SENDES UT: I etterkant av seremonien, vil Hawkings ord bli tonesatt, og deretter sendt ut i verdensrommet av European Space Agency som «en beskjed for fred og håp».

Foto: NTB Scanpix
SENDES UT: I etterkant av seremonien, vil Hawkings ord bli tonesatt, og deretter sendt ut i verdensrommet av European Space Agency som «en beskjed for fred og håp». Foto: NTB ScanpixVis mer

Stephen Hawking

Hyllest til Stephen Hawking blir sendt ut i verdensrommet

Sender ordene hans ut i verdensrommet som en beskjed om fred og håp.

Ordene til Stephen Hawking, vitenskapsmannen som viet livet sitt til å undersøke mysteriene i universet, vil bli sendt ut i verdensrommet som en hyllest til ham, og alt han fikk til.

Hawking døde 14. mars 2018, og ble bisatt i Cambridge 31. mars samme år. Det er imidlertid først fredag 15. juni at vitenskapsmannen har blitt begravet gjennom en seremoni i kirka Westminister Abbey i London.

Kjendiser som Brian Cox, Jeremy Corbyn, David Walliams og Nile Rodgers var alle til stede på minnestunden fredag ettermiddag. Over 25 000 mennesker forsøkte å få tilgang på offentlige billetter, da det ble kjent at 1000 billetter skulle gis bort til publikum.

Sender ordene ut i verdensrommet

Historier og andre fine ord under seremonien ble opplest av kjente personer fra vitenskapens verden, som astronauten Tim Peake, astronomer Martin Reece og Hawkings samarbeidspartner og Nobels fredspris-vinner Kip Thorn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

AMBASSADØR: Stephen Hawking var for mange vitenskapens ansikt og diplomat. Innenfor astrofysikken var han en pionér som etterlater seg flere gjennombrudd, blant annet i å nøste linken mellom det store og det lille. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Skuespilleren Benedict Cumberbatch, som spilte rollen som fysikeren i BBC-dramaet, talte også under seremonien.

I etterkant av seremonien, vil Hawkings ord bli tonesatt, og deretter sendt ut i verdensrommet av European Space Agency som «en beskjed for fred og håp».

DELTOK: Benedict Cumberbatch ankommer seremonien. Foto: NTB Scanpix
DELTOK: Benedict Cumberbatch ankommer seremonien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den originale seks minutters komposisjonen er skrevet av den greske komponisten Vangelis. Hawkings datter, Lucy, forklarte at musikken vil bli sendt mot vårt nærmeste svarte hull, 1A 0620-00.

Plater med den innspilte musikalske beskjeden vil også bli lagt ut for salg etter at stuntet er gjennomført.

Begravet med Darwin og Newton

Under seremonien ble også Hawkings aske begravet i noe som kalles «Vitenskapsmennenes hjørne», mellom gravene til Charles Darwin og Isaac Newton.

En svart stein står plassert over, med inskripsjonen «her ligger det som var dødelig av Stephen Hawking 1942 -2018».

MED BLOMSTER: Her ligger asken til Hawking, mellom Darwin og Newton, omringet av blomster. Foto: NTB Scanpix
MED BLOMSTER: Her ligger asken til Hawking, mellom Darwin og Newton, omringet av blomster. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hawkings forskning på svarte hull og stråling har hjulpet til med å forme moderne forskning, samtidig som det har gjort den har gjort det enklere for utenforstående å forstå det komplekse universet vi lever i.

Boka han har skrevet, «A Brief History Of Time», er solgt i 10 millioner eksemplarer, og blitt oversatt til 40 forskjellige språk.

Hawking døde 76 år gammel, og ble begravet i Cambridge, byen der han både studerte og jobbet.