trygghet, og kalte derfor foretningsmannen på flyet for pappa. Foto: Privat, med tillatelse Vis mer

- Like før vi landet, så hadde Kate nådd sin grense. Hun hylte om å få ta av setebeltet, hun hylte om at jeg måtte åpne dørene til flyet, og hun gråt og ropte. Du prøvde å distrahere henne med leker. Hun var allerede for ute av det til å bli distrahert, men at du prøvde å hjelpe din nye venn, varmet hjertet mitt, skriver moren.

Familien ønsker å dele sine historier, for å hjelpe andre familier som har autistiske barn, og selv få tips og råd.

- De hyggelige kommentarene og forslagene hjelper oss til å finne sammenhenger som forandrer livene til unger som Kate og deres familier. Hvis det er noen der ute som leser dette og vil dele sin historie, så vil jeg gjerne høre den, skrive Shanelle Mouland på bloggen.

 FAMILIELIV:  Mamma Shanell Mouland deler erfaringer fra sitt liv som forelder til et autistisk barn på en blogg, og oppfordrer flere til å dele sine historier. Mouland skriver at hun håper å kunne hjelpe flere foreldre med sine autistiske barn, ved at de deler erfaringer om sine barn. Bildet viser Kate og hennes søster. Foto: Privat, med tillatelse
FAMILIELIV: Mamma Shanell Mouland deler erfaringer fra sitt liv som forelder til et autistisk barn på en blogg, og oppfordrer flere til å dele sine historier. Mouland skriver at hun håper å kunne hjelpe flere foreldre med sine autistiske barn, ved at de deler erfaringer om sine barn. Bildet viser Kate og hennes søster. Foto: Privat, med tillatelse Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!