Hylles som helt. Brannpresten er forfulgt av død og tragedier

Jean-Marc Fournier reddet den umistelige tornekrona fra Notre-Dame-brannen. I løpet av de fem siste åra har han opplevd en rekke tragedier.

REDNINGSMANN: Jean-Marc Fournier hylles som en helt i Frankrike etter å ha reddet ut tornekrona og flere andre uvurderlige gjenstander fra Notre-Dame. Men det er ikke brannprestens første møte med døden. Foto: ELIOT BLONDET / NTB Scanpix
REDNINGSMANN: Jean-Marc Fournier hylles som en helt i Frankrike etter å ha reddet ut tornekrona og flere andre uvurderlige gjenstander fra Notre-Dame. Men det er ikke brannprestens første møte med døden. Foto: ELIOT BLONDET / NTB ScanpixVis mer

Jean-Marc Fournier (50) er prest for brannvesenet i Paris. Hverdagen de siste åra har vært alt utenom det vanlige for den tidligere brannpresten, som hylles som en helt etter den ødeleggende brannen i Notre-Dame-katedralen denne uka.

Elleve år tilbake i tid, opplevde Fournier en av sine mest dramatiske dager.

18. august 2008 ble plutselige den franske ISAF-styrken i landsbyen Sper Kunda øst for Kabul utsatt for et bakholdsangrep. Taliban slo til hardt mot leiren, og etterlot ti franske soldater døde. Ifølge en Nato-rapport kort tid etter hendelsen var de overlevende «heldige» som klarte å komme seg unna angrepet.

Tett på døden

Jean-Marc Fournier var en av dem.

Men de neste åra ble prestens møte med død, angrep og tragedier nærmest enda tettere på enn det han opplevde under krigen i Afghanistan.

I 2015 ble Paris rammet av tre grusomme terrorangrep der til sammen 149 sivile mennesker døde.

7. januar ble totalt tolv mennesker drept da redaksjonen i det satiriske ukebladet Charlie Hebdo ble utsatt for et terrorangrep. To svartkledde, maskerte menn stormet magasinets lokaler og gjennomførte det som skulle bli Frankrikes dødeligste terrorangrep på tolv år.

Angrepet kom i etterkant av avisas publisering av Muhammed-karikaturer og førte til en verdensomfattende ytringsfrihetskampanje.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Franske elitestyrker jaktet de antatte gjerningspersonene, brødrene Chérif og Said Kouach i to dager. Da de skulle pågripes, tok de et gissel i et trykkeri nord for Paris.

Samtidig, på denne dagen, tok Amedy Coulibaly flere gisler på jødiske supermarkedet Hyperacher i Paris. Han drepte fire mennesker før han selv ble drept av franske politistyrker.

Ba for ofrene

Brannpresten Fournier var til stede ved begge disse angrepene, men det var først noen måneder seinere hans navn og heltemot skulle bli kjent for hele Frankrike.

13. november 2015 opplevde Frankrike sitt verste terrorangrep noensinne. Til sammen seks angrep i hovedstaden Paris tok livet av 130 sivile. 89 av dem ble drept da fire svartkledde jihadister tok seg inn i konsertlokalet Bataclan og begynte å skyte vilt rundt seg under en konsert med rockebandet Eagles of Death Metal.

Der ble Fournier kjent for å ha sagt sine bønner mens han sto over de døde ofrene samtidig som han forsøkte å trøste de skadde i lokalet.

- Jeg ga kollektiv velsignelse, slik den katolske kirken har gitt meg autoritet til, sa han etter angrepet, ifølge Newsweek.

- Det regnet aske og gnister

Da brannen oppsto på Notre-Dame kort tid før klokka 19.00 mandag kveld, ble Fournier raskt tilkalt. Han ankom katedralen, og tok på seg brannvernutstyret, så gjorde han det han har blitt hyllet for i dagene som kom.

OPTIMIST: Folk på gata i Frankrike har hørt at Emmanuel Macron lover å få restaurert Notre-Dame på fem år. Ikke alle har troen. Video: Nicolai Delebekk/Frode Andresen Vis mer

Han løp inn i den brennende kirka for å redde det velsignede sakramentet og tornekrona.

Den hellige tornekrona, angivelig den Jesus bar langfredag da han ble korsfestet, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

Fournier har i ettertid snakket om heltedådet, blant annet til Europe1.

- Følelsene mine mangedoblet seg da jeg løp inn i katedralen. Det regnet aske og gnister, sier han til kanalen.

Kodedrama

Og det var flere problemer da de ankom rommet der tornekrona lå. Ifølge Fournier var den låst i en safe som ingen hadde koden til.

- Vi fikk ikke tak i koden og heller ikke tak i folka som hadde koden, sier han til CNN.

Etter hvert som flammene krøp oppover mot katedralens spir, som til slutt måtte kapitulere for brannens krefter, ankom en kirkeansatt med nøkkelen som gjorde at presten og brannfolkene kunne løpe inn.

NOTRE-DAME: Bilder og video tatt etter brannen i Notre-Dame i Paris viser de store ødeleggelsene. Brannmannskapene klarte likevel å redde strukturen. Reporter: Madeleine Liereng. Video og bilder: NTB Scanpix Vis mer

Han, resten av brannmannskapene, annet redningspersonell og antikvitetseksperter dannet deretter en menneskelig kjede for å få fraktet ut de dyrebare gjenstandene ut av den brennende kirka så fort som mulig. Deres innsats gjorde trolig at hundrevis av år av historie ble reddet.

- Det tilhører menneskeheten og verden, sier presten.

- Hvis du sier at jeg reddet den, er det litt ekstremt. Innsatsen til 600 menn og kvinner reddet den, sier han.

- En komplett helt

Fournier har imidlertid fått mye skryt.

- Fader Fournier er en komplett helt, sier en ansatt i redningstjenesten ifølge Sky News, og fortsetter:

- Han viste ingen redsel, og tok seg rett inn til relikviene i katedralen og sørget for å redde dem. Han håndterer liv og død hver eneste dag, og viser ingen redsel.

Det velsignede sakramentet er vin og en bit brød som er blitt velsignet, og som er blitt stilt ut i kirka siden slutten av 1800-tallet. Det har stor symbolsk betydning for katolikkene.