Hyllest, kaos og vold da pavebilen kom til Brasil

Brasilanerne hyller og raser mot pavebesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasilianerne har lenge vært forbanna og protestert kraftig mot myndighetenes pengebruk på å arrangere fotball-VM og olympiske leker når mange har det økonomisk vanskelig. Blant annet under prøve-VM i juni var det kraftige protester i landet.

I går kom pave Frans (76) til landet og Rio de Janeiro.

Argentineren, som er den første paven fra Latin-Amerika, ble mottatt med hyllest da han ankom landet i går.

Kaos NTB melder at titusener av jublende pilegrimer fra hele Brasil og fra andre land omringet bilen hans da han ble kjørt gjennom byen etter et møte med president Dilma Rousseff.

Til tider måtte kortesjen stanse helt opp fordi trengselen rundt pavens bil var for stor. Politi og livvakter hadde sin fulle hyre med å bane vei for bilen.

Paven viste seg og tok i mot hyllest også fra sin spesielle pavebil som beskytter ham med skuddsikkert glass, men som han samtidig har mulighet til å hilse folket fra.
Fant bombe I forkant av pavebesøket fant Forsvaret under sine sikkerhetssjekker også en liten bombe på et toalett i kirken Aparecida mellom Rio de Janeiro og Sau Paulo.

Bomben ble funnet på søndag og ble uskadeliggjort.

- Det var en hjemmelaget ordning som ikke ville skapt dødelige skader, sa Forsvaret i en uttalelse etter funnet, melder The Telegraph.

Vold Men besøket preges også av opptøyer med lignende motiver som tidligere demonstrasjoner i landet. Demonstranter og opprørspoliti barket sammen i nærheten av stedet paven og presidenten hadde møttes tidligere på dagen.

SKYTER TILBAKE: Politiet brukte gummikuler mot demonstrantene i Brasil i går og i natt. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB scanpis
SKYTER TILBAKE: Politiet brukte gummikuler mot demonstrantene i Brasil i går og i natt. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB scanpis Vis mer

En av de skadde var fotografen Yasuyoshi Chiba (42) fra Japan. AFP-fotografen ble klubbet ned.

- Jeg så en demonstrant falle i bakken. Politiet tok tak i ham og dro ham vekk. Jeg tok bilder av det og plutselig ble jeg dyttet vekk av politiet. Jeg løftet armen med kameraet for å vise at jeg var fotograf, men da ble jeg slått i hodet av en politimann med skjold og politiklubbe, sier han til eget nyhetsbyrå.

Opprrørspolitiet brukte tåregass, vannkanoner, gummikuler og sjokkgranater mot demonstrantene for å spre dem. Fem ble arrestert.

- Vis hensyn! - Jeg ber alle om å vise hensyn til hverandre, og om mulig, nok sympati for å etablere vennlig dialog, sa paven i sin tale i Rio de Janeiro, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Krisen i verden behandler ikke de unge godt, sa han videre.

Pave Frans sitt besøk Brasil er det første han foretar som pave utenlands. Brasil har verdens største katolske befolkning.

Paven kommer til et land der det store flertallet tradisjonelt har vært katolikker, men der protestantiske kirker har hatt stor framgang de siste årene, ikke minst på grunn av skandalene med pedofile prester i romerkirken, skriver NTB.

Paven besøker landet i en uke.

LIKE FØR HAN BLE SLÅTT NED: Her står angivelig AFP-fotograf Yasuyoshi Chiba og tar bilder av opptøyene like før han selv ble slått ned av opprørspolitiet. Foto: AFP / TASSO MARCELO / NTB scanpix
LIKE FØR HAN BLE SLÅTT NED: Her står angivelig AFP-fotograf Yasuyoshi Chiba og tar bilder av opptøyene like før han selv ble slått ned av opprørspolitiet. Foto: AFP / TASSO MARCELO / NTB scanpix Vis mer