Joe Biden

Hylles: - Sjokkerende

Den nye pressesjefen i Det hvite hus hylles for sitt første møte med amerikanske journalister - men besvarte ikke alle pressens spørsmål.

TILLIT: Pressesekretær Jen Psaki understreker hvor viktig det er å gjenoppbygge tilliten i folket. - Sannheten og gjennomsiktigheten må tilbake, sier hun i sin første pressebrif. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Joe Biden overtok Det ovale kontor fra Donald Trump, overtok Jen Psaki presserommet i Det hvite hus fra Kayleigh McEnany.

Bidens pressesekretær møtte pressen for første gang samme dag som Biden ble tatt i ed. The New York Times beskriver seansen som «designet for å markere en skarp kontrast til den foregående administrasjonen».

Hun la heller ikke skjul på at hun legger opp til en ny linje overfor pressen.

- Da presidenten ba meg om å innta denne rollen, snakket vi om viktigheten av å bringe sannhet og åpenhet tilbake til presserommet, sa Psaki under pressekonferansen.

Hun sier presidenten har bedt henne om å holde pressen orientert daglig.

- Det vil komme øyeblikk hvor vi er uenige. Det er OK. Det er en del av demokratiet vårt. Å gjenoppbygge tilliten hos det amerikanske folket vil være et sentralt fokus for pressekontorets arbeid.

42-åringen fra Connecticut har bakgrunn som kommunikasjonsarbeider i Kongressen, og som politisk kommentator i CNN.

Hun har tidligere håndtert pressen for kampanjene til John Kerry (2004) og Barack Obama (2008 og 2012), og har vært pressesjef for det amerikanske utenriksdepartementet.

- Dukket unna

Under sin første pressekonferanse redegjorde Psaki for de mange presidentordrene Biden undertegnet allerede på dag én, og tok spørsmål fra pressen om en rekke temaer.

Ifølge nyhetsbyrået AP utviste hun imidlertid også «en innøvd evne til å dukke unna», og svarte ikke direkte på spørsmål om hvorvidt Biden-administrasjonen mener Trump burde nektes muligheten til å inneha offentlige verv i framtida.

Hun besvarte heller ikke spørsmål om Biden har tillit til FBI-direktør Christopher Wray.

Kontrast

Pressekonferansen står likevel i skarp kontrast til de tidlige pressekonferansene til Trumps første pressesekretær Sean Spicer (seinere etterfulgt av Sarah Sanders, Stephanie Grisham og Kayleigh McEnany).

Her langet Spicer ut mot pressen - og anklaget amerikanske medier for å ha løyet om størrelsen på folkemengden som møtte opp til Trumps innsettelsesseremoni.

- Dette var det største publikummet noensinne. Punktum, sa Spicer, og la til:

- Noen medlemmer av pressen har med overlegg meldt falske nyheter.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Spicer seinere gått tilbake på disse uttalelsene.

Hylles

Stemningsskiftet i presserommet har ikke gått upåaktet hen.

- Merk at fokuset ikke er på hvor mange som deltok på innsettelsesseremonien, skriver NBC-reporter Sahil Kapur på Twitter.

Harry Enten, politisk analytiker for CNN, kommenterer pressekonferansen slik på Twitter:

- Å se på denne pressekonferansen er virkelig noe av det rareste, etter de siste fire åra.

Politisk kommentator og tidligere strateg for Demokratene, Max Burns, tvitrer følgende:

- Det burde ikke komme som en overraskelse at Jen Psaki, som er profesjonell, er forberedt på dette enorme øyeblikket. Men etter fire år med pressesekretærer som virket fullstendig tapt bak ei låvedør på podiet, er til og med grunnleggende kompetanse sjokkerende.

Trumps niese, og forfatteren av den sterkt Trump-kritiske «tell-all»-boka «Too Much and Never Enough», er også blant dem som hyller Psaki på Twitter.

Hun får støtte fra Josh Marshall, grunnleggeren av det politiske nettstedet Talking Points Memo, som kvitterer følgende på Twitter:

- Denne pressekonferansen er rystende normal, og ikke bisarr.

Politico-journalisten Blake Hounshell tvitrer denne tørrvittige kommentaren:

- Denne pressekonferansen er ikke uten sidestykke.

Han får igjen støtte fra kollega Chris Suellentrop, som legger til:

- Dette er ikke ikke normalt.

Videoklipp fjernet

Psaki ble gjenstand for kontovers da det i 2016 kom fram at åtte minutter fra en pressekonferanse i Utenriksdepartementet i 2013 var blitt fjernet fra departementets videoarkiver.

Denne delen av videoen viste et spørsmål fra Fox News-reporter James Rosen, angående angivelige hemmelige forhandlinger mellom USA og Iran.

I klippet viser Rosen til at talsperson Victoria Nuland tidligere hadde avvist at slike forhandlinger fant sted.

Psaki svarte imidlertid at «det finnes situasjoner hvor diplomati må foregå privat for å være effektivt», ifølge Politico.

Dette ble langt på vei tolket som en innrømmelse av at administrasjonen hadde løyet for å beskytte forhandlingene.

Psaki fastholder at hun ikke hadde kjennskap til at klippet ble fjernet, og at hun aldri hadde godkjent det dersom hun var blitt orientert. Dette har også Utenriksdepartementet bekreftet.

Seinere la Psaki ut en transkripsjon av hele utvekslingen på Twitter.

Nuland, på sin side, har seinere uttalt at hun ikke kjente til noen slike forhandlinger da hun uttalte seg.

Utenriksdepartementet innrømmet i 2016 at en medarbeider hadde fjernet klippet - etter først å ha omtalt hendelsen som en «glitch» - ifølge CNN.

De skal imidlertid ikke ha lykkes i forsøkene på å finne ut hvem som sto bak. Det ble understreket at fjerningen av klippet ikke var i strid med gjeldende regelverk, men at dette regelverket skulle endres som følge av hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer