FÅR STØTTE: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har sett seg nødt til å prioritere knallhardt og fra 1. juli innførte han et henleggelsesdirektiv på de mindre sakene i politidistriktet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FÅR STØTTE: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har sett seg nødt til å prioritere knallhardt og fra 1. juli innførte han et henleggelsesdirektiv på de mindre sakene i politidistriktet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Hyller politimester for henleggelses-ordre

Politiets øverste tillitsvalgte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig bra at politimester Bjørn Vandvik nå tar bladet fra munnen og beskriver virkeligheten i hans politidistrikt. Det er veldig bra at han nå tar konsekvensene av deres ressurssituasjon, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.

I et internt direktiv i Romerike politidistrikt bestemte politimesteren stans av etterforskning av typiske hverdagskriminelle saker i politidistriktet. Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering skal henlegges umiddelbart med mindre det er innbrudd i bolig, vinning over 100 000 kroner, kriminalitet begått av gjengangere eller ungdomskriminalitet.

I stedet skulle de tunge og mer alvorlige sakene prioriteres.

I går opphevet likevel Oslo statsadvokatembeter ordren om massehenleggelser. Vandvik føyer seg etter ordren fra den høyere påtalemyndighet, men holder fast på at det likevel skal gjøres harde prioriteringer.

Direktivet gjaldt fra 1. juli og var et midlertidig tiltak for å komme ájour med et etterslep av saker på grunn av prekær mangel på jurist- og etterforskningskapasitet. Ordren har skapt storm blant justispolitikere og i politi-Norge.

- Tøft Også lederen for Politijuristene i Norge, Sverre Bromander, hyller politimester Vandvik.

- Det er veldig tøft gjort av Vandvik å ta ansvar på denne måten. Mange andre steder overlates det til de enkelte juristene å velge hvilke saker som må henlegges av ressurshensyn. Nå har politimesteren synliggjort situasjonen han er i, og som strafferettspleien er i hele Norge i dag: Uavhengig av hvilke bevilgninger som kommer blir det ikke flere jurister, fordi pengene er øremerket, sier Bromander.

Bromander tror statsadvokatens inngripen har liten praktisk betydning.

- Dette endrer ikke realitetene. Overordnet påtalemyndighet kan i altfor liten grad endre eller påvirke ressurssituasjonen. Så selv om direktivet oppheves eller endres, vil nok realiteten være at like mange saker henlegges fram til man får gjort noe med den situasjonen Romerike politidistrikt er i, sier han.

HYLLER POLITIMESTER: Leder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HYLLER POLITIMESTER: Leder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bolstad i fellesforbundet sier han får alarm-meldinger fra lokalledere rundt om i politidistriktene om bekymringsfulle budsjetter.

- Det er så mange faste utgifter og ikke nok frie midler hvis det kommer bølger av kriminalitet. Ikke engang når det kommer en liten bris strekker midlene til, sier Bolstad.

- Ikke alene Han mener at innbyggerne på Romerike og eller i landet har krav på å få vite hva de kan forvente seg av sitt politi.

- Det sitter mange andre politimestere rundt omkring i landet i samme situasjon som Vandvik, men som ikke har gått ut. Det som Vandvik beksriver har vi vært tydelige på over tid. Før har fagforeningene vært vaktbikkje, men når går den øverste ansvarlige ut og beskriver hva som må nedprioriteres. Det er synd virkeligheten er slik, publikum fortjener bedre, men jeg er ikke overrasket, sier Bolstad.

Hans appell nå er å lytte til Bjørn Vandviks budskap.

- Ta Bjørn Vandvik på alvor og se virkeligheten han beskriver. Ikke ta mannen, sier Bolstad.

HYLLER POLITIMESTER: Leder Sverre Bromander i Politijuristene. Foto: Politijuristene
HYLLER POLITIMESTER: Leder Sverre Bromander i Politijuristene. Foto: Politijuristene Vis mer