Hylles etter avsløring - står uten jobb

Arbeidsledig lagerarbeider og Oslos Snowden er blitt helter blant jobbsvensker og gamle parkeringskolleger. Hotel Cæsar neste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to svenskene som avslørte at parkeringsvakter kan jukse med bøtelegging av norske bilister på vegne av  parkeringsgiganten Q-Park tidligere i sommer, er begge arbeidsledige, men blide når de treffes for første gang noen uker etter oppslagene i Dagbladet.

Andreas Kirpalani (31) kom med videoen som viser hvordan parkeringsvaktene kunne jukse med klokka (krever abonnement) på de håndholdte PDA-terminalene.

- Jeg hadde dårlig samvittighet hver eneste dag jeg kom hjem fra jobb, sier 31-åringen fra Karlstad til Dagbladet før han stikker avgårde til jobbintervju i sin gamle bransje, på hotell.

Etter avsløringene med mulighetene for terminaljuks, har han blitt gjenkjent og kontaktet på gata av tre kolleger, som alle fortalte at de hadde fått en mye bedre jobbhverdag etter Andreas' korte karriere som parkeringsvakt.

Oslos Snowden - Alle jeg har snakket med stoler på at lederne i Q-Park-hierarkiet holder seg til løftene om at mulighetene for å stille klokka på terminalene  blir fjernet. De har for mye å tape på dårlig rykte, slik konkurransen om de mest attraktive parkeringstomtene er blitt nå, sier eks-p-vakta, som er blitt hyllet som «Oslos Snowden» på Facebook-gruppa SiO (Svensker i Oslo) med 31 000 følgere.

 HOTEL CÆSAR NESTE:  Dette er svenskene som avslørte parkeringstriks: Andreas Kirpalani (til høyre) har bare noen strøjobber som tv-statist - Hotel Cæsar på TV 2 er neste. Mattias Thollander står helt uten jobb. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
HOTEL CÆSAR NESTE: Dette er svenskene som avslørte parkeringstriks: Andreas Kirpalani (til høyre) har bare noen strøjobber som tv-statist - Hotel Cæsar på TV 2 er neste. Mattias Thollander står helt uten jobb. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer

De mest observante tv-seerne vil gjenkjenne ansiktet i korte statistglimt fra Lilyhammer, Grandiosa-reklamen og snart Hotel Cæsar.

- De siste ukene har det kommet flere tilbud om nye statistroller. Så det er kanskje noen som ser noe positivt i svenske parkeringsvakter likevel, smiler den arbeidsledige svensken.

Lærte «systemet» Det var den andre svensken, Mattias Thollander (41) fra Norrköping, som utløste innrømmelsen fra Q-Park-ledelsen.

Etter tre år i selskapet lærte han «systemet» før han gikk tilbake til lagerjobb etter en kort periode hos et annet av de private parkeringsselskapene i Oslo.

Han fulgte avsløringene bit for bit etter videoen til Andreas, som først lå på YouTube. Da Q-Park-ledelsen svarte i Dagbladet at det var MULIG å justere klokkeslettet, men at ingen hadde gjort, kunne ikke Mattias Thollander holde kjeft lenger.

Etter et familieråd, av hensyn til små barn på skole i Oslo-området, bestemte han seg for å stå fram med noe av det han selv hadde opplevd på kloss hold.

- Mot bedre vitende - Ledelsen måtte ha svart mot bedre vitende. Så gikk det heller ikke lang tid før den samme Q-Park-ledelsen gjorde retrett, sier Mattias til Dagbladet.

Hans fanesak er at norske myndigheter må komme opp med et strammere regelverk for den private parkeringssektoren - som for den kommunale. Han kan ikke se at det har skjedd noe som helst siden den debatten startet i 2007.

Siden han sluttet i parkeringsbransjen for fire år siden, har den nå arbeidsledige lagermannen fått sju parkeringsbøter. Alle fra Q-Park. Og alle sju er blitt annulert etter klager fra den tidligere parkeringsmannen.

- Fire av bøtene ble gitt for parkering utenfor angitt felt og tre for lite synlig parkeringsbevis. Nordmenn er lette å få til å betale når det dreier seg om «bare» noen hundrelapper. Det er mange som slipper slike bøter hvis de setter seg inn i reglene og tar bilder på stedet, påpeker mannen som «visste».

 SNOWDEN - ORIGINALEN:  Edward Snowden har skapt sjokkbølger etter at han avslørte amerikanske myndigheters dataovervåkning National Security Agency. FOTO: THE GUARDIAN/AFP/NTB SCANPIX.
SNOWDEN - ORIGINALEN: Edward Snowden har skapt sjokkbølger etter at han avslørte amerikanske myndigheters dataovervåkning National Security Agency. FOTO: THE GUARDIAN/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer