Hyllest til en despot

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Over fem spalter på Aftenpostens debattsider ønsket statsminister Kjell Magne Bondevik i går Kirgisistans president Askar Akajev velkommen til Norge. Bondevik slo fast at Kirgisistan er vår fremste samarbeidspartner i Sentral-Asia, og han hyllet president Akajev «som foruten sitt virke som statsoverhode også er en framtredende forsker og professor i fysikk».
  • «For Norge er det viktig å støtte opp om en fortsatt demokratisk utvikling,» skrev Bondevik. Amnesty International Norge er ikke helt enig i den formuleringen. Det foregikk en demokratisering i landet fram til midten av 1990-tallet, men siden har det gått i revers, sier Amnesty, som slår fast at landet er preget av korrupsjon, nepotisme, valgfusk og politivold. Landet har også 160 fanger som venter på å bli henrettet. Et moratorium mot dødsstraff fra 1998 utløper nå i desember.
  • Samarbeidet med Kirgisistan har først og fremst sin bakgrunn i at norske soldater og flygere i den amerikanskledede operasjon «Enduring Freedom» i Afghanistan hadde tilhold på Manas flybase utenfor hovedstaden Bisjkek. Kirgisistan er som de andre landene i Sentral-Asia uten demokratisk praksis. Likevel bruker USA flere av disse landene som sine støttespillere i kampen mot internasjonal terrorisme. Og Norge følger lydig etter.
  • Dagbladet satte i fjor fokus på omfattende korrupsjon ved Manas-basen der norske F-16-jagerfly opererte fra. President Akajevs svigersønn hadde fått økonomisk kontroll over flybasen og puttet millioner av norske skattekroner og annen vestlig valuta rett i lomma, som betaling for flybensin og landingsavgifter. Mens minst 70 prosent av Kirgisistans innbyggere lever i fattigdom, styres landet som et familiedynasti.
  • Norge skal selvfølgelig ta imot besøk fra Kirgisistans president, men det hadde kanskje vært lurt å dempe hyllesten en smule, og i hvert fall gått utenfor de offisielle talene. Spørsmålet er også hvor riktig det er å ha Kirgisistans myndigheter som våre fremste samarbeidspartnere i denne regionen.