Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyllet - nå granskes hun

Den svenske politibetjenten ble hyllet da hun satte seg ned på kne midt i demonstrasjonene. Men nå får hun kritikk av sine egne, skriver svenske medier.

KNELTE: Politibetjenten roet ned situasjonen ved å gå ned på kne foran demonstrantene. Det ble mottatt med jubel. Foto/video: Expressen Vis mer

Ifølge Aftonbladet hyller enkelte av kollegaene politibetjenten, men flere er også kritiske til at hun satte seg ned ett kne og knyttet neven som en støtte til demonstrasjonene i Stockholm tidligere denne uka.

Gesten har blitt en av de fremste markeringene mot politivold i USA.

Avisa skriver at andre politibetjenter i en Facebook-gruppe kommer med både hyllest og kritikk etter hendelsen.

- Hendelsesforløpet er uklart, og har variert fra hatefullt til fredelig. Det jeg kan si er at forskjellige personer på stedet oppfattet situasjonen ulikt, sier kommanderingssjef Carolina Paasikivi til Aftonbladet.

Granskes

Hun fortsetter:

- Det svenske politiet står fullt og helt bak alle menneskerettigheter og at alle mennesker er like mye verdt. Vi tar sterk avstand fra vold, og med det sagt, så er det viktig at vi i allmenne sammenkomster og meningsytringer forholder oss objektive og upartiske, sier Paasikivi.

Flere svenske medier har prøvd å få politibetjenten til å ta bladet fra munnen, men hun ytrer at hun ikke ønsker å medvirke i noen intervjuer.

Paasikivi bekrefter at hele politiinnsatsen på stedet nå granskes internt i Stockholm-politiet. Hun ønsker ikke å kommentere saken utover det.

HYLLET: Den ikke navngitte politibetjenten utløste sterke reaksjoner på stedet. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
HYLLET: Den ikke navngitte politibetjenten utløste sterke reaksjoner på stedet. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen Vis mer

Gledeshyl og applaus

Onsdag kveld ble stemningen flere steder i Stockholm beskrevet som «hatsk». I kjølvannet av George Floyds død har demonstrasjonene i USA spredt seg til europeiske land, og Stockholm er intet unntak.

I et videoklipp kan man se demonstrantene omringe en politibil. Da flere politibiler kom kjørende, skal situasjonen ha blitt kaotisk. Flere betjenter var iført hjelmer, pepperspray og batonger, noe som førte til at personer skal ha angrepet politibilene.

Men situasjonen ble snudd på hodet da en kvinnelig politibetjent la vekk batongen sin, gikk ned på kne og løftet neven i været.

Slagordene mengden ropte ble byttet ut med gledeshyl og applaus. Flere fulgte kvinnens eksempel. Rørende bilder rett etter hendelsen viser at kvinnen, som så ut til å bli svært rørt av responsen, ble omfavnet av flere demonstranter.

Også i Norge er det varslet demonstrasjoner fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!