Hylles for «pissings»-svar

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ga et krystallklart svar til Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Det skapte jubel fra uventet hold.

SKRYT: For første gang, som Dagbladet kan se, får Støre-regjeringen ros av sine meningsmotstandere for sitt standpunkt i et ruspolitisk spørsmål. Foto: Heiko Junge / NTB
SKRYT: For første gang, som Dagbladet kan se, får Støre-regjeringen ros av sine meningsmotstandere for sitt standpunkt i et ruspolitisk spørsmål. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er et taktskifte fra Kjerkol, sier André Nilsen, styreleder i den ruspolitiske organisasjonen Normal Norge.

Han sikter til helseministerens skriftlige svar til tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad om ruskontrakter for ungdom - på ungdomsspråk kalt «pissings».

Ruskontrakt har fungert som alternativ straff for ungdom som blir tatt for bruk eller besittelse av narkotika. Den innebærer at ungdommen i en periode må ta urinprøver for å vise at hen holder seg rusfri.

Ropstad pekte på at bruken av slike kontrakter har stupt den siste tida, parallelt med økt rusbruk blant unge. Han ville vite om Kjerkol er bekymret for utviklingen, og om hun ser på ruskontrakter som et godt virkemiddel.

Svaret fra statsråden overrasket både Normal Norge og opposisjonspartiene MDG og Venstre.

Kjerkol: «Svært krenkende»

«Flere faginstanser, deriblant Helsedirektoratet, peker på at ruskontrakter ikke kan ses på som kunnskapsbasert tilnærming. Vi har altså ikke grunnlag for å si at slike tiltak faktisk har en forebyggende effekt på framtidig rusmiddelbruk», skriver Kjerkol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer