Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyller seg selv etter kaosdag: - Jeg er et veldig stabilt geni

Trump sier samtlige Nato-land er enige om å øke forsvarsbudsjettene sine, etter det som best kan beskrives som en kaosdag. Nå hyller Donald Trump seg selv.

DIREKTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump taler under Nato-toppmøtet i Brussel. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BRUSSEL (Dagbladet):

Donald Trump har fortsatt sine angrep mot resten av Natos medlemsland. Torsdag melder det tyske nyhetsbyrået DPA at Trump truer med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål hvis ikke de Nato-allierte øker forsvarsbudsjettene umiddelbart.

Den svenske avisa Dagens Industri meldte tidligere i dag at Trump har gått så langt som å true med å trekke USA fra Nato.

Under en pressekonferanse fra Brussel sier imidlertid Trump at han nå er strålende fornøyd med hvordan møtet har gått.

- USA har betalt en altfor stor andel, trolig 90 prosent, av Natos kostnader. Jeg fortalte at jeg var ekstremt misfornøyd med det som har skjedd. Men nå har de (resten av Nato-landene, red.anm.) gått langt i å øke sine forpliktelser, sier Trump under pressekonferansen.

Trump varsler videre at det mye omtalte to-prosentkravet «vil øke kraftig» i framtiden, før han også la til at Nato-sjef Jens Stoltenberg vil legge fram nye tall over Nato-landenes forsvarsutgifter senere torsdag.

Han sier også at «Nato er noe av det beste» som finnes, og at han nå er fornøyd etter et «fantastisk møte».

FORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump virket fornøyd med resultatet etter Nato-toppmøtet i Brussel. Trump har tidligere utrykket misnøye med de andre medlemslandenes manglende forsvarspengebruk. Video: AP Vis mer

Kaos-dag

Uttalelsene kommer etter et vanvittig kaos tidligere i dag, da ryktene om at Trump truet med amerikansk alenegang dersom resten av Nato-landene ikke øker sine forsvarsbudsjett umiddelbart.

På direkte spørsmål fra en reporter i salen, om hvorvidt Trump - av noen som helst grunn - kan trekke USA fra Nato uten tillatelse fra den amerikanske kongressen, svarte presidenten:

- Jeg tror jeg kan det, men det er unødvendig. De betaler nå 33 milliarder dollar mer. Alle i rommet (under Nato-toppmøtet, red.anm.) takket meg. Det er en fantastisk kollegial stemning i det rommet, sier han.

En annen reporter ville vite om den amerikanske presidenten vil endre mening så fort han kommer om bord på Air Force One (presidentens privatfly), slik han gjorde i en Twitter-tirade etter G7-møtet.

- Det er noen andre som gjør det, sier Trump, og viser til Twitter, før han fortsetter:

- Jeg er veldig konsistent. Jeg er et veldig stabilt geni, svarer Trump.

Det skal ha vært i et møte med ledere fra Georgia- og Afghanistan, som ikke er Nato-medlemmer, at Trump skal ha kommet med sine trusler. Han skal blant annet ha sagt at dersom Nato-landene ikke umiddelbart øker sine forsvarsbevillinger, så vil USA vurdere å «gjøre sin egen greie».

Nyhetsbyrået Reuters siterer imidlertid anonyme kilder, som hevder at Trump ikke truet med å trekke USA ut av Nato, men at presidenten skal ha tordnet mot de allierte som han mener ikke bruker nok penger på forsvar.

KONFRONTERES: Under Donald Trumps pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Brussel, ble den amerikanske presidenten konfrontert med at han skal ha truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen, dersom de andre medlemslandene ikke oppnår toprosentmålet, en diplomatisk strategi Trump mente fungerte bra. Video: AP Vis mer

På et tidspunkt under møtet, skal Trump ha henvendt seg til Angela Merkel og sagt: «Angela, du er nødt til å gjøre noe med dette», ifølge Reuters.

Krisemøte

Etter Trumps uttalelse møttes de 29 partnerne til et eget krisemøte, ifølge NTB.

Nato-landene er enige om å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2024. Trump krever imidlertid at økningen skjer umiddelbart.

Hvor alvorlig Trumps utspill er ment, er et åpent spørsmål, skriver det tyske nyhetsbyrået. Et teoretisk tenkelig utfall er at USA reduserer sitt NATO-engasjement, mens et mer alvorlig scenario er at USA setter forsvarssamarbeidet på pause.

Trump fortsatte torsdag sine Twitter-angrep på de NATO-alliertes pengebruk, og han nevner spesielt Tyskland.

PRESSER: Trump ville ha svar fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland. Video: CNN Vis mer

Stilte Jens til veggs

Nato-toppmøtet startet surt allerede i går. For det som bare skulle være en fotoseanse under frokosten mellom Donald Trump og Nato-sjef Jens Stoltenberg, ble i stedet det hittil største opptrinnet under årets Nato-toppmøte i Brussel.

For da pressen ble invitert inn for å ta bilder, brukte Trump anledningen til å refse Angela Merkels Tyskland nok en gang.

Den amerikanske presidenten krevde videre svar fra Stoltenberg, som ble stilt til veggs av den amerikanske presidenten.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!