Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige

Hylles etter dette

«Mannen i hvit genser» ble omtalt som en helt etter at han grep inn under opptøyene i Göteborg i går.

STOPPET ØDELEGGELSE: Det oppstod bråk i Göteborg etter en Black Lives Matter-demonstrasjon søndag 7. juni. «Ukjente» Murphy blir hyllet for det gan gjør. Video: Privat Vis mer

Søndag brøt det ut opptøyer i Göteborg etter at politiet avbrøt en antirasistisk demonstrasjon med henvisning til smittevernreglene.

Göteborgs-Posten rapporterte at demonstranter tok seg inn i kjøpesenteret Arkaden og knuste flere butikkvinduer.

Midt i bråket ble en mann fanget på video mens han knuste nettopp et butikkvindu. Før han rakk å gjøre mer skade, ble han stanset av en mann som ble beskrivet i svenske medier som «mannen i hvit genser».

Den da ukjente mannen ble hyllet på sosiale medier.

Viralt

Klippet har gått viralt i Sverige og mange Twitterbrukere lurte på «hvem denne helten er», ifølge Aftonbladet. «Han fortjener en medalje», ble det skrevet på sosiale medier.

Nå har «mannen i den hvite genseren» stått fram i et intervju med Göteborgs-Posten. Murphy Alex forteller at han hadde deltatt i den fredelige demonstrasjonen tidligere på ettermiddagen. Han så noen ungdommer som oppførte seg aggressivt og fulgte etter dem.

Et vitne filmet hendelsen, skriver Göteborgs-Posten.

- Jeg ser en fyr som plukker opp et bord og løper bort med det. Da merker jeg hva han er på vei til å gjøre, og rett før han begynner å slå finner jeg fram mobilen, sier vitnet Sebastian.

image: Hylles etter dette
KNUSTE VINDUER: Demonstrasjonen utviklet seg til å bli voldsom, og flere ruter ble knust rundt om kring i området. Foto: Hanna Brunlöf Windell/GT
KNUSTE VINDUER: Demonstrasjonen utviklet seg til å bli voldsom, og flere ruter ble knust rundt om kring i området. Foto: Hanna Brunlöf Windell/GT Vis mer

Alex forteller at han tok tak i mannens arm og spurte hva han drev med.

- Han virket sint på politiet, men jeg sa til ham at der inne finnes det ikke politi. Denne butikken eies av vanlige personer, akkurat som dine foreldre, sier Alex at han sa til gjerningspersonen.

At han ble filmet og at klippet gikk viralt, synes Alex «kjennes helt sykt».

- Jeg var ikke redd. Jeg har grepet inn flere ganger og aldri blitt angrepet. Trikset er å bare være rolig og prate med dem, ikke bli aggressiv.

SVERIGE: Politi og demonstranter i Göteborg søndag under en antirasistisk demonstrasjon søndag. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
SVERIGE: Politi og demonstranter i Göteborg søndag under en antirasistisk demonstrasjon søndag. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix Vis mer

- Heltemodig

I videoklippet kan man se at Alex går rolig bort til en annen mann som slår i stykker et butikkvindu. En gjeng nærmer seg de to mennene og stemningen ser ut til å være spent.

Etter å ha blitt konfrontert av Alex, løper gjerningsmannen gjennom folkemengden, mens sistnevnte blir konfrontert av tre andre personer, som blant annet dytter ham.

- Mannen i hvit genser ser ut til å ha vært med hele dagen for å roe det ned. Det er fantastisk. Det er tross alt ganske farlig. Han setter seg selv i en vanskelig situasjon. Det er heltemodig, sa et vitne ifølge Expressen.

I et videoklipp vist på SVT søndag dukker tilsynelatende samme mann opp igjen. Han ble filmet mens han griper inn mot en person som forsøker å kaste stein på politibiler.

Demonstrasjon

- Vi vil at det skal bli en fredelig demonstrasjon. Det siste vi vil er at noen skal bli skadd. Vi vil bare være fredelige og sørge for at våre stemmer høres, sa Shahad Ahifi, en av arrangørene bak søndagens «Black Lives Matter»-demonstrasjon i Göteborg til Expressen.

Men demonstrasjonen i Heden i Göteborg søndag kveld ble ikke bare fredelig. Det var bare gitt tillatelse for 50 deltakere, men allerede en halvtime før hadde hundrevis av mennesker samlet seg på Heden i sentrum av byen.

Demonstrantene ble da delt opp i ulike grupper på 50 personer hver, og arrangørene delte ut munnbind. En knapp halvtime seinere var det ankommet om lag 2000 personer, og politiet besluttet at demonstrasjonen måtte avsluttes, skrev NTB søndag.

MINNESSEREMONI: Torsdag 4. juni ble det avholdt en minneseremoni for George Floyd ved North Central University i Minneapolis. Foto AP Vis mer

- De trenger seg på podiet der det holdes taler. De kan ikke opprettholde sosial distanse, og man har tatt beslutningen om å oppløse demonstrasjonen, sa Christer Fuxborg ved politiet i byen.

Demonstrasjonen er en del av «Black Lives Matter»-bevegelsen, som har arrangert protester i USA og en rekke andre land etter at afroamerikanske George Floyd døde som følge av politivold i Minneapolis.

POLITI: Det var mye politi ute for å håndtere demonstrasjonen i Göteborg søndag. Foto: Hanna Brunlöf Windell/GT
POLITI: Det var mye politi ute for å håndtere demonstrasjonen i Göteborg søndag. Foto: Hanna Brunlöf Windell/GT Vis mer
ANGREP POLITIBILENE: Flasker og stein ble kastet mot politiet, og vindusruter skal ha blitt knust på et kjøpesenter. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
ANGREP POLITIBILENE: Flasker og stein ble kastet mot politiet, og vindusruter skal ha blitt knust på et kjøpesenter. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

Bråk og pågripelser

Bråk og slagsmål oppsto. Politiet ble møtt av skrik og steinkasting. Vinduer ble knust og butikker vandalisert.

- Det er ikke fredfullt lengre. Folk fyker fram og tilbake, og demonstranter har tatt seg friheten til å kaste ting og gå løs på politiet med både spark og slag. Det fredelige har gått over til noen form for frustrasjon eller hva man skal kalle det, sa Aftonbladets reporter på stedet til egen avis.

- Dette har ingenting med demonstrasjonen å gjøre. Dette er mennesker som passer på å ta seg friheten til å gjøre denne type voldshandlinger, sier Fuxborg til avisa.

Ifølge Göteborgs-Posten ble fem personer pågrepet og 35 anmeldelser registrert etter opptøyene.

- Dette er unge menn, kjent fra tidligere, sier politiets talsperson, Anna Göransson til avisa.

Onsdag i forrige uke førte også demonstrasjoner i Stockholm til at opprørspolitiet måtte ta i bruk pepperspray mot demonstrantene. Mange samlet seg utenfor slottet og flere busser med opprørspoliti måtte settes inn i den svenske hovedstaden for å få kontroll på situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!