Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ingers siste ønske»

Hyllest til Dagbladet

Dagbladets historie «Ingers siste ønske» ble hyllet av juryen i European Press Prize.

INGERS FORTELLING: Inger Staff-Poulsen ønsket at pasienter med store lidelser skulle hjelpes ut av livet. FOTO: Privat
INGERS FORTELLING: Inger Staff-Poulsen ønsket at pasienter med store lidelser skulle hjelpes ut av livet. FOTO: Privat Vis mer

I dag ble det klart at artikkelen «Ingers siste ønske», som sto på trykk i Dagbladet Magasinet i februar 2019, kom på andreplass i kategorien Distinguished Reporting i den prestisjetunge European Press Prize.

Artikkelen tar utgangspunkt i en kronikk skrevet av kreftsyke Inger Staff-Poulsen, som utførte det hun kalte «aktiv dødshjelp på seg selv». Ektemannen Arne Svalastog sendte inn kronikken til Dagbladet fire måneder etter at konen døde.

Dagbladets journalist Merete Skogrand og fotograf Agnete Brun skildrer Ingers liv og død, og hennes tanker rundt aktiv dødshjelp.

Juryen i European Press Prize omtalte artikkelen som «et hjerteskjærende og personlig verk om en situasjon de fleste av oss europeere må møte en dag. Det er viktig å diskutere dette åpent og ærlig».

Det var totalt seks nominerte til prisen, med bidrag fra aviser som The Guardian, Le Monde og The Sunday Times.

- Dette er en stor ære, og utrolig gøy. Det er rett og slett veldig stas at juryen har trukket fram saken som runner-up i denne svært prestisjefylte prisen. Det er overveldende, sier Skogrand.

Skogrand forklarer at Inger valgte å bruke sine siste krefter på å skrive en kronikk for å løfte temaet aktiv dødshjelp opp og utover seg selv.

- At hennes enkemann Arne og Ingers familie ville fortelle meg hele historien, om følelsene og dilemmaene de stod i, er beundringsverdig. De slapp meg inn i det såre, vonde og vanskelige på en åpen og ærlig måte. Det skal de ha stor takk for, forteller hun.

STOLT: Merete Skogrand takker Arne og Ingers familie for at de lot henne deles deres historie.
STOLT: Merete Skogrand takker Arne og Ingers familie for at de lot henne deles deres historie. Vis mer

- Dette er en fantastisk anerkjennelse av Dagbladets featurejournalistikk, og nok en bekreftelse på at vi kan levere i verdensklasse, sier redaktør for Dagbladet Pluss, Hilde Schjerve.

Hun minner om hva saken startet med, en kronikk fra Inger Staff-Poulsen med tittelen: Vedlagte kronikk er kanskje litt kontroversiell – fordi jeg er død».

- Inger skrev at hun burde få komme til orde selv om hun var død, fordi hun mente at hennes syn på aktiv dødshjelp var et viktig bidrag i debatten. Det var utrolig sterkt å lese hennes ord, og vi visste at det ville bli et krevende løp å jobbe videre med dette journalistisk. Aktiv dødshjelp er et vanskelig tema, som rører ved både etikk og juss, følelser og tro. Det gjør meg derfor ekstra stolt av hvordan reporter Merete Skogrand og fotograf Agnete Brun løste saken med kløkt, empati og verdighet, sier Schjerve.

Debattvekker

Artikkelen førte til en større debatt rundt aktiv dødshjelp, og tematikken kom også på den politiske agendaen i Norge etter at saken sto på trykk i Dagbladet Magasinet.

- Dette har vært en veldig spesiell sak å jobbe med, rett og slett fordi hovedpersonen i fortellingen er død. I tillegg er det også et betent og vanskelig tema, som juryen også trekker fram, sier Skogrand.

Fotograf Agnete Brun synes det er bra at dette temaet blir satt i søkelyset.

- Det var en veldig spesiell og viktig sak å gjøre. Og det er veldig gøy at den kom så høyt opp, sier Brun.

Fotografen illustrerte Ingers historie gjennom ektemannen og hans verden.

«Ingers siste ønske» var den ene av to norske bidrag til prisen. NRKs «Trigger Warning» vant i kategorien for gravejournalistikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!