STOCKHOLM: Under en komitéreise til Sverige fikk Christian Tybring Gjedde og Per-Willy Amundsen (Frp) møte Sverigdemokraternas leder, Jimmie Åkesson. Foto: Per-Willy Amnundsen
STOCKHOLM: Under en komitéreise til Sverige fikk Christian Tybring Gjedde og Per-Willy Amundsen (Frp) møte Sverigdemokraternas leder, Jimmie Åkesson. Foto: Per-Willy AmnundsenVis mer

Hyller partiet «ingen» vil samarbeide med. Det får Støre til å reagere

Per-Willy Amundsen (Frp) uttrykker støtte til Sverigedemokraterna, og mener Frp burde strekke ut ei hånd til partiet.

Over to måneder etter det svenske valget er situasjonen fortsatt fastlåst. En ny regjering er ikke valgt i Riksdagen. Ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall i valget, siden ingen vil samarbeide med de høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD).

I et innlegg på Facebook torsdag ettermiddag uttrykker Per-Willy Amundsen (Frp) støtte til partiet, og deler et bilde av ham selv, Christian Tybring Gjedde (Frp) og Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson.

REAGERER: Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på støtten til Sverigedemokraterna. Foto: Skjermdump/Facebook
REAGERER: Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på støtten til Sverigedemokraterna. Foto: Skjermdump/Facebook Vis mer

«Absurd å erfare det politiske spillet som foregår. Jimmie Åkesson og SD er de eneste som har en politikk som kan redde Sverige fra total kollaps. Likevel gjør de andre partiene alt for å hindre dem i å få innflytelse,» skriver Amundsen.

- En sterk uttalelse

Dette innlegget har fått Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, til å reagere. I et eget Facebook-innlegg utfordrer han Frp's partileder, Siv Jensen, til å kommentere uttalelsen, samtidig som han spør hva regjeringspartiene mener om denne vurderingen.

- Fremskrittspartiet og Siv Jensen har brukt mye tid på å fri seg fra sammenlikninger med Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti. Men noen tettere omfavnelse av Sverigedemokraterna enn det Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen kommer med her, kan man vanskelig tenke seg. De mener at Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna er de eneste som kan redde Sverige fra total kollaps, utdyper Gahr Støre overfor Dagbladet.

Han mener dette er en sterk uttalelse fra Erna Solbergs tidligere justis- og beredskapsminister.

UTFORDRER: Jonas Gahr Støre (Ap) utfordrer Siv Jensen (Frp) til å kommentere Per-Willy Amundsens uttalelse om det svenske partiet. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix
UTFORDRER: Jonas Gahr Støre (Ap) utfordrer Siv Jensen (Frp) til å kommentere Per-Willy Amundsens uttalelse om det svenske partiet. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix Vis mer

«Svenske tilstander»

- Hva mener du med «total kollaps»?

- Sverige er uten sammenlikning landet som har tatt imot flest migranter per innbygger og er blant landene som totalt har tatt imot flest. Det har skapt store økonomiske, kulturelle og sosiale problemer i landet. Det er ikke uten grunn vi har noe som heter «svenske tilstander», sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

Han mener svenskene ikke klarer å danne en regjering fordi de ikke vil ta SD inn i varmen, og at det bare er SD som har uttrykt behovet for å legge totalt om innvandringspolitikken i Sverige.

- Sverige har enorme utfordringer på grunn av innvandringen. Dette er resultat av en hodeløs innvandringspolitikk som har pågått over år, og som nå får konsekvenser.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Kan Frp og SD anses som søsterpartier?

- Jeg har vært veldig tydelig på at jeg mener Frp burde rekke ut ei hånd til SD, men jeg har respekt for at det er en beslutning som partiet må vedta. Det er noe vi må drøfte og ta en beslutning på. Jeg tror det er en ren holdningsprosess og at det kommer til å skje uansett.

- Det er et parti som representerer mye av det samme tankegodset som Frp gjør i Norge, og et parti som bør tas seriøst og bør samarbeides med, legger Amundsen til.

Kalte partiets framgang for « sykdomstegn»

Gahr Støre påpeker at Siv Jensen i sin tid kalte Sverigedemokraternas framgang et sykdomstegn. Han mener det da er naturlig å spørre om hun mener det samme som sine partifeller gir uttrykk for nå.

- Det spørsmålet bør regjeringspartnerne Høyre og Venstre også besvare, i og med at utsagnet kommer fra et tidligere medlem av regjeringen. Det samme gjelder for KrFs nestledere Ropstad og Bollestad som mener partiets garanti om ikke å samarbeide med Frp i regjering ikke er så nøye når det kommer til stykket, sier Ap-lederen.

- Siv Jensen har tidligere tatt avstand fra SD. Hva har forandret seg?

- Jeg tror den norske gjengivelsen av SD i media er særdeles lite balansert. Dere har bidratt til å framstille partiet som et annet parti enn det egentlig er. Sånn som det framstår i dag, er det et moderne parti som har mange fornuftige synspunkter, mener Amundsen.

Amundsen mener at «Sverige ligger 20 år bak Norge i politisk realitetsorientering».

- På et tidspunkt var mange partier opptatt av å ta avstand fra Frp. Nå sitter Frp i regjering. Samme utvikling kommer til å skje i Sverige.