Extinction Rebellion

Hyller støtte til «ekstremister»

Næringsministerens familieselskap ga hundretusener til organisasjonen som er anmeldt av Stortinget og omtales som ekstremister. - Flott, sier MDGs Rasmus Hansson.

GIR ROS: MDGs Rasmus Hanson roser næringsministerens selskap for å ha støttet Extinction Rebellion. Vestre As har valgt å avslutte samarbeidet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GIR ROS: MDGs Rasmus Hanson roser næringsministerens selskap for å ha støttet Extinction Rebellion. Vestre As har valgt å avslutte samarbeidet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Det har vakt stor forargelse etter at Dagbladet kunne avsløre at møbelprodusenten Vestre As ga 300 000 kroner som del av et samarbeid med den omdiskuterte organisasjonen Extinction Rebellion (XR).

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) var den gang leder for selskapet, som han fortsatt eier 70 prosent av.

Organisasjonen er nå politianmeldt av Stortinget, etter at de tok seg inn i Stortinget og limte seg fast til inventaret.

- Flott

Mens Vestre har trukket seg fra samarbeidet, og flere stortingspolitikere har tatt et oppgjør med aktivistene, hyller stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) tiltaket.

- Det er flott at næringslivet, i dette tilfelle selskapet som nåværende næringsminister Vestre tidligere ledet, støtter miljøaktivister. Vestre har min fulle støtte der, sier Hansson til Dagbladet.

Utsagnet står i skarp kontrast til det flere av hans stortingskolleger har uttalt etter at avtalen ble kjent.

- At Arbeiderpartiets næringsminister har vært med på å finansiere aktivistene som i forrige uke avbrøt Stortingets møter, er smått absurd, sa Linda Hofstad Helleland, næringspolitisk talsperson i Høyre.

Hun fikk full støtte fra sin kollega i Fremskrittspartiet.

- Det framstår som ganske uforståelig at et presumptivt oppegående og seriøst selskap som Vestre As ønsker å støtte det som i praksis er ekstremister og en organisasjon som forsøker å sette til side demokratiske spilleregler, sa næringspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad (Frp).

XR mot røkla

Men Hansson ser mildt sagt annerledes på det. Til tross for Extinction Rebellions aktivistiske og konfronterende stil, mener MDG-politikeren at et slikt samarbeid kan få positive følger.

- Når næringslivet støtter aktivister som jobber på en skarpere måte enn de selv gjør, så anerkjenner de at det grønne skiftet trenger større fart og noen som er mer utålmodige enn røkla.

Hansson mener det negative fokuset på klimaaktivistene er overdrevet, og mener aksjonsformene deres ikke er farlige.

- XR driver ikkevoldelige aksjoner for samme formål som andre miljøorganisasjoner, men prøver å skape oppmerksomhet som de andre ikke får til. Det er bra så lenge XR ikke krysser grensa for skade eller sikkerhet.

- Fare for liv og helse

Hanssons uttalelser står i direkte motstrid til begrunnelsen næringsministerens selskap har oppgitt for å avslutte samarbeidet.

- I oktober 2021 avsluttet vi vårt samarbeid med XR, fordi vi ikke ønsker å støtte aktivisme som setter helse, liv og demokratiutøvelse i fare, sa strategi- og bærekraftssjef i Vestre, Øyvind Bjørnstad til Dagbladet onsdag.

XR-aktivistene er ikke enige i karakteristikkene av at demonstrasjonene deres har involvert fare for liv og helse. De påpeker at flyplassaksjonen skjedde i en annen organisasjon, hos XR i Sverige.

- Høyre og Frp har som fast talepunkt at vi er udemokratiske. Dette har vi gjentatte ganger tilbakevist. Extinction Rebellion vil ha mer demokrati, ikke mindre, sa talsperson Christian Hansson onsdag.

Sa opp avtalen

I en rapport fra 2020 erklærte Jan Christian Vestre, som da var sjef, at firmaet gir pengestøtte til Extinction Rebellion i et tre års engasjement.

Vestre-firmaets utbetaling er det høyeste driftstilskuddet Extinction Rebellion (XR) har fått, opplyser aktivistene.

Næringsministeren har ikke lenger aktive roller, men eier fortsatt det meste av selskapet. I oktober 2021 ble han utnevnt til statsråd. Samme måned valgte firmaet Vestre å avslutte samarbeidet med XR. Samarbeidet endte altså etter bare ett år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer