Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyller sjokkutspill om NATO

Tysklands Angela Merkel og NATO-sjef Jens Stoltenberg tar avstand fra påstanden om at NATO-alliansen er «hjernedød». Uttalelsen vekker derimot begeistring i Russland.

GYLDNE ORD: Det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova, kaller Macrons advarsel for «gylne ord». Foto: Europa Newswire/Shutterstock / NTB Scanpix
GYLDNE ORD: Det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova, kaller Macrons advarsel for «gylne ord». Foto: Europa Newswire/Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Frankrikes president Emmanuel Macron vekker begeistring i Moskva med sin advarsel om at NATO-alliansen er «hjernedød».

NATO: Generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
NATO: Generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

«Dette er gylne ord. En presis beskrivelse av den nåværende tilstanden i NATO», skriver det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på Facebook.

Kommentaren er en reaksjon på Macrons uttalelse om at NATO-alliansen er i ferd med å bli «hjernedød». Den franske presidenten kom med det oppsiktsvekkende utspillet i et intervju med Economist.

- Drastiske ord

Den tyske statsministeren mener slike kommentarer er unødvendige.

- Den franske presidenten har brukt ganske drastiske ord for å uttrykke sitt syn. Det er ikke slik jeg opplever samarbeidet i NATO. Jeg synes ikke slike drastiske dommer er passende, selv om vi åpenbart strever med noen problemer, sa Angela Merkel da hun torsdag holdt pressekonferanse med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin.

- Jeg har sagt flere ganger at vi må ta skjebnen litt mer i egne hender i Europa. Men det transatlantiske partnerskapet er fullstendig uunnværlig for oss, fortsatte Merkel.

ALLIANSE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel under pressekonferansen i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
ALLIANSE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel under pressekonferansen i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Vis mer

Stoltenberg enig

Stoltenberg sa seg enig med den tyske statsministeren.

- NATO er sterkt, og USA, Nord-Amerika og Europa, vi gjør mer sammen enn vi har gjort på et tiår, sa han.

Stoltenberg advarte mot ethvert forsøk på å skape avstand mellom Europa og USA.

- Det vil ikke bare kunne svekke alliansen, det transatlantiske båndet, det kan også splitte Europa. Så derfor må vi stå sammen, sa NATO-sjefen.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) maner til samhold i alliansen.

- NATO er viktig for å ivareta Norges sikkerhet og våre interesser. Alliansen må stå samlet, og da er det også rom for saklig diskusjon og meningsbrytning uten splittende ordbruk, sier hun i en kommentar til NTB.

TYRKIA: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, talte sammen i Tyrkia i oktober. Video: NATO Vis mer

- Europa må tenke på seg selv

Bakteppet er et oppsiktsvekkende intervju med Frankrikes president Emmanuel Macron som ble publisert i det britiske nyhetsmagasinet The Economist tidligere torsdag.

- Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sier Macron i intervjuet.

Han insisterer på at Europa må begynne å tenke strategisk på seg selv som en geopolitisk makt for å ikke miste kontrollen over egen skjebne.

Under det timelange intervjuet, som ble gjort i Paris 21. oktober, sier han også at USA viser tegn til å snu ryggen til Europa.

- Hvis vi ikke våkner opp, er det en betydelig risiko for at vi i det lange løp vil forsvinne geopolitisk, sier Macron.

PRESIDENT: Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB scanpix
PRESIDENT: Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Ingen samordning

Han viser til Tyrkias nylige offensiv i Nord-Syria, som han mener viser en fullstendig mangel på samordning mellom USA og andre NATO-land når det gjelder strategiske beslutninger.

- Du har en ukoordinert aggressiv handling begått av en annen NATO-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier den franske presidenten.

NATO-traktatens artikkel 5 innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle. På spørsmål om hva Macron mener om hvor effektiv artikkel 5 er, svarer han følgende:

- Jeg vet ikke, men hva vil artikkel 5 bety i morgen? Hvis Bashar al-Assads regime bestemmer seg for gjengjeldelse mot Tyrkia, vil vi da forplikte oss til den? Det er et avgjørende spørsmål.

KONFLIKT: Tyrkia er Nato-medlem, og mange lurer på hvordan alliansen vil forholde seg med tanke på Tyrkias militæroperasjon i Syria. Video: Nato Vis mer

Tok USA i forsvar

I en tale i Berlin tidligere torsdag forsvarte Stoltenberg Trump-administrasjonen.

- USA svikter ikke Europa, tvert imot. De investerer i Europas sikkerhet, med flere soldater, infrastruktur og flere øvelser, sa Stoltenberg, ifølge nyhetsbyrået DPA.

USA har fortsatt 35 000 soldater stasjonert i Tyskland.

Macrons uttalelser kommer i forkant av NATO-toppmøtet i Storbritannia i desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media