GODE VENNER: Nøkkeloverrekkelsen i Samferdselsdepartementet ble et møte mellom to gode venner som har fulgt hverandre tett de siste årene. Jon Georg Dale (t.h.) fikk med seg formanende ord fra Ketil Solvik-Olsen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GODE VENNER: Nøkkeloverrekkelsen i Samferdselsdepartementet ble et møte mellom to gode venner som har fulgt hverandre tett de siste årene. Jon Georg Dale (t.h.) fikk med seg formanende ord fra Ketil Solvik-Olsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Ketil Solvik-Olsen:

Hylles av fransk avis

Ketil Solvik-Olsen får feministskryt fra Le Figaro. Hans etterfølger Jon Georg Dale overtar med skrekkblandet fryd.

Det ble en krevende seanse for Ketil Solvik-Olsen da han fredag ettermiddag tok farvel med embetsverket i Samferdselsdepartementet etter fem års samarbeid, før han overlot nøkkelkortet til sin tidligere statssekretær Jon Georg Dale.

- Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg hvor trist dette egentlig er. Tårene kommer nok til å trille når jeg sitter hjemme i kveld, sier Solvik-Olsen med grøtet stemme.

Hyllet i Le Figaro

I går ble Frp-nestlederen omtalt i den franske avisa Le Figaro med tittelen: «En minister går av for å fremme konas karriere». Avisa skriver at Solvik-Olsens avgjørelse er blitt applaudert som et godt eksempel på likestilling mellom kjønnene.

- Det viser vel at ikke alle tar det for gitt at man ofrer seg for hverandre. Du inngår forpliktelse med den du er glad i når du gifter deg. Det teller faktisk mer enn noe annet, sier Ketil Solvik-Olsen.

Uten betenkningstid

Avtroppende landbruksminister Jon Georg Dale hadde ikke helt klart for seg når han fikk telefonen fra Erna Solberg om å overta som samferdselsminister.

- Det er jaggu et godt spørsmål. Det husker jeg ikke i farten.

OMTALE: Ketil Solvik-Olsen får feministskryt i franske Le Figaro. Foto: NTB Scanpix
OMTALE: Ketil Solvik-Olsen får feministskryt i franske Le Figaro. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Denne uka? Forrige uke?

- Hvilken dag er det i dag? Fredag? Ja, vi har nettopp hatt budsjettkonferanse, da var det midt i denne uka.

- Tok du betenkningstid?

- Når jeg blir spurt om å gjøre en jobb, så gjør jeg en jobb.

- Overrasket over å få spørsmålet?

- Ja, det er jo alltid sånn at når en har en sånn jobb som jeg har hatt i landbruksdepartementet, så er du veldig fokusert på å gjøre den. Men av og til dukker nye sjanser opp, og da må en ta dem så fort som mulig.

Relativt fredelig

- Er dette drømmedepartementet ditt?

- Det var jo her jeg startet for fem år siden, så jeg føler jo på mange måter at jeg er over i et område som gir oss unike muligheter til å fortsette å bygge landet. Etter at Frp gikk in i regjering har dette vært et av våre viktigste prosjekter. En av hovedårsakene til at vi er i regjering er satsingen på infrastruktur. Å få lov til å ta over dette etter Ketil gjør jeg med skrekkblandet fryd.

TILBAKE: Jon Georg Dale (34) tilbake i Samferdselsdepartementet, der han jobbet som statssekretær i 2013-14. Han omtaler å overta etter Ketil Solvik-Olsen som å hoppe etter Wirkola. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TILBAKE: Jon Georg Dale (34) tilbake i Samferdselsdepartementet, der han jobbet som statssekretær i 2013-14. Han omtaler å overta etter Ketil Solvik-Olsen som å hoppe etter Wirkola. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan reagerer du på at du utpekes som en sterk kandidat til å gå inn i partiledelsen i Frp?

- Det som er så fantastisk med det er at det stort sett er dere i media som er opptatt av det. Internt blant oss er det relativt fredelig.

- Hun er dame …

- Ingen i Frp er opptatt av det …?

- Jo, det tror jeg. Men det er relativt fredelig. Det som oppleves som store konflikter når en leser aviser, opplever jeg som konstruktive diskusjoner internt. Vi har mange gode kandidater som kan bekle verv som nestleder. Og jeg er helt sikker på at sentralstyret finner gode løsninger på det.

Jon Georg Dale svarer med en fleip på spørsmål om de politiske forskjellene mellom Sylvi Listhaug og ham.

- Ja, hun er dame og jeg er mann. Og ellers er vi i samme parti.

- Og utover det?

- Sikkert nok, svarer Jon Georg Dale med en latter.

Forsvarte Listhaug

I et større intervju med Dagbladet i januar snakket Jon Georg Dale om sitt forhold til daværende statsrådskollega Sylvi Listhaug og etterlyste en ryddigere innvandringsdebatt.

- Jeg blir provosert over diskusjonen rundt Sylvi og beundrer hennes evne til å stå i stormen. Våre politiske motstandere er enige i substansen, men henger seg opp i enkeltord og vendinger. Det hender sikkert alle politikere at de tråkker over, at du tenker at dette burde jeg ikke sagt.

- Men Sylvi får gjennomgå nesten uansett hva hun sier. Innvandringsdebatten handler nå altfor mye om semantikk og for lite om innhold. Jeg har mer enn en gang blitt forbanna på Sylvi sine vegne. Kritikken hun utsettes for er helt urimelig, sa Dale den gangen.

Lanseres Dale?

Mandag ettermiddag vil sentralstyret i Frp konstituere Sylvi Listhaug til ny nestleder etter Per Sandberg, som trakk seg 13. august.

I dette møtet vil også Ketil Solvik-Olsens rolle diskuteres. Alt tyder på at han fortsetter som nestleder fra sin nye base i USA. Solvik-Olsen har gitt uttrykk for at han gjerne tar gjenvalg under landsmøtet den første helga i mai neste år. Der vil trolig Sylvi Listhaug bli valgt til nestleder for den neste toårsperioden.

Så gjenstår det å se om valgkomiteen innen den tid opplever påtrykk fra partiorganisasjonen for å lansere Jon Georg Dale som utfordrer til en av nestlederposisjonene.